Krönika: Brynäs är inte med i tiden – det är bättre än så
Brynäs nya strategi att tillåta supportrarna bli aktiva partners till klubben är revolutionerande.
Det var några år sedan som Brynäs tog bort begreppet sponsorer och omsatte det till partners. Partners som ett sätt att involvera företagen mer i föreningens arbete, framförallt de större samarbetspartners som aktivt valt att gå in i det sociala engagemang som föreningen jobbar med.
Men att engagera sina egna fans – som skapar den folkrörelse föreningen livnär sig på – är inte alltid så enkelt när 100 000 bor i staden där Brynäs IF har sin bas, och resterande 400 000 bor bortom kommungränsen.
Brynäs IF är trots allt en hockeyförening som tillhör topp-3 i flest antal sympatisörer i Sverige. Det är inte alltid så okomplicerat....
Det är dessutom en enormt socialt kapital som man inte kunnat utnyttjat bättre… förrän nu.
Nu kan du som privatperson bli samarbetspartner till Brynäs IF. Brons, Silver eller Guld, olika månadskostnader… där det lägsta är som privatpartner Brons för 39 kr/månad. Beroende på vad för nivå du ligger på får du olika förmåner. Allt ifrån exklusiva månadsbrev från klubbdirektören, rabatter, digitala möten med styrande i föreningen och så vidare…
Klubben skriver på sin hemsida:
”Det är upp till oss själva hur stort det kan bli. Blir det 5 000, 10 000 eller rentav 50 000 på en viss summa så kan alla göra matematiken själva.”
Jag vill vända mig till sociologen Pierre Bourdieus teorier om kapitalbegreppen just av den anledning att hans teorier ger en enkel förklaringsmodell. Brynäs spelar på kapitalets enklaste logik – ett kapital kan användas för att stärka ett annat kapital. Bourdieu använde gärna denna teori på individuell nivå men den kan också användas ur ett större perspektiv som i detta fall:
Brynäs IF har ett socialt kapital på cirka 500 000 personer i Sverige som mer eller mindre sympatiserar med föreningen. Säg att 5000 av dessa personer bestämmer att bli Bronspartner, den absolut lägsta nivån, blir det ändå 195 000 kronor i månaden till Brynäs. Alltså totalt 2 340 000 kr per år.
Brynäs IF får in ekonomiskt kapital, båda parter vinner symboliskt och sociokulturellt kapital genom att den enskilda individen får komma närmare föreningen, ta del av exklusiva möten med huvudtränare, sportchef och klubbdirektör, brev och så vidare… främst att Brynäs också stärks som förening. Känslan hos båda parter blir i enkelt uttryck ett win-win.
Är den här typen av strategi i tiden med alla swish-kamapanjer och dylikt?
Det moderna Brynäs är sällan med i tiden – det moderna Brynäs ligger oftast före sin tid.