Analys: Är han rätt man för jobbet?
Efter massor av spekulationer är det äntligen officiellt. Djurgårdens nye huvudtränare blir Barry Smith, 68 år. Frågan är bara: Är han rätt man att leda klubben? Här ger vi vår analys av tränarvalet.
Tony Zabel, Tommy Albelin, Mikael Samuelsson – ja, till och med Mats Sundin. När det kommer till tänkbara personer att axla rollen som Djurgårdens nye huvudtränare har det knappast saknats rykten de senaste månaderna. Efter flera kryptiska inspel från klubbens sida på sociala medier blev äntligen namnet officiellt under torsdagen.
Det blir alltså den rutinerade mästartränaren Barry Smith som tar sig an uppdraget. På många sätt en bomb, med tanke på de efterföljande reaktionerna i hockey-Sverige. Frågan många ställer sig nu är om den femfaldige Stanley Cup-vinnaren är rätt man för jobbet? Låt oss gå igenom fördelarna, men också de skrämmande frågetecknen för att bilda oss en uppfattning vem Smith egentligen är och vad han kan betyda för Djurgården.
FÖRDELAR
Meriterna
Tittar vi på det som Smith har gjort under sin långa och framgångsrika karriär är det nästan hisnande att läsa allt han har lyckats med. Fem Stanley Cup-titlar, olika former av uppdrag för fem olika NHL-klubbar, huvudtränare för storklubbar som SKA Sankt Petersburg och HC Lugano – men också assisterande coach för USA och Tre Kronor. Det är en enormt meriterad och erfaren person som Djurgården får in i klubben – som dessutom vet vad som krävs för att vinna på den absolut högsta nivån i hockeyvärlden. Hans första tränaruppdrag klev han på säsongen 1975/1976, vilket säger en hel del om hur länge han har varit verksam.
Utveckling
Som person beskrivs Smith som mjuk, beslutsam, pedagogisk och nyfiken. Ett gäng egenskaper som självklart är positiva när det kommer till att arbeta med personlig utveckling på individnivå. Med jobbet som Director of Player Development för Chicago Blackhawks finns det ingen tvekan om att han är vass på att lyfta enskilda spelare – och många spelare har vittnat om hans förmåga att se just dem och deras behov. Med tanke på att Djurgården inte har de stora resurserna – utan istället är en klubb som förlitar sig mycket på utveckling – kan det här visa sig vara en fullträff. Med Smiths enorma erfarenhet av olika typer av miljöer/lag har han utan tvekan tränat de flesta typer av personligheter och vet förhoppningsvis vilka knappar han ska trycka på för att få ut max av varje person.
Inblicken
Nej, Djurgården är faktiskt ingen ny bekantskap för Smith. 68-åringen har varit i Stockholm tidigare och hållit i både läger och utbildningar där han också har använt sig av just Djurgårdens faciliteter. Då jobbade han tillsammans med K-G Stoppel, Mikael Håkanson och Jörgen Bemström – och har allt som allt fått en värdefull inblick i Djurgården som organisation. Självklart måste det ses som ett positivt inslag, eftersom Smith förhoppningsvis har fått en större förståelse för vad Djurgården står för och hur det är att verka i Stockholm som hockeystad. Att han dessutom har tidigare erfarenhet att coacha i Sverige – både i klubblag och landslaget – ger honom en god plattform att stå på.
Matchcoach
Snackar vi om taktiskt kunnande så är Smith helt klart uppe på toppnivå. Och det är inte speciellt konstigt. Han har stått i frontlinjen under de absolut största matcherna man kan tänka sig i hockeyvärlden. Han har kastats in i extremt pressade situationer, ställts inför olika matchbilder tusen gånger om – och han har gått hela vägen i världens bästa liga fem gånger om. Med den samlade erfarenheten kan vi vänta oss en coach som vet exakt vad som funkar när det återstår två minuter kvar på klockan och motståndaren leder med en puck. Det lär finnas hur många verktyg som helst i Smiths låda efter 46 år inom tränaryrket.
Kontaktnätet
Med tanke på att Smith har hunnit fylla 68 år har han också hunnit med att uppleva otroligt mycket i sitt liv. Vi snackar alltså om en person som har varit verksam i tretton olika klubbar under sin karriär, utspridda i USA, Sverige, Italien, Norge, Ryssland och Schweiz. Det är inte speciellt svårt att gissa att hans kontaktnät är enormt – och att Djurgården självklart kan komma att dra en hel del fördelar av det. Dels med relationen mot NHL, men också att det garanterat finns skickliga spelare därute som ser Djurgården som en attraktivare klubb att spela för med Smith vid rodret. Silly season får helt klart en extra krydda med honom på plats.
