Analys: Klarar Djurgården kvalet?
Djurgårdens nervkittlande kvalspel mot Timrå närmar sig. Har mesta mästarna det som krävs för att hålla sig kvar i SHL? Här är en analys kring matchserien som handlar om två saker: att vinna eller försvinna.
Ångest. Ren och skär ångest. Ja, det går nog inte att beskriva den kommande matchserien mellan Djurgården och Timrå på ett annat sätt. SHL:s två sämsta lag drabbar samman i kampen om att överleva i SHL och många, många miljoner står på spel till kommande säsongs budget. Dessutom ser båda lagen ut att kunna mönstra ett gäng tunga hemvändare till hösten, förutsatt att de håller sig kvar i Sveriges högstaliga. Så det är väldigt mycket som står på spel för båda klubbarna.
Under lördagen inleds kvalspelet, som spelas i bäst av sju matcher – där Djurgården har norpat åt sig hemmaplansfördelen, vilket betyder att fyra av de sju mötena spelas på Hovet. Frågan vi självklart ställer oss är om Djurgården löser den här oerhört viktiga uppgiften? Efter en djupare genomgång av förutsättningarna följer här det som talar både för och emot mesta mästarna i matchserien mot Timrå som inleds på Hovet. Mycket pekar på att det här blir en rysare utöver det vanliga.
TALAR FÖR DJURGÅRDEN
Målvakterna
Den absolut viktigaste positionen, speciellt i ett nervkittlande kvalspel. Och här måste vi ändå konstatera att Djurgården drar det längsta målvaktsstrået. Med både Mantas Armalis (90,05% under säsongen) och Alexander Salak (93%) till förfogande så finns det både rutin och skicklighet att luta sig emot när det stormar i egen zon. Speciellt Armalis har varit riktigt vass mot Timrå under säsongens gång, där han vid tre tillfällen har vaktat kassen och fått ihop respektingivande 92,3%. Salak har en match i backspegeln mot kvalmotståndet, med 90% som facit. Kikar vi vidare på Timrås målvaktsuppsättning så kommer det mesta att kretsa kring Jacob Johansson, som utkonkurrerat Sami Rajaniemi på ett tydligt sätt (totalt 90,09% för Johansson under hela säsongen och 88,62% för Rajaniemi. Vi kan alltså vänta oss att Johansson får chansen mellan stolparna under kvalet. Burväktaren har vaktat målet tre av fyra gånger mot Djurgården den här säsongen med 89,1% att falla tillbaka på. Hans finske kollega har fått chansen en gång mot stockholmarna med svaga 85,7% som resultat. Som sagt: på pappret så är Djurgården starkare på målvaktssidan. Och det kan mycket väl visa sig bli helt avgörande i matchserien.
Formen 2022
Efter en fullständigt genomusel inledning på säsongen – ja, svackan sträckte sig hela vägen fram till årsskiftet – så var Djurgården uträknade redan efter halva grundserien. Men i takt med att K-G Stoppel fick sätta sin prägel på lagbygget så kom så småningom den stora vändningen under 2022. Faktum är att Djurgården har pressat upp sitt poängsnitt från 0,73 per match under 2021 till hela 1,64 under 2022, vilket säger en hel del om uppryckningen från stockholmarnas sida. Med en ny huvudtränare i form av Joakim Fagervall (som har gjutit hopp i truppen) och ett gäng nyförvärv (Cameron Schilling, Eric Gelinas, Tim Söderlund, Alexander Salak, Emile Poirier, Dick Axelsson, Emil Berglund och Fredrik Forsberg) är Djurgården ett annat lag nu, ett bättre lag. Även om avslutningen på grundserien har varit knackig – med fyra förluster på de sista fyra matcherna – så finns det ändå anledning att tro och hoppas att Djurgården kan fortsätta rada upp segrar. Jämför vi med hur känslan var i höst så är det som natt och dag. Det finns en annan typ av grundtrygghet att luta sig tillbaka på nu.
Hemmaplansfördel
Det blev inte spikat förrän i den absolut sista grundserieomgången. Och trots att Djurgården åkte på en 2–3-förlust mot Oskarshamn så löste det sig för stockholmarna. Rögle höll undan mot Timrå och segrade, vilket alltså betyder att Djurgården har håvat in den superviktiga hemmaplansfördelen i kvalet. En stor anledning till att det här är en stor fördel för mesta mästarna är att Timrå under hela säsongen har haft otroligt svårt på just bortais. Med endast 18 inspelade poäng så är laget sämst i hela ligan när det kommer till bortaplan. Den andra positiva delen för Djurgården är självklart publiktrycket på Hovet. Spelarna betonar gång på gång hur pass mycket energi sångerna ger – och nu när allting ställs på sin absoluta spets så betyder så klart supportrarna precis allt. Varje passning, skott, tackling kan innebära fortsatt spel i SHL och då behövs den där extra lilla pushen när så otroligt mycket står på spel. Ser vi till Djurgårdens poängskörd på hemmaplan når den endast 31 poäng, vilket smärtsamt nog är sämst av alla lag. På bortais står dock facit på 27 pinnar, så det finns en marginell skillnad att hämta hem även där för stockholmarna. Det är bara att hoppas att spelarna kan omvandla energin från hemmapubliken på bästa tänkbara sätt.
Inbördes möten
Fyra matcher har SHL:s två poängsvagaste lag lirat mot varandra under säsongens gång – och Djurgården har gått segrande ur tre. Det första mötet slutade med en 5–2-seger, den andra matchen landade i en 2–5-förlust, tredje drabbningen segrade Djurgården med 5–4 efter straffar och det sista mötet blev det en övertygande 5–1-vinst för stockholmarna. Även om ett kval alltid är ett kval så finns det självklart en mental fördel att Djurgården har gått segrande ur majoriteten av matcherna. Tar vi något form av grepp kring mötena mellan lagen så har det varit målrika historier, vilket ger oss en fingervisning om hur kvalet kommer att utspela sig. Vi har ändå att göra med ligans två sämsta lag i egen zon, där Timrå har släppt in flest (177) och Djurgården är tätt efter med 169 baklängesmål. Dessutom är Djurgården det lag som tillåter flest skott i egen skottsektor (1133) medan Timrå är tredje sämst med 1051 skott. Var det någon som sa svängdörrar? Ja, det här kvalspelet luktar en riktigt målrik historia – i alla fall om vi ska tro på den tidigare statistiken.
Poängkungen
Finns det en enskild spelare som troligtvis betyder mest för Djurgården i det här kvalspelet – ja, förutom den utvalda målvakten – så är det med största sannolikhet Marcus Sörensen. Lagets poängkung har snittat nästan en pinne per match den här säsongen och har verkligen levt upp till de högt ställda förväntningarna på honom. Stjärnforwarden trivs dessutom utmärkt mot Timrå, vilket inte minst 3+3 på fyra inbördes möten visar. Backar vi bandet till förra gången som Djurgården befann sig i kvalsammanhang så var Sörensen en stor bidragande orsak till att stockholmarna tog klivet upp till SHL med tolv poäng på tio matcher. Det viktiga för 29-åringen är att hålla sig kall under matchserien. Timrå kommer att göra allt i sin makt för att få honom ur gängorna, så fokus måste hela tiden vara på rätt saker för den hetlevrade anfallaren som oftast är som bäst när han balanserar på den berömda gränsen.
