Lagbanner
Detta talar för och emot Djurgården
Det är upplagt för heta känslor mellan Djurgården och Björklöven.

Detta talar för och emot Djurgården

Nu är valet klart – Djurgården ställs mot Björklöven i den kommande semifinalen som drar igång nu på söndag. Vi kikar närmare på det som talar för respektive emot stockholmarna i matchserien.

TALAR FÖR DJURGÅRDEN

Lindboms målvaktsspel
Succémålvakten hade en fullständigt lysande grundserie med 92,98 i räddningsprocent och superlåga 1,86 insläppta mål per match. Och i slutspelet har Carl Lindbom fortsatt på inslagen framgångsväg. Under de fyra mötena med Karlskoga räddade han totalt 94,25% med en GAA på 1,25. Även om han hade relativt lite att göra i kvartsfinalen, han hade ju rätt god hjälp från försvarsspelarna, så vacklade inte Lindbom och visade åter igen upp ett stark psyke när det gällde som mest. Nu är dock motståndet en nivå högre och Djurgårdens supertalang behöver växla upp ytterligare. Tittar vi på Lindboms insatser mot Björklöven under grundserien lovar det gott. Av de totalt två matcherna – som slutade med en 4–2-vinst (93,75%) samt en 2–3-förlust (90,62%) efter straffar – som 19-åringen vaktade kassen mot just Björklöven samlade han ihop till starka 93,65%. Man kan lugnt säga att hans betydelse i semifinalserien är stor. Det är bäddat för en rejält spännande målvaktskamp.

Erfarenheten i truppen
Om det är något som Djurgården har i truppen så är det rutin från större matcher. Med Marcus Krüger, Daniel Brodin, Ludvig Rensfeldt, John Norman (som verkar redo för spel igen), Linus Klasen, Nicklas Danielsson, Lukas Vejdemo, Olle Liss, Linus Arnesson, Cameron Schilling och Stefan Elliott (som varit riktigt het mot Björklöven med 3+1) finns det otroligt mycket erfarenhet att luta sig tillbaka på. Och det blev tydligt i kvartsfinalen mot Karlskoga att Djurgården har en extra push i sig när slutspelsdjävulen vaknar hos spelarna. Krüger har visat vägen med 2+4, Liss har hittills tryckt in 2+2, Klasen har haft lekstuga i powerplay, Danielsson har snittat en assistpoäng per match, Vejdemo har varit magisk i närkampsspelet och Schilling och Elliott har varit strålande över hela isen som första backpar. Som sagt: det här lