Lagbanner
Krönika: Lagkapten - en ledande roll i en hierarkisk omgivning
Kaptenen som troget sjönk med sitt skepp. Nu ska lagkaptenen Sundqvist bära C-märket ännu en säsong.

Krönika: Lagkapten - en ledande roll i en hierarkisk omgivning

En lagkapten ska vara en bra ledare och en duktig diplomat. Men det finns många mindre ledare i varje lag därför måste valet av en kapten ske i noggrannhet för att få rätt harmoni i gruppen menar krönikören Viktor alner

Ledare, något som finns omkring oss överallt. Det finns ledare som har det på papper som vi kallar chefer. Men en chef behöver inte vara den riktiga ledaren, det är inte så människan fungerar. Vi är ett flockdjur som skapar vår flock med hierarkins finaste form.
 
Hierarkin förändras hela tiden beroende på vilka människor vi möter i vardagen och den förändras när det dyker upp nya människor i gruppen eller om någon skulle hoppa av gruppen. Så fungerar det naturligtvis även i ett hockeylag.
 
Huvudtränaren behöver känna till lagets hierarkiska ledare för att därefter underlätta arbetet att hålla ihop gruppen. Att bli en hierarkis ledare är inget man väljer, det är något man bara blir. Grupperingar skapas hela tiden, även i ett lag bildas det små grupper som kanske står varandra lite extra nära, även dessa grupper har sin ledare. Ibland är det tydligt, ibland inte.
 
Så hur väljer man som tränare ut sin lagkapten? För en lagkapten måste vara en ledare som sprider god energi inom gruppen. En lagkapten ska vara tränarens hjälpreda för att hålla uppe moralen och lagandan i gruppen. Men en lagkapten ska också vara en duktig diplomat framförallt med domaren, vara en förebild och se till så att ingen blir lämnad utanför. Det måste skapas en hierarkisk harmoni där alla känner sig trygga med sin plats i gruppen och för det krävs det bra ledare både som spelare och tränare. 
 
Hur en tränare väljer ut sin lagkapten beror helt på vilka egenskaper en tränare tycker är viktigast hos en lagkapten. I Tommy Jonssons fall blev valet i fjol Jörgen Sundqvist. Sundqvist får även bära kaptenens roll kommande säsong och jag har svårt att lyssna på några av supportrarnas kritik kring det.
 
Det gick inte kalas för Brynäs i våras, det var en period var brynäsare gärna vill glömma. Att leta syndabockar är naturligtvis ett mänskligt beteende, tyvärr. Därmed anser många att Sundqvist gjorde ett dåligt jobb som kapten och borde inte få ha kvar den rollen.
 
Men hur mycket vet vi vad en kapten gör? Det handlar inte om hur duktig han är på isen, det handlar inte om att vara den drivande kraften som ska leda laget framåt i offensiven. En lagkaptens viktigaste uppgift handlar om det som sker i omklädningsrummet, i båset och utanför planen.
 
Tommy Jonsson har krav på sina spelare och han har valt att ha Jörgen Sundqvist som kapten igen. Det finns säkerligen en bra anledning till det och vad jag har hört från andra håll i Läkerol Arena att Sundqvist är oerhört drivande, han får med sig grabbarna och han visar hungern på träningarna. Precis som en kapten ska göra.
 
Att det gick dåligt för Brynäs i våras har ingenting med en kaptensroll att göra. Jörgen Sundqvist var kaptenen som sjönk med sitt skepp. Han övergav det inte och han skyllde aldrig ifrån sig på sin besättning.
 
Sedan har vi Jesper Ollas och Ryan Gunderson som assisterande kaptener. Kanske har det med hierarkin att göra, kanske bär dessa två på goda ledaregenskaper. Gunderson framförallt skulle jag tro blivit vald för att han är den typ av spelare som styr spelet litegrann på isen men vad vet jag. Ska bli intressant att följa detta under säsongen.
 
Jörgen Sundqvist, Ryan Gunderson och Jesper Ollas, må skutan få vind i seglen nu.

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2013-08-02 10:18:00
Author

Fler artiklar om Brynäs