TALAR EMOT DJURGÅRDEN
Special teams
Finns det något som verkligen borde oroa Djurgården så är det spelet i powerplay. Herregud, vilken uselt låg nivå (3,45% de senaste tio matcherna eller ett mål de senaste 29 försöken) som stockholmarna tyvärr har hållit i spelformen. Det är brist på energi, passningstempo, skott på mål, trafik framför kassen – ja, allt som egentligen behövs för att vara framgångsrik i numerärt överläge. Och det mest fascinerande är nog att Djurgården har gått från att vara ligans hetaste lag i PP till att bli det mest iskalla. Som natt och dag. Laget behöver gå tillbaka till grunderna: bredda spelet, sätta fart på pucken, hitta passningarna över centrallinjen och direktskotten med tillhörande trafik framför kassen. Bara det. Inget krångel. Timrå har helt klart ett övertag här – där framförallt Ty Rattie är glödhet i spelformen. Tretton mål (näst bäst i SHL) och nio assist är lysande siffror från kanadensaren. Även den spelfördelande centern Robin Hanzl är en rejäl tillgång i powerplay och har fått ihop till starka 18 pinnar. Jämför vi med Djurgårdens bästa poängplockare – Filip Cederqvist och Marcus Sörensen – på tio poäng vardera går det att se skillnaden och fördelen som faktiskt finns för Timrås del. Olyckligt nog ser den vassa högerskytten Jonathan Lekkerimäki inte ut att komma till spel inom den närmaste tiden på grund av sjukdom, vilket ytterligare smalnare av Djurgårdens alternativ i powerplay.
Favoritskapet
Domen tycks ha fallit från den samlade journalistkåren. Djurgården är favoriter i det här kvalspelet. Inte mycket, men ändå favoriter. Och självklart innebär den stämpeln en hel del press för stockholmarna. Tyvärr har inte laget gjort sig känt för att vara särskilt pålitligt när det kommer till avgörande matcher, så nog finns det anledning att känna viss ångest kring ingångsvärderna. Favoritskap kan ofta bli en börda, snarare än en fördel. Och ser vi till det lag som har mest att förlora på att åka ur så är det svårt att inte peka ut Djurgården. Dels för att det vore förödande i det hockeyklimat som finns i huvudstaden, men också för att DIF är en betydligt större förening med ett större intresse omkring sig. Skulle det visa sig att Timrå tar hem den första matchen blir pressen enorm på Djurgården. Hur svarar spelarna då? Det psykologiska spelet kommer att vara en minst lika stor del i det här som det spelmässiga.
Timrås förstakedja
Det finns en väldigt tydlig nyckel som Djurgården behöver vrida om för att lyckas stänga matchserien mot Timrå och gå vinnande ur striden. Och det är att stoppa lagets förstakedja med Ty Rattie, Robin Hanzl och Viktor Lodin. Trion är en av ligans absolut vassaste offensiva linor och kompletterar varandra på ett ypperligt sätt, där alla tre kan hota med både mål och avgörande passningar. Just Rattie har varit lysande mot Djurgården med 1+5 under lagens möten – och med sina 47 poäng (21+26) tillhör han den absolut toppen i hela ligan. Hans fruktade skott måste stockholmarna stoppa till varje pris, men det kommer inte bli enkelt eftersom han är den som avlossat flest skott på mål (203) i hela SHL. Med spelfördelaren Hanzl och irrationelle Lodin, som kan blixtra till och göra det mest oväntade, är det en saftig uppgift som väntar Djurgården. Lägger vi också till Joey LaLeggia (som gjort 2+3 mot Djurgården och 38 poäng) – men även Sebastian Hartmann som nypt in 14 mål hittills finns det verkligen att göra för mesta mästarna.
TRE FRÅGETECKEN
Hur kommer Pontus Åberg att prestera?
Det stormade rejält när Pontus Åberg skrev på för Timrå istället för Djurgården – och det är fortfarande många supportrar som inte har hämtat sig efter den besvikelsen. Nu tvingas Åberg, som har ett starkt band till Djurgården, ställas mot sin tidigare klubb i ett ödesmättat kvalspel. Frågan är hur han egentligen känner kring hela situationen? Och hur kommer han att svara upp? Det råder ingen tvekan om att Åberg är en skicklig offensiv spelare som kan göra de matchavgörande målen. Det återstår att se vad hans roll blir i den här matchserien.
