Lagbanner
Krönika: "Ett långsiktigt kapitalt misslyckande"

Krönika: "Ett långsiktigt kapitalt misslyckande"

Året 2012 var Brynäs stora rekordår efter guldet. Med 14 miljoner i vinst låg klubben med eget kapital på 25 miljoner kronor. Då ansågs föreningen vara SHLs snabbaste växande ekonomi. Nu är det nya tider.

Säsongen 2013/14 budgeterade klubben för -4 miljoner med orden ”Har man kapital ska det användas för att långsiktigt bygga vidare ekonomiskt.”
Det föranledde förstås helt naturligt till en förlust på över 4 miljoner kronor. Säsongen därpå kom ytterligare en miljonförlust på hela sju miljoner kronor trots ökade reklamintäkter och souvenirer. I år har publikintäkterna ökat men trots detta beräknas Brynäs gå back ytterligare åtta miljoner.

Det är dock inte de nuvarande förlorade åtta miljonerna som är det största bekymret. Vi kan se ett ekonomiskt mönster vars röda siffror ökar för varje säsong, och det är inga små summor vi talar om. Det är oroväckande.

Sponsorintäkterna har ökat i föreningen och senast har exempelvis Intersport gått in som officiell partner i fem år framåt. Publiksnittet hamnade i linje med vad klubben budgeterade för innan säsongen så frågan är; vad är det som föranleder till Brynäs negativa resultat?

Det sägs att Brynäs är den förening med flest fast anställda i hela SHL. Nu riskeras det uppsägningar. Men frågan står kvar i termen varför. Varför har Brynäs återigen ett resultat med miljoner i förlorat kapital?
Förra säsongen beklagade man sig över att spelarbudgeten sprack och klubben var tvungen att värva in dyra spelare för att täcka upp alla skador.  Den anledningen köper jag inte i år.
Terry Broadhurst och juniorerna kan knappast vara av den ekonomiska karaktären.

Hur Brynäs utnyttjar sina resurser känns utifrån detta ologiskt. När det handlar om ansvarstagande och ekonomiska satsningar har föreningen misslyckats totalt. Det tog många år för Hans-Göran Karlsson med Micke Sundlöv & Co att bygga upp Brynäs ekonomi. Det tog knappt tre säsonger innan det bygget brakade samman.

Trots alla samarbetspartners genom En bra start och att verksamheten bara funnits under kort period har minusresultaten ökat markant sedan Brynäs påbörjade den sociala satsningen. Som socionom vill jag gärna förespråka verksamheten och jag tror på den. Det är ett affärskoncept som bör, i teorins mening, gå hem. Visioner och siffror talar för det även om föreningen saknar den breda kunskapen kring socialt arbete finns aktörerna runt omkring som stöttar upp. Det ligger i tidens anda och Brynäs har trots allt påtalat flertal gånger att man inte går back i satsningen. Dessutom vet vi att fler stora aktörer är påväg in som partners.
 
Trots det har Brynäs som förening förlorat närmare 15 miljoner sedan En bra start drog igång. Jag vill inte tro att det är på grund av det – men parallellerna kan ändock (slarvigt) dras även om orsaken är något helt annat. 

Det här är en större fråga än att gå den enkla vägen och beskylla En bra start. En bra start kan trots allt vara en del i organisationen vars ekonomi befinner sig i balans. Den stora ekonomiska frågan ligger i organisationen som helhet. Det är Brynäs idrottsförening, där massvis med variabler ingår, som har gjort ett långsiktigt kapitalt misslyckande. Någonting, någonstans har det gått oerhört snett i maskineriet.

Brynäs är en stor förening men ett socialt kapital som många andra föreningar bara kan drömma om. Det kräver förstås ett stort ansvarstagande och det ligger i förväntan att klubben sköter de ekonomiska frågorna med största respekt och ödmjukhet. 

2006 började klubben tänka om ekonomiskt. Man började räkna kronor och ören i minsta detalj. Det var ett hårt och långsiktigt bygge som inte var särskilt roligt vare sig för fansen, medlemmarna eller föreningen. Men det gav resultat och långsiktig kraft. Klubben gick från ruinens brant till ekonomisk succé. Tyvärr misslyckades klubben att förvalta framgången och fortsätta bygga vidare på den långsiktiga planen. 

Man kan inte bara bygga ett hus och sedan inte sköta om fasaden.

Brynäs missade nyligen kvartsfinalen för första gången sedan 2008. Nu bör, utifrån vad rapporterna visat senaste åren, ekonomin vara tillbaka till tiden innan 2008. Brynäs IF går bakåt, inte framåt. Det utlovades vinster och en budget på plussresultat. Istället har klubben slukat åtta miljoner för mycket.

Vi bör alla förvänta oss klara besked på det kommande årsmötet. Den här utvecklingen kan inte längre fortgå. Krafttag måste göras redan nu. De högst ansvariga i Brynäs med namn Jan-Erik Silfberberg och Johan Stark har en hel del att redovisa.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2016-04-14 18:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"