Analys: Är Guter rätt för Djurgården?
Under onsdagen blev det klart. Mattias Guter återvänder till Djurgården för spel i klubben den här och nästa säsong. Frågan vi ställer oss är om anfallaren verkligen är rätt för Djurgården?
Efter fyra säsonger på vift är den nu 30-årige forwarden Mattias Guter tillbaka i Stockholm igen. För de flesta djurgårdare är anfallaren ett välbekant ansikte: och Guter saknar knappast koppling till Djurgården sedan tidigare.
Det var nämligen via klubbens juniorverksamhet som forwarden tog sig hela vägen fram till SHL-spel tillsammans med Djurgården. Efter endast tre matcher i A-laget lämnade han dock Stockholm för nya äventyr i klubbar som Vita Hästen, Oskarshamn, norska Comet Halden och Almtuna. Därefter kom han tillbaka till Djurgården när laget var nere i Hockeyallsvenskan och kämpade: och där och då stannade han kvar i huvudstaden och hjälpte laget upp till SHL igen.
Efter en säsong i Sveriges högsta serie flyttade han vidare till följande klubbadresser: Leksand, Karlskrona, Timrå och nu senast Luleå. I dag är Guter tillbaka i klubben som fostrade honom under ungdomsåren. Frågan är bara hur mycket Djurgården kommer att få ut av honom? Låt oss ta en närmare titt på nyförvärvet.
FÖRDELAR
Kännedom om klubben
Det första och mest uppenbara gällande Guters uppsidor är att han känner till Djurgårdens organisation väl. Han har inte bara representerat klubben på seniornivå, utan har tagit klivet via J18 till J20 och sedan hela vägen upp till A-laget. Med den förkunskapen vet han vad det faktiskt innebär att representera Djurgården: även om föreningen har tagit en ny riktning de senaste åren.
Känslan är – med tanke på kontraktet som sträcker sig över nästa säsong också – att Guter har saknat Stockholm den senaste tiden och att han är angelägen om att hitta ro i karriären efter ett turbulent flyttår. Som vi vet sedan innan har Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson en uttalad plan när det gäller lagbygget: nämligen att satsa på spelare från Stockholmsområdet. Det finns mycket gällande den här värvningen som känns positivt när det kommer till den nostalgiska bakgrunden, kännedomen om klubben samt Guters spelarprofil som alltså går hand i hand med Erikssons värvningsmodell.
Naturlig målskytt
Om vi benar ut vem Guter är som spelare finns det egentligen två linjer att gå för tillfället. Den ena berättar om en effektiv och fruktad målskytt som har förmågan att stå på rätt plats vid precis rätt tillfälle – medan det andra spåret är något mindre smickrande och tar upp saker som ineffektivitet och sviktande inställning. Om vi fokuserar på de positiva bitarna så har Guter vid flera tillfällen under sin karriär visat att han är en vass målskytt som har den där extra känslan för nätrassel.
Under hans tre säsonger i Karlskrona noterades Guter för 19 mål, 15 mål och 13 mål – vilket ändå ger en tydlig fingervisning gällande hans kapacitet. Att han dessutom är högerskytt öppnar upp fler möjligheter för Djurgården i powerplay, där Emil Bemström har skördat stora framgångar med sitt tunga direktskott. Även om Guter inte når upp till samma klass när det kommer till skottdelen äger han ändå en vass bössa som behärskar både slag- och dragskott på ett tillfredställande sätt.
Stabil skridskoåkare
Om det är någon aspekt i Djurgårdens spel som måste lyftas fram extra så är det skridskoåkningen. Klubben strävar ständigt efter en rak, snabb och effektiv ishockey där skridskoåkningen är den definitiva grunden i allting. Genom en hög intensitet på rören är Djurgårdens melodi att trycka ner motståndarna i egen zon genom en intensiv och tydlig forechecking.
För att lagets anfallare ska kunna leva upp till den målbilden behöver de nå upp till en viss nivå gällande skridskoåkningen. Och Guter uppfyller helt klart de kraven på ett tillfredställande sätt. 30-åringen har ett bra driv både med och utan puck och hans grundläggande mentalitet är betydligt mer offensiv än defensiv. Lagets sportchef Joakim Eriksson tror själv att Guters skridskoåkning kommer att passa ännu bättre in i Djurgårdens nuvarande spelsystem, vilket det nog ligger en hel del sanning i.
Kylig straffskytt
Med hans aviga finter och mjuka handleder har straffar blivit något av en specialitet för Guter. Under karriären har han vid flertalet tillfällen bjudit på riktiga läckerbitar, där han lurat målvakterna till felbeslut som har lämnat målburen helt öppen och oskyddad. Dessutom har Guter gång på gång visat att han kan hitta de mest minimala luckorna, vilket även det är ett effektivt vapen i hans straffskytte.
