Möt Henrik Ericsson - Brynässupporten som blev klubbens SLO
Möt Henrik, en 27årig Brynäsare sedan barnsben som jobbar som klubbens SLO. Jobbet går ut på att skapa relationer, vilket han gör föredömligt. Många Brynässupportrar har blivit som riktiga polare. -”Vi hörs av nästan varje dag.”
-”Det sista jag skrev som matchkommunikatör var att Brynäs spelar i HockeyAllsvenskan säsongen 23/24.”
Under pandemisäsongen började Henrik som matchkommunikatör åt Brynäs. Ett av hans starkaste minnen från tiden var förlusten mot Malmö i kvalet säsongen 22/23. Han berättar om hur han skakade när den han kommunicerade ut den sista tweeten i sin roll, med budskapet att Brynäs spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Som inbiten Brynäsare kände Henrik att han hade mer att ge, efter ett samtal med klubbdirektören Håkan Svedman bokades ett möte med Jakob Westerlund. Efter ett tio minuter långt möte med Jakob utarbetades utkastet av arbetsbeskrivningen till den roll Henrik axlar sedan december 2022.
Vad är en SLO?
SLO är en förkortning för den abstrakta termen Support Liaison Officer. Dock ska man inte låta den engelska termen avskräcka, jobbet handlar om samverkan och koordinering. Henrik utgör länken mellan landets olika supportergrupper och klubben. -”Vara en anledning till att fler ska engagera sig” var det korta svaret på frågan vad Henriks främsta uppgift från klubben är.
- ”Min farsa gjorde mig till Brynäsare”
För att förstå vem Henrik är ombads han att berätta om sin bakgrund. En vacker berättelse om en ung hockey- och fotbollsspelande kille som växer upp i Kungsbacka växer fram. Hans pappa är inbiten Brynäsare och Henrik fostrades till att bli också det. Henrik berättar att en av hans pappas stora idoler var Lars-Göran Nilsson och Tomas Sandström. Under hela uppväxten var det alltid givet att gå på matcherna mot Frölunda i Scandinavium samt 1-2 resor upp till Gävle. Han berättar även om hur mamma och syster alltid anpassat sig efter passionen för Brynäs. Brynäs har blivit en stor grej i hela familjen. – ”Syrran och mamma har alltid koll på hur de går för Brynäs och de är många middagar som fått mycket Brynäsfokus. När jag var riktigt liten önskade jag mig i födelsedagspresent att min mamma skulle kunna minst 15 spelare i Brynäs. Ibland fick pappa lite skit för att han fostrat mig till en sådan passionerad supporter”, säger Henrik skrattande.
-”Jag vill också passa på att lyfta fram många av mina vänner, de har alltid fått stå ut med anpassa sig till mitt Brynässnack och de flesta kan nog nämna runt 20-30 Brynässpelare genom tiderna tack vara mitt tjöt. Jag är tacksam för att de inte har tröttnat på vår vänskap, än i alla fall”, berättar Henrik.
Henrik som ung. Bild: Privat.
-”Tillsammans med min familj, flickvän och närmsta vänner kommer Brynäs, så har det alltid varit och kommer alltid att vara.”
Att Brynäs ligger varmt om hjärtat råder det ingen tvekan om. Henrik och hans pappa åker fortfarande på många matcher ihop. När han åker på hemmamatcher så börjar Henrik med ett besök på kansliet för lite möten och liknande, hans pappa får hänga med till kansliet och har fått träffa en del klubblegendarer på det sättet. –”Det är som att cirkeln slutits nu” berättar han med glädje, hans pappa gjorde honom till Brynäsare och nu får pappan hänga med. Han har studerat tre år i Halmstad och två år på Handels i Göteborg, vilket har resulterat i en gedigen utbildning inom marketing and consumption. Utbildningen kommer väl till pass i jobbet som SLO som inte bara handlar om samverkan, utan även om kommunikation.
Positiv supporterkultur
Under intervjuns gång kom vi in på ämnet supporter- och läktarkultur. - ”Jag vill möjliggöra en positiv supporterkultur” svarar Henrik självsäkert. Vad är positiv supporterkultur egentligen enligt honom själv? En bra stämning, visuell inramning med tifon och flaggor, bra ramsor och annat kreativt som engagerade supportrar bidrar med är svaret.
