Stadgar
Stadgar för Redline Support
§ 1. Föreningens namn och hemort
Föreningens namn är Redline Support och har Borås som hemort.
§ 2. Föreningens syfte och uppgifter
Redline Support är en demokratisk, ideell och fristående förening. Föreningens syfte är att stärka läktarstödet för Borås HC på hemma- och bortais, skapa en levande läktarkultur kring Borås HC:s matcher och i övrigt öka intresset för Borås HC hos allmänheten.
Dessa syften skall vara avgörande för föreningens verksamhet och aktiviteter. En aktiv klackverksamhet, tifo-arrangemang samt anordnande av supporterresor till Borås HC:s bortamatcher är kärnan i föreningens verksamhet. Övriga aktiviteter för att uppnå föreningens syfte beslutas vid föreningens möten.
Föreningen tar avstånd från våld, rasism och sexism och motarbetar sådana yttringar inom- eller i samband med vår verksamhet.
§ 3. Medlemskap
Medlem får den bli som delar föreningens syfte och är beredd att följa dess stadgar.
Medlem blir man genom att till föreningen betala medlemsavgift.
Medlemmar har rätt att delta i föreningens verksamhet och har rösträtt, yttranderätt och förslagsrätt på medlemsmöten och årsmöte. Medlem förbinder sig att följa föreningens stadgar.
Den som önskar utträda ur föreningen meddelar skriftligen detta till styrelsen.
En medlem som motarbetat föreningens syfte eller allvarligt skadat föreningens anseende eller verksamhet kan uteslutas ur föreningen. Detta kan ske temporärt av en enig styrelse och definitivt av en majoritet på nästkommande föreningsmöte. Medlem som riskerar uteslutning har rätt att få veta det och att yttra sig, både inför styrelse och inför årsmötet. Medlem som uteslutits har inte rätt att få tillbaka erlagd medlemsavgift.
§ 4. Medlemsavgift
Medlemmar i föreningen betalar årligen en medlemsavgift. Medlemsavgiften för kommande verksamhetsår fastställs på föreningens årsmöte.
§ 5. Verksamhetsår, räkenskapsår och tid för årsmöte
Föreningens verksamhets- och räkenskapsår löper från 1 maj till 30 april. Årsmötet infaller efter hockeysäsongens slut, dock senast innan utgången av maj månad.
§ 6. Kallelse till årsmöten och medlemsmöten
Styrelsen kallar till medlemsmöten och årsmöte. Kallelsen sker via e-post till de medlemmar som uppgivit e-postadress samt via för föreningen tillgängliga sidor på internet.
En kallelse till ett årsmöte eller ett medlemsmöte skall ske senast tre veckor innan mötet äger rum.
Om tio medlemmar skriftligen meddelat styrelsen att de vill ha ett medlemsmöte skall ett sådant hållas inom fyra veckor.
§ 7. Motioner till årsmöte
Motioner till årsmöte skall vara skriftligt inkomna till styrelsen en vecka innan årsmötet äger rum.
§ 8. Beslutsordning på årsmöten och medlemsmöten
Medlemsmöten och årsmöten är beslutsmässiga med det antalet medlemmar som närvarar på mötet. Endast betalande medlem har rösträtt. Betalande medlem som ej kan närvara på mötet har rätt att innan mötet äger rum ange ståndpunkt och röst skriftligen till styrelsen och få denna redovisad och tillvaratagen på mötet. Detta gäller dock ej vid årsmöten där närvaro krävs vid röstning.
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs, efter omröstning. Omröstningen kan ske öppet, men skall vara sluten om mötesmedlem så begär.
Beslut tas, med undantag för stadgeändring eller föreningens upplösande, med enkel majoritet.
Vid lika röstetal har mötesordföranden utslagsröst. Vid lika röstetal vid val till uppdrag inom föreningen skall dock lottning fälla avgörandet.
§ 9. Stadgeändring
Föreningens stadgar kan ändras på årsmöte. För beslut om stadgeändring krävs 2/3-dels majoritet.
§ 10. Årsmötet.
Årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Styrelsen är skyldig att förbereda årsmötet och kalla medlemmarna i enlighet med stadgarna. Datum, tid och plats för mötet bestäms av styrelsen.
Följande punkter skall behandlas på föreningens årsmöte:
- Val av mötesordförande, mötessekreterare samt protokolljusterare
- Fråga om kallelsen till mötet utfärdats på korrekt sätt
- Godkännande av dagordning
- Verksamhetsberättelse
- Ekonomisk berättelse
- Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
- Fastställande av medlemsavgift
- Val av ordförande och styrelse
- Val till andra uppdrag inom föreningen
- Behandlande av inkomna motioner samt styrelseförslag
- Övriga frågor
§ 11. Val av ordförande och styrelse
Val av ordförande och styrelseledamöter sker på föreningens årsmöte. Mandattiden är ett år, om inte annat beslutas vid årsmötet. Medlem kan nominera sig själv eller annan medlem till ordförande eller annat styrelseuppdrag. Detta skall ske vid årsmötet.
Styrelsen skall bestå av minst tre personer och bör inte vara större än att styrelsen kan träffas kontinuerligt och arbeta effektivt.
Ordföranden väljs alltid separat. Vice ordförande, kassör och sekreterare skall i första hand utses av årsmötet. Går det ej att vid sittande årsmöte utse dessa poster kan man välja ett antal personer till styrelsen och låta dessa fördela kassörs- och sekreteraruppgifter mellan sig.
§ 12. Styrelsens ansvar, uppgifter och arbete
Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen, sammankallar till möten, utarbetar idéer samt är föreningens ansikte utåt. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar eller annat beslutas på medlemsmöte. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut, ha hand om föreningens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper. Styrelsen är ansvarig för att kalla till- och förbereda årsmötet samt på detta redovisa en verksamhetsberättelse och en ekonomisk berättelse för medlemmarna.
Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det nödvändigt eller då en majoritet av styrelsen begär detta.
Styrelsen är beslutför då samtliga styrelseledamöter är kallade till möte och minst två personer är närvarande eller på annat sätt kan medverka i besluten.
Styrelsen utser inom sig firmatecknare för föreningen. Denna kan utgöras av en eller flera styrelseledamöter som tillsammans eller var för sig är firmatecknare.
Styrelsen kan under en kortare period eller fram till nästa årsmöte adjungera personer till styrelsearbetet.
§ 13. Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen krävs 2/3-dels majoritet på två varandra följande möten, varav det ena skall vara ett årsmöte. Mötena skall infalla med minst tre och max tio veckors mellanrum.
Vid upplösning tillfaller föreningens ekonomiska medel Borås HC:s ungdomsverksamhet. Övriga tillgångar står till förfogande för framtida klackverksamhet kring Borås HC.