Lyckas Axelsson med sitt uppdrag?
Marcus Sörensen i alla ära. Men även Dick Axelsson känns som klippt och skuren för den här typen av matcher. Och anledningen till att han bestämde sig för att återuppta sin hockeykarriär igen var för att hjälpa Djurgården kvar i SHL. Nu ställs det uppdraget i strålkastarljuset, där Axelsson ska kliva fram och visa vägen både med poäng men också med vinnarskallen och det heta temperamentet. Att han tidigare dundrat in ett hattrick mot just Timrå ger allting en extra krydda. Han tycks trivas bra i det böljande spelet som uppstår mellan lagen, där han kan smyga fram och göra det oväntade.
Vad innebär Timrås ledarförändring?
Med bara dagar kvar innan första nedsläpp i kvalet så valde alltså Timrå att sparka sin huvudtränare Fredrik Andersson för att istället ge den assisterande tränaren Anders Karlsson förtroende som head coach. Det är inget litet beslut att ta innan så pass avgörande matcher – och det är svårt att säga om det kommer att ge en positiv eller negativ effekt för laget. Någonstans har det uppenbarligen inte fungerat på ledarhåll och en förändring kan mycket väl ge en boost för Timrå, såväl som det kan skapa ännu mer förvirring och osäkerhet.
SLUTSATS
Är det här bara en dumdristig och naiv analys som inte betyder något i slutändan? Mycket möjligt. Kval är ändå alltid kval – och det mentala trycket som det innebär kan kasta om fördelar till nackdelar och tvärtom. Så det som har varit kan mycket väl betyda noll när väl pucken släpps i den ångestdrypande matchserien. Men om vi ska försöka oss på någon form utav sammanfattning så finns det vissa marginaler som pekar åt Djurgårdens håll.
Dels på grund av den rutinerade målvaktssidan, men också att stockholmarna faktiskt har gått vinnande ur tre av de fyra mötena som lagen har lirat emot varandra. Kryddar vi det med Djurgårdens generella insatser under 2022 (och bortser från de fyra senaste mötena, som ändå är oroväckande nog för stockholmarna) så finns det ändå en del som talar för att DIF spelar i SHL till nästa säsong. Med vassa backpjäser som Eric Gelinas (som ägt blålinjen) och Cameron Schilling (som är lysande allround) är tyngden ändå slående på backsidan, även om spelare som Marc-André Gragnani, Linus Arnesson och Stefan Warg måste skaka sig ur sina formsvackor. Framåt återfinns pålitliga spelare som Filip Cederqvist, Ludvig Rensfeldt, Emile Poirier (som ofta söker sig till den heta ytan) Rhett Rakhshani och Sebastian Strandberg (med en härlig nytändning efter skadan) som drar ett stort lass. Och självklart William Eklund och Tim Söderlund som kan göra det oväntade. Djurgården är inget dåligt lag på pappret, snarare tvärtom.
Den största faktorn till att lyckas med uppdraget för stockholmarna är helt klart att ta bort Timrås förstakedja. Varje gång den linan befinner sig på isen så händer det något farligt framåt. Får Djurgården stopp där kan mycket väl matchserien vara vunnen. Men mest av allt är frågan vilka som kliver fram och bli hjältarna. Marcus Sörensen? Dick Axelsson? Ty Rattie? Jacob Blomqvist? Sebastian Hartmann? Vem kommer egentligen att trivas bäst när det gäller som mest? Det är i slutändan det som bestämmer vilken karaktär det här kvalspelet får. Fram tills dess känns det omöjligt att tippa någon slutgiltig vinnare. Det är så många andra värden än flest antal poäng som spelar roll nu. Det psykologiska spelet kan börja. Må bästa hockeylag vinna.