I sin roll som SLO samverkar han med både mer organiserade föreningar, så som de officiella supporterklubbarna Sektion 1912, Brynäs Stockholm, Sektion Nord, Brynäs supporterklubb väst och Brynäs Östra men även andra grupperingar som Tifo39 och Gävlegrabbarna. Han talar varmt om samtliga nämndas engagemang. Han värdesätter den relation han skapat med samtliga. -”Det är fantastiska människor” utbrister Henrik.
Henrik trivs i gemenskapen bland övriga supportrar i Brynäsklacken. Bild: Privat
-”Jag satt på räcket på Hovet tillsammans med klackledaren ifrån GG23.”
-”De är riktigt goa gubbar och det var kul att ta en provisorisk plats i deras kompisgäng. Jag bjöd tillbaka med att bjuda på Tacos på söndagen innan matchen mot Björklöven - hoppas de blev nöjda.”
I grunden ser Henrik sig själv som en supporter som fått förmånen att jobba för sitt hjärtas förening. Han bidrar gärna till att skapa den goda stämningen och en bra inramning. –”Jag har alltid värnat en aktiv supporterkultur, jag har alltid varit en supporter”. Han beskriver sig som en av dom, vilket ger honom fördelen att han talar samma språk som supportrarna, något som kommer väl till pass när han för dialog med supportergrupperingarna.
Gävlegrabbarnas gruppering kan liknas vid den tidigare gruppen Kamratkompaniet. Båda grupperna startades som ett yngre kompisgäng med väldigt mycket driv och engagemang för Brynäs IF. Vidare nämner Henrik att han en bra dialog med ett gäng av de tidigare medlemmar från Kamratkompaniet. “De gjorde otroligt mycket gott för Brynäs på läktaren - deras supporterkultur kommer för alltid leva kvar i klubben.”
Förra helgen (hemmamatchen mot Björklöven 28/1-24) såg han något som lämnade ett positivt intryck. Han såg hur de yngsta i klacken såg upp till de äldre, hur de tyckte det var coolt att vara en del av gemenskapen.
En bild målas upp, att supporterkulturen bygger på engagemang, något han mer än gärna tar vara på. Ledorden passion och engagemang genomsyrar intervjun. Att supporterkulturen i Gävle inte mått allt för bra för en tid sedan är ingen hemlighet, idag mår den desto bättre. Klubben har tagit många steg i rätt riktning vad gäller arbetet med supportrarna dock finns det mer potential och Brynäs måste vara förstående för det engagemang som finns i landet. Han vill även att folk ska ha en förståelse för hur mycket tid som grupperingarna faktiskt lägger ner på att skapa en positiv inramning. De som vill engagera sig behöver inte vara rädda för att kontakta Henrik eller någon av de olika supportergrupperna. -”Om man vill engagera sig i supporterkulturen så finns det en plats för alla. De är väldigt många varma människor som är drivande i våra olika supporterklubbar”.
Han säger även att en positiv supporterkultur innebär att folk drar år samma håll och respekterar varandra, där det främsta målet är att stötta Brynäs. Henrik är tydlig med att han vill se en levande supporterkultur på lagets ståplats, där bland annat flaggor och tifon är en viktig del.
-”Jag hade kunnat jobba gratis för Brynäs”
Brynäs är en stor del av Henriks liv, Brynäs finns med i allt han gör. -”Den dagen jag gifter mig kommer garanterat Brynäs Hej Hej att spelas på festen”. Även fast det riskerar att försätta honom i en sämre position i kommande förhandling så meddelar Henrik att han till och med skulle kunna jobba gratis för klubben. -”Fast det vet redan Jakob om” avslutar Henrik.
En uppmaning till alla Brynäsare
Henrik skickar också en uppmaning till alla Brynäsare att gå med i den officiella supporterklubb som ligger bäst till geografiskt. –”Tillgång till biljetter samt fin gemenskap med andra Brynäsare stavas anledningen” säger Henrik manande.
För Brynäsare bosatta i Gävle blir Sektion 1912 det självklara valet.
Ett annat sätt att färmja den goda stämningen är att stötta TIFO39 på swishnummer 123 126 02 49