Lagbanner
ALNER: Hockeyallsvenskan har gjort Brynäs gott

ALNER: Hockeyallsvenskan har gjort Brynäs gott

Den harmoni som finns i Brynäs IF idag har vi inte sett hos Gävleklubben på decennier.

Inför säsongen var det många supportrar (från andra lag) som starkt hävdade att Brynäs inte var redo för Hockeyallsvenskan. Det skulle bli en chock för föreningen som hade tillhört svensk hockeys finrum sedan 1960 att plötsligt tvingas åka buss genom miltals långa småvägar ut till de mindre ladorna. Till gamla slitna omklädningsrum bortom all lyx och miljoninvesteringar i SHL-klassen. Till ett spel på isen som var brutal och rakt på i stället för finlir och kompletta spelupplägg.

Efter tolv matcher spelade kan vi konstatera att Brynäs tagit ligan med storm. Gävleklubben leder Hockeyallsvenskan med en match mindre spelad än tabelltvåan Björklöven. Kritikerna har tystnat även om det då och då mumlas lite om den där fallskärmen som SHL-lag får med sig efter nedgraderingar. Visst hjälper lite extrapengar i klubbkassan, särskilt på den här nivån, men... 

Jag är villig att argumentera för andra faktorer som gör att Brynäs mår bra både sportsligt på isen samt runt om i organisationen. Ni vet de där nyckeldelarna för att en förening ska få möjligheten till att faktiskt skapa framgångar.

Vi får inte glömma bort att Brynäs IF är en stor klubb i svensk hockey med resurser som många andra föreningar bara kan drömma om. Det finns massor med lojala sponsorer, lokala som nationella. Stora skaror av supportrar över hela landet och en lång historia och tradition sedan tiden då spelarna själva fick skyffla undan snön på isen innan träningar och matcher.

Efter de senaste tio sportsligt magra åren i SHL kändes rörelsen bakom Brynäs något trött. Lovord som gick till intet. Sponsorer som vällde in pengar till klubbkassan utan någon sportslig återbäring och en publik som efter decennier av motgångar tappat förtroendet för så väl ledning som styrelse. Brynäs IF var en organisation i stress utan tydlig riktning och de snabba, kortsiktiga lösningarna skissades om år efter år.

Hockeyallsvenskan verkar ha gjort Brynäs gott. Sponsorerna stod kvar när klubben åkte ur SHL – många valde till och med att öka sin sponsring. Medlemsantalet har stadigt ökat och publiksiffran är det bästa på många år trots den bistra ekonomiska tid vi gått igenom och befinner oss i (även om publiksiffran också såg väldigt bra ut i fjol i SHL). Styrelse och ledning har satt upp en realistisk målbild med plan A och plan B. Lägg därtill att halva den tidigare SHL-truppen valde att stanna kvar med hjärta före plånbok.

I supporterled har en ny officiell supporterförening bildats i norra Sverige, krafttag har tagits i Gävle med en ny tifogrupp som en del av det återinförda engagemanget i den lokala supporterrörelsen.  



När jag besökte Gävle i fredags förra veckan inför hemmamötet mot Björklöven fick jag höra om trycket det är på stan under matchdagarna. Inte bara att Monitor ERP Arena fylls både till höjden och bredden utan också att krogar och restauranger blir fullbokade. Alla vill se Brynäs, alla pratar Brynäs. 

Den där urkraften som finns i en av Sveriges mest unika hockeystäder verkar ha fått liv på nytt.

Att Brynäs förlorade den matchen mot Björklöven tycktes heller inte sänka stämningen i Gävle. Det var inte längre den där ”Gävliska” bitterheten att ”jäklar vad dåligt de spelar!”, utan i stället ”Vilken match! Brynäs var egentligen bättre än Björklöven. Det här ser lovande ut!”.

Det finns inte längre en känsla av tvivel eller misstro runt Brynäs. Det är i stället en harmoni från klubbledning till supportrar. Något vi inte sett på decennier. En framtidstro som bådar gott även om Brynäs inte skulle ta steget tillbaka till SHL den här säsongen.  

Utmaningen för Brynäs blir att fortsätta det hårda arbetet som görs idag. Att inte börja slappna av i framgången och tro att något kommer gratis. 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2023-11-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"