Analys: Djurgårdens spel är ohållbart
Djurgården parkerar just nu på en sjätteplats i tabellen och har häng på toppen. Dessutom har Niklas Svedberg hitta storformen i målburen. Men är verkligen allt frid och fröjd för mesta mästarna? Siffrorna visar en annan verklighet – där Svedbergs storspel maskerar det verkliga problemet.
Med 22 inspelade poäng befinner sig just nu Djurgården på en sjätteplats i SHL-tabellen. Till serieledaren Rögle skiljer det bara fem poäng – så det går knappast att påstå att stockholmarna befinner sig i en utsatt och oangenäm position.
Eller?
I en väldigt intressant artikel på HockeyNews.se har Tobias Pehrsson, spelutvecklingsansvarig i Djurgården, valt att ge sin syn på spelet, där han belyser några oroande punkter.
Nej, vi kan aldrig påstå att ishockey som sport är logisk i alla lägen. Långt ifrån. Men det finns väldigt mycket som pekar på att statistik ofta är en trygg pelare att luta sig emot, speciellt i det längre och större perspektivet. Även om vi har sett många exempel på solskenshistorier genom åren så berättar siffrorna om en verklighet som förlitar sig på fakta, snarare än nötta och innehållslösa klyschor.
Med det i åtanke är det dags att dyka ner i Djurgårdens siffror på försvarssidan och syna ett lag som lever på oroväckande små marginaler. Efter tolv spelade omgångar känns det hårt att prata om ett luftslott – men faktum är att Djurgården just nu presterar ett försvarsspel som inte är hållbart i längden.
Den djupgående problematiken
Det är många som har kritiserat mesta mästarnas försvarsspel den här säsongen. Uppspelen har haft mer att önska, markeringsspelet har haft mer att önska, rensningarna ur egen zon har haft mer att önska – och hemjobbet och motståndarnas omställningar, ja – även det har haft mer att önska. Trots dessa uppenbara brister har Djurgården gått segrande ur sju av tolv möten – och har vid seger mot Frölunda nu på torsdag chansen att klättra till en tredjeplats om de andra resultaten går lagets väg.
Med tanke på det underpresterande försvarsspelet kan man fråga sig om Djurgårdens ambitioner att vara ett topplag verkligen är hållbara i längden? En snabb titt i statistiken får nämligen varningssignalerna att ljuda ut över Stockholm.
Det finns speciellt en siffra som talar för att Djurgården just nu är ute på tunn is. När det kommer till antalet släppta skott i skottsektorn (alltså zonen framför målburen, nedre skottsektorn, samt zonen i höjd med tekningscirklarna, övre skottsektorn) har Djurgården samlat ihop till totalt 221 stycken. Det är en siffra som är näst sämst i hela ligan. Endast Oskarshamn har varit värre, med 232 släppta skott i skottsektorn.
Drar vi en jämförelse med de bästa lagen i ligan – nämligen Malmö och Frölunda, har dessa två bara tillåtit 164 samt 168 skott i skottsektorn. Det är alltså en markant skillnad mot Djurgården.
Så. Varför är den här siffran så beklämmande för Djurgården? Helt enkelt för att flest mål görs från just skottsektorn. Enligt Hockeylabbet (avsnitt 2 förra året), som tog sig en titt på NHL:s statistik från säsongen 2017/2018, gjordes hela 55,1% av alla målen från den nedre skottsektorn, zonen framför målburen. I skottsektorn i stort, inräknat den övre skottsektorn, gjordes cirka 82% av alla målen i NHL den säsongen. En övertygande siffra, minst sagt.
Trots att Djurgården har tillåtit näst flest skott i skottsektorn den här säsongen så har laget bara släppt in 27 mål, vilket räcker till en tredjeplats i ligan. En fin placering på många sätt – men som i det långa loppet kan komma att förändras rejält om inte Djurgården hittar en väg att stoppa blödningen i sitt försvarsspel.
Den temporära lösningen
Anledningen att laget har kommit undan så pass bra den senaste tiden stavas målvaktsspelet. Niklas Svedberg har en total räddningsprocent på 93,3 efter nio spelade matcher – och har vid två tillfällen lyckats hålla nollan. Kikar vi lite mer ingående på de matcherna som Svedberg har dominerat: 2–1-vinsten på straffar mot HV71, 3–1-vinsten mot Luleå, 4–0-vinsten mot Malmö samt 4–0-vinsten mot Leksand är det speciellt tre av dessa matcher som Djurgården har haft extremt mycket hjälp av Svedbergs målvaktsspel.
HV71 avlossade totalt 33 skott på mål och lyckades bara göra ett mål, Luleå sköt hela 41 skott och överlistade bara Svedberg en gång – och Leksand hivade iväg 36 skott utan att få pucken över mållinjen vid ett enda tillfälle. I ett normalt fall hade dessa motståndare fått betydligt bättre utdelning på sina avslut. I alla fall om man tittar på snittet för antalet insläppta mål för målvakter i ligan.
