Lagbanner
Omförhandling av kommunavtalet pågår – politikerna önskar mer av Brynäs: "Att prata om mänskliga rättigheter kanske andra organisationer kan göra bättre"

Omförhandling av kommunavtalet pågår – politikerna önskar mer av Brynäs: "Att prata om mänskliga rättigheter kanske andra organisationer kan göra bättre"

Det tidigare avtalet mellan Brynäs huvudpartner Gävle Kommun har gått ut och håller på att omförhandlas. Avtalet som gick i kraft för fem år sedan fick då stor kritik från flera lokala partier i kommunstyrelsen samt att under en granskning av Arbetarbladet visade sig att varken kommen eller Brynäs kunde redovisa exakt vart pengarna gick till.

Gävle kommuns avtal med Brynäs har varit konstant omdiskuterat sedan det började att gälla för fem år sedan. I avtalet går kommunen in med 25 miljoner kronor under en femårs-period. Det handlade om 3,5 miljoner till "En bra start", en miljon till namnrättigheterna till Gavlerinken och en halv miljon var ett elitstöd till hockeyn.

De aktiviteter som Brynäs utför idag handlar om att dels att varje år uppmärksammas Barnkonventionens dag då elever i årskurs fem-sex får komma till Gavlerinken i ett stort event, vidare anordnar klubben "playdays" i Gavlerinken där andra idrottsföreningen får vara med och ordna aktiviteter för barnen – detta brukar ske vid skolloven. Vidare utförs det besök på skolor, uppmuntring till läxläsning och fysisk aktivitet samt att Brynäs arrangerar utbildningar för ideella ledare och har ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att få ut fler unga till arbete. 

Nu förhandlar kommunens nya mittenstyre (Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet) med Brynäs IF om en förlängning av "En bra start".  Avtalet löper ut om några veckor och ambitionen är att det nya avtalet ska godkännas dne 19 juni under ett extrainsatt kommunstyrelsemöte. 

Men det finns kritiska röster från de olika partierna där några anser att Brynäs inte gör tillräckligt för de pengar som man får, Gin Akgul Hajo från Vänsterpartier är en av dem: 

– Brynäs intentioner tycker jag är jättebra. Det är viktigt att idrottsföreningar är med och bidrar till olika integrationsprojekt i samhället säger hon till Gefle Dagblad och fortsätter:

– Men för den summa pengar vi går in med förväntar jag mig att Brynäs ska leverera fler aktiviteter, mer integrationsverksamhet och mer närvaro i skolorna. De borde också kunna göra andra föreningar mer delaktiga. 

Även Kristdemokraterna är kritisk till om de här pengarna ska direkt till Brynäs. Minst fyra miljoner ska in för att få kalla sig huvudpartner till Brynäs IF men i KD finns det röster som är tveksamma till om kommunen ska gå in med så mycket. En ståndpunkt är att kommunen kan eventuellt få ut mer av pengarna om man ger till andra föreningen. 


Enligt Jan Myléus, Kristdemokraterna, är det ett krav från Brynäs sida att kommunen måste gå in med minst fyra miljoner kronor per år för att få fortsätta kalla sig huvudpartner till En bra start. Men han är tveksam till att gå in med så mycket pengar. Kommunen kanske får ut mer av att ge pengarna till någon annan förening, menar han.

– Kanske kampsport är mer integrerande, eller ridsport? Att få ut unga i arbete är otroligt viktigt, men att vara ute och prata om mänskliga rättigheter kanske andra organisationer kan göra bättre. Avtalet får inte missgynna andra föreningar, säger Jan Myléus.

Både Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna vill att kommunen ska upphöra med att sponsra rättigheterna till arenanamnet. Vidare önskar Moderaterna att kommunen inte längre ska vara huvudpartner till Brynäs IF. Däremot kan M tänka sig att sponsra En bra start, men inte som huvudpartner. 





 

Brynäsredaktionen2019-06-13 11:25:09

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"