Lagbanner
Krönika: Vad tänker vi med en hymn?

Krönika: Vad tänker vi med en hymn?

Hur allvarligt ska man ta en hymn, och vad är syftet med en hymn? Egentligen kanske det låter som självklara frågor, men är det så självklart egentligen?

Det finns idag fem låtar att välja mellan som fans har producerat fram. Dessa fem har alltså gått vidare tack vare en utsedd jury. Jag har lyssnat på samtliga fem bidrag, och visst är smaken som baken, och därför tänker jag heller inte gå in djupare på det.
 
Jag har en favorit av dessa fem, det räcker att säga så.
 
Men runt omkring på sociala medier läser man om visionärerna. ”Tänk er ett fullsatt Gavlerinken som sjunger gemensamt till denna låt! Jag får gåshud bara jag tänker på det!” Ja… typ något sådant.
 
Verkligheten är dock en annan.
 
Brynäs snittar strax över 5000 i publik den här säsongen, precis som den förra och säsongen före det. 5000 är lite mer än halva Gavlerinken. Det är näst intill enbart mot Leksand och Djurgården samt annandagshockeyn och omgången närmast nyårsafton som fyller skalet.
 
En annan sak är att brynäsare inte är kända för att vara den publik som lever ut mest. Gävlebor, om man får generalisera, är kända för att inte göra större väsen av sig. Folket utanför Gävle och gävleborna själva påstår det.
 
Blicken riktas därför mot Brynäsklacken. Där har vi supportrarna som skriker, vrålar och kan sjunga med. Men vad skulle hända om en hymn vann som supporterklubbarna inte köper? Min farhåga är att låten spelas och arenan blir tyst, eller att supportrarna i protest skriker sina egna ramsor. Alla kan rösta fram en låt, men de aktiva supportrarna i klacken är en ytterst liten minioritet.
 
Då är tävlingen förgäves.
 
Nu hade den aktuella juryn en bra bredd och stor kunskap i många områden. Men jag kan tycka om det ska vara en jury borde en representant från samtliga tre supporterklubbarna få sitta med. Representanter utvalda av supporterklubbarnas egna valda styrelser.
Det är trots allt supportrarna som ska sjunga hymnen, om det blir någon hymn.
 
En hymn ska växa fram, inte röstas fram. Idag finns till exempel Spotify, Itunes och låtar som inte existerar där brukar allt som oftast dyka upp på någon Youtube-kanal. Det är lätt att se vilken låt som får flest lyssnare, och vilken låt som vinner fansens hjärta. Idag riskerar vi att den vinnande låten hamnar längre ner på lyssnade låtar än andra Brynäslåtar som redan existerar.
 
Nu är det lätt att vara efterklok och det finns fem bidrag att lyssna på. Någon eller några av bidragen har i egen mening potential att bli en hymn. Frågan är vad brynäsarna själva kommer att tycka i längden.
 
Hur allvarlig är tävlingen egentligen, och vad tänker vi oss när vi tänker en hymn till Brynäs IF? Varje individ har olika svar. Visionärerna säger en sak, realisten en annan. Sedan var det här med olika musiksmaker…

Det är frågor framtiden helt enkelt får utvisa.
 

Viktor Alnerviktor.alner@bettercollective.comTwitter @ViktorAlner2016-10-25 14:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"