Hur såg då Djurgårdens försvarsspel ut i dessa tre matcher? Mot HV71 släppte Djurgården totalt 20 skott i skottsektorn. Mot Luleå landade den siffran på 21 skott i skottsektorn. Och i mötet med Leksand? 19 skott i skottsektorn.
Enligt Tobias Pehrsson strävar Djurgården efter att släppa till max tolv heta målchanser per match.
– Vi behöver ha ett spel där vi skapar någonstans runt 18-20 heta målchanser framåt per match och vi släpper till kanske runt tolv heta målchanser emot. Då ligger man på plus sex. Det är där vår ambition ligger, att sträva mot det, säger han till HockeyNews.se.
Dessutom har Karri Rämö fått chansen i Djurgårdens målbur vid ett tillfälle den här säsongen. Finländaren stod för en riktigt fin insats, där han räddade totalt 25 av 27 skott. Hur många skott tillät Djurgården i skottsektorn i Ängelholm? Totalt 20.
Vi ska inte på något sätt förta Svedbergs (eller Rämös) insatser mellan stolparna. Svedberg har varit ruggigt vass när Djurgården har behövt det som mest – och självklart måste han fortsätta vara det för att laget ska kunna tampas om SM-guldet.
Men med tanke på hur många skott Djurgården faktiskt släpper till i skottsektorn är det – rent statistiskt – bara en tidsfråga innan marginalerna börjar stjälpa över på fel sida för mesta mästarna. Svedberg kommer säkerligen att fortsätta prestera ishockey på en mycket hög nivå, men att han över hela säsongen konstant fortsätter att nå samma höga höjder – ja, det är en ekvation som helt enkelt inte går ihop sig. Speciellt inte om Djurgården fortsätter att ge motståndarna målchanser i skottsektorn.
Om vi leker (nåja) med tanke att Svedberg inte hade presterat på en skyhög nivå hade Djurgården med all sannolikhet haft mycket svårt att hämta hem poäng mot HV71, Luleå och Leksand. Om det hade blivit noll poäng i alla tre matcherna skulle Djurgården just nu befinna sig på en niondeplats i tabellen, endast fem poäng ner till tabelljumbon Linköping.
Det råder ingen tvekan om att Svedberg har varit lagets absolut viktigaste spelare den här säsongen. Utan hans höga toppar hade aldrig Djurgården haft känning på tabelltoppen efter tolv spelade omgångar. Han har varit mesta mästarnas MVP, rakt igenom.
Den tydliga slutsatsen
Vad beror då det undermåliga försvarsspelet på? Enligt Tobias Pehrsson finns det en naturlig förklaring. I dagsläget lägger Djurgården väldigt mycket energi på spelet med puck, vilket betyder att spelarna uppmuntras att leta lägen att spela sig ur den defensiva zonen, snarare än att lägga sarg ut. De kontrollerade utgångarna ur egen zon ser positiva ut för Djurgården, men att spela på det sättet skapar också en viss felmarginal – där rena pucktapp kommer in i bilden.
Framåt går det att se två tänkbara scenarier. Om Djurgården fortsätter att släppa lika många skott i skottsektorn kommer laget med största sannolikhet att sjunka i tabellen – vilket kommer att leda till två spår. Antingen bestämmer sig Djurgården för att fortsätta på den inslagna vägen, med hopp om att problemen ska lösa sig i takt med att gruppen växer in i de defensiva avvägningarna. Eller så kommer stockholmarna att satsa på att spela betydligt enklare i egen zon: med fler sarg ut som följd.
Med tanke på Djurgårdens historik de senaste åren – där den grundläggande spelidén nästan aldrig har frångåtts – tyder mycket på att det första alternativet kommer att föredras. Egentligen är det inte speciellt konstigt. Statistiskt sett har puck- och spelförande lag en betydligt större chans att vinna hockeymatcher. Att Djurgården skulle montera ner sin spelidé vore ett steg åt helt fel håll. Speciellt om saker och ting börjar gå dåligt.
Med allt detta sagt är det oerhört viktigt för Djurgårdens del att få kontroll på sitt försvarsspel inom den närmaste framtiden. Det handlar inte bara om enskilt slarv här och där, det är systematiskt – siffrorna talar sitt tydliga språk. Svedberg kommer inte att kunna rädda laget på det sättet han hittills har gjort för evigt. Spelarna – och ledarna – måste hitta ett sätt att minimera de defensiva misstagen. Om laget fortsätter att låta motståndarna ta så många avslut från skottsektorn kommer det utan tvekan att bli Djurgårdens fall den här säsongen. Svårare än så är det inte.