Ser vi till Djurgårdens förmåga från straffpunkten i dagsläget så är den statistiken rent ut sagt bedrövlig. Laget har bommat tre av tre straffar under ordinarie matchtid och endast gjort ett mål på tolv straffar vid straffläggning som utspelat sig efter full tid. Förbättringspotentialen är stor här – och Guter kan säkerligen putsa till siffrorna.
NACKDELAR
Sargat självförtroende
Det går tyvärr inte att undvika det faktum att Guters karriärkurva har pekat nedåt de senaste åren. Redan under hans tid i Karlskrona tog hans produktivitet några kliv bakåt varje säsong: vilket poängraderna 32, 26 och 23 ringar in på ett bra sätt. Just den här säsongen har varit extra tung för anfallaren, som alltså kliver in i sin tredje klubb under samma spelår i och med övergången till Djurgården.
I Timrå kom Guter inte till sin rätt, vilket fem poäng på tolv matcher är ett relativt tydligt facit på. Det var som att hans inledande match, där han var inne på tre mål bakåt mot Linköping, satte en negativ ton på hans tid i laget. Sett till förväntningarna som fanns på forwarden, där han skulle bidra med målen framåt för nykomlingen, var det högt ställda redan från första början. I takt med att Guter inte infriade dessa skeppades han vidare till Luleå.
Där blev allting ännu värre. Under stora delar av säsongen har Guter varit bänkad – och slutligen tränade han inte ens med laget. Det krävs ingen större analys för att förstå att anfallarens självförtroende lär vara duktigt sargat just nu. Frågan är om han har vad som krävs för att täppa igen käften på alla som tvivlar?
Dalande målproduktion
Gällande Guters spetsegenskaper är ändå målskyttet det som lyser starkast av allt. Även om han tidigare i karriären även har håvat in en hel del passningspoäng så är det just målskyttet som har fått honom att sticka ut från mängden. Tyvärr så är anfallarens målkolumn ingen rolig läsning den här säsongen.
Endast tre baljor på 28 matcher är självklart inte godkänt för en spelare i Guters kaliber. Om magin är över är självklart svårt att säga: han stod ändå för tretton fullträffar förra säsongen. Sedan innan har forwarden uttalat sig om tiden i Timrå, där han tycker att han inte användes på rätt sätt och dessutom hade begränsat med speltid. Visst, det ligger viss sanning i påståendena. Men den största skuggan faller ändå på Guter själv.
Det blir extra tydligt efter hans tid i Luleå – där han under inledningen fick mycket goda möjligheter att prestera bra ishockey med Niklas Olausson och Robin Kovacs som kedjekamrater. Så: det är verkligen upp till bevis för Guters del nu. Än finns det möjlighet för honom att slipa till siffrorna den här säsongen. Men då måste han hitta rätt från första början i Djurgården.
KEDJEFORMATIONER
När vi väger för- och nackdelarna mot varandra så finns det egentliga flera scenarier som kan utspela sig framöver. Att Guter helt plötsligt återvänder till gammal storform igen och börjar spotta in mål är självklart drömbilden av hans nya tillvaro i Djurgården.
Men istället för att sia i hur många baljor han kommer att producera – för helt ärligt känns det lite väl mycket att skjuta direkt från höften – kan det vara intressant att grotta ner sig i vilken typ av roll han kan tänkas anta i sitt nya lag. Och med hjälp av potentiella kedjeformationer blir saker och ting lite mer konkreta.
Med tanke på Joakim Erikssons uttalande gällande värvningen av Guter – där sportchefen trycker extra på ordet bredd – så känns det ändå som att anfallaren inte är tänkt att kliva in i en ledande kedja inom den närmaste framtiden. Det borde i sin tur innebära att Guter får nöja sig med en plats i tredje- eller fjärdekedjan, vilket lämnar några intressanta alternativ om vi förutsätter att förstakedjan samt ungdomskedjan förblir intakta. Låt oss titta på den första möjligheten:
Dick Axelsson – Petteri Wirtanen – Mattias Guter
Ser man till Guters förmåga att sätta dit puckarna i mål kan en lekkamrat som Dick Axelsson slå väldigt väl ut. Det finns få spelare i ligan som kan leverera så fina upplägg som Axelsson, vilket skulle kunna ge Guter det utrymme han behöver för att skicka dit puckarna i nät. Med hjälp av Wirtanens defensiva ansvarstagande kan Guter få en friare roll framåt, vilket han borde trivas mycket bra med.