FRÅGETECKEN
Åldern
Självklart medför den här värvningen en hel del frågetecken också. Och det tydligaste och mest omdiskuterade handlar om Smiths ålder. Även om det bara är en siffra (nåja), så är 68 år ändå något att fundera några varv kring. Det finns uppenbart en anledning till att Joakim Eriksson har valt att bara skriva ett ettårskontrakt med Smith. Dels för att mycket ska falla på plats, men kanske även för att han har kommit upp i ålder och inte är ett lika säkert kort i ett långsiktigt perspektiv – likt Robert Ohlsson var när han kom till Djurgården. Det spekuleras redan nu i att Smith skulle kunna vara tilltänkt som en brygga till en kommande framtida coach – och att hans uppdrag i första hand är att sätta en stadigare grund som klubben kan bygga vidare på. Det återstår helt enkelt att se hur det här utvecklar sig.
Ringrosten
Även om Smith har extremt mycket erfarenhet och rutin att falla tillbaka på så går det inte att blunda för att han inte har varit speciellt aktiv som coach de senaste tio åren. Säsongen 2018/2019 klev han in som assisterande tränare i Chicago Blackhawks under brinnande säsong, annars får vi faktiskt hoppa tillbaka till säsongen 2011/2012 – då han var huvudtränare för HC Lugano. Frågan är om det möjligtvis finns en del ringrost kring just tränarrollen? Det har hänt otroligt mycket med sporten det senaste decenniet, så även med spelarna. Hur pass i det är Smith för tillfället? Och hur lång startsträcka krävs det? Med tanke på hans beslutsamhet och nyfikenhet får vi förhoppningsvis se honom ta kommandot direkt.
Spelidén
Om det är något som har gäckat Djurgården de senaste säsongerna så är det ojämnheten i grundspelet. Ena dagen: skyhög nivå och propagandahockey. Andra dagen: fullständig katastrof över hela rinken. Med Smith hoppas klubben kunna snickra till den osäkra berg- och dalbanan och ge den betydligt mindre toppar och dalar. Enligt utvecklingschef Tobias Pehrsson finns det en samsyn från Smiths sida gällande hur Djurgården ska spela, men det ska också omsättas i praktiken på ett effektivt sätt. Känslan är att vi kommer att få se ett mer mångsidigt Djurgården med fler taktiska drag i rockärmen. Men då är det också viktigt att laget inte tappar sin grundläggande identitet: farten, aggressiviteten, tacklingarna och attackspelet. Även om det har varit sisådär med den framåtlutade attityden de senaste åren så är det ändå där Djurgården ska vara. Det sista vi (eller majoriteten) vill se är ett defensivt inriktat gäng som bara inväntar motståndarens nästa drag.
SLUTSATS
Oj, oj, oj. Ja, de senaste månaderna har verkligen varit en omskakande resa. Från den dagen det läckte ut att Robert Ohlsson var på väg bort från Djurgården har det funnits en skräckblandad förtjusning kring hela den här tränarkarusellen som bara har snurrat och snurrat och snurrat. När den väl stannade så visade det sig att mesta mästarna alltså har landat en av hockeyvärldens mest meriterade tränare. Det är lite nypa sig själv i armen-läge, ändå. Det saken är klar när man radar upp alla fördelarna/uppsidor som Barry Smith för med sig.
Men det finns ju också ett gäng frågetecken som kräver sina svar. Djurgården befinner sig i ett känsligt läge på många sätt, ett obehagligt men också spännande vägskäl. Ska klubben studsa tillbaka och fortsätta sin resa uppåt? Eller är det nu det rasar ännu mer? Ombyggnationen har börjat – och mitt i den står Smith och ska lysa upp vägen framåt. Det är flera viktiga pusselbitar som måste hitta varandra för att det här inte ska sluta i ett svidande magplask. Så ser den hårda verkligheten ut.
Med det sagt så finns det många som redan nu räknar ut Djurgården. De ser inte Smith som en frälsare, ställer sig skeptiska till hela den här historien – förstår inte valet. Kanske får de rätt när allt det här summeras. Men innan dess känns det dumt att räkna ut en så pass välmeriterad tränare som Smith. Visar det sig att han sätter Djurgårdens spelsystem – samtidigt som han kryddar det med sina spetsiga egenskaper som matchcoach – kan det här mycket väl bli en fullträff.
I slutändan så måste vi dock belysa att han måste få rätt spelarmaterial att jobba med också. Även om han kan benämnas som den demontränare han faktiskt är så behöver han rätt beståndsdelar för att skapa ett slagkraftigt lag på isen. Vi vet sedan innan att Djurgården inte har den största plånboken att röra sig med. Så det gäller att Smith (tillsammans med sina nya kollegor) krämar ur allt han kan av de stjärnspelare som kommer att finnas i truppen – men att han också utvecklar de som har potential att nå nästa steg.
Som sagt: det är mycket som ska falla på plats. Och vi kan nog alla konstatera att det är svårt att svara på frågan om amerikanen är rätt man att leda Djurgården eller inte. Men tittar man på den övergripande bilden som Smith är och står för finns det all anledning att tro på en ljus framtid för Djurgården. Och att han själv säger att ”jag inte kommer till Sverige för att visa hur bra jag är – jag kommer till Sverige för att lära mig”, pekar på att han har förstått att en av de viktigaste egenskaperna man kan ha som människa är att aldrig någonsin stanna upp. Även om man har hunnit fylla 68 år och har vunnit fem Stanley Cup.