Detta betyder dock att Emil Bemström petas ur formationen, vilket i sig inte är ett gångbart alternativ. Det är rätt uppenbart att kedjorna måste vaskas om betydligt mer, men låt oss återkomma till det strax. Vi har en till kedja att spana in:
Henrik Eriksson – Sebastian Strandberg – Mattias Guter
I den här formationen hamnar Guter istället i en mer hårt jobbande anfallskedja som ska in och bryta mönster och röra runt i motståndarnas försvarszon. Guter har kapacitet att gå in och ta det hårda jobbet, men historiskt sett så känns han inte riktigt lämpad för den typen av roll. Ibland har inställningen i närkampsspelet sviktat en del, vilket den här kedjan i så fall skulle vara mycket beroende av.
Dessutom skulle det här alternativet med största sannolikhet innebära att Niclas Bergfors petas till förmån för Guter. Bergfors har haft en tung säsong poängmässigt, men har bidragit med hårt jobb istället. Att sätta honom i samma kedja som Guter känns lite väl kaka på kaka – och att peta ner honom till extraforward är lite väl dramatiskt. Just därför känns den här kedjeformationen inte helt klockren, även om det skulle kunna ge fjärdekedjan en boost framåt om Guter skulle få igång sitt målskytte och därmed konkurrera ut en ineffektiv Bergfors.
Ja, även om dessa två kedjealternativ är intressanta så skapar det märkliga konkurrenssituationer i truppen som knappast gynnar Djurgården i längden. Att peta Bemström är totalt otänkbart – och att låta Bergfors nöta bänk känns heller inte optimalt. Här kommer därför ett omkastat förslag på tänkbara anfallskonstellationer som kan falla väl ut:
Jakob Lilja – Jacob Josefson – Daniel Brodin
Emil Bemström – Marcus Davidsson – Jonathan Davidsson
Dick Axelsson – Sebastian Strandberg – Mattias Guter
Axel Jonsson-Fjällby – Petteri Wirtanen – Niclas Bergfors
Henrik Eriksson
Förstakedjan är självklart helt intakt. I andrakedjan däremot får Bemström anta en ännu större roll i laget tillsammans med bröderna Davidsson. Förhoppningsvis kan Bemströms höga lägstanivå putta upp bröderna ett snäpp till och få spinn på deras produktivitet. I tredjekedjan återfinns Guter, där han likt tidigare argument kommer att få Axelsson som lekkamrat. Mellan dem centrar Strandberg, som tar ansvar både bakåt och framåt i banan.
Gällande fjärdekedjan får alltså Jonsson-Fjällby ta klivet ner för att bryta hans negativa mönster. Vid hans sida skulle Wirtanen vara spännande att matcha eftersom duon har hittat fin kemi tidigare. Tredjelänken blir Bergfors, som jobbar hårt och kan – förhoppningsvis – få målskyttet att lossna något under grundseriens sista matcher. Extraforward blir Henrik Eriksson, som kliver in när Djurgården behöver ändra matchbilder och smälla på lite mer i närkamperna.
SUMMERING
Med allt detta sagt så finns det egentligen inte så mycket att invända gällande värvningen av Guter. Visst, det hade självklart varit betydligt mer kittlande om en poängmaskin hade plockats in: men känslan är att Guter inte är överdrivet dyr och att hans grundläggande förmågor kan göra honom till en positiv överraskning.
Det är uppenbart att värvningen är till för att stärka upp Djurgårdens stomme till nästa säsong – där laget får in en spelare som bidrar med rutin och en tydlig ram för vad klubben står för. Det i sig kan vara mycket viktigt för truppen, som med största sannolikhet kommer att drabbas av en rejäl spelarflykt efter den här säsongen.
Dessutom känns Guter som en fullgod ersättare till Gustav Possler, som missar resten av denna säsong på grund av en korsbandsskada. Allt som allt är det här en relativt säker övergång där en negativ utgång inte behöver slå speciellt hårt mot truppen. Eftersom Guter är en tilltänkt breddspelare så finns det andra som kan gå in och göra jobbet om han inte lyckas, exempelvis publikfavoriten Albin Grewe eller grovjobbaren Erik Walli Walterholm. Men förhoppningsvis landar aldrig diskussionen där: eftersom värvningen då skulle förlora stora delar av sitt berättigande.
Det som istället gör tillskottet av Guter lite extra kittlande är att 30-åringen faktiskt kan blixtra till och göra Djurgården till ett mer effektivt och slagkraftigt lag. Att den möjligheten ligger och puttrar under ytan gör värvningen i sig till en chansning som känns väl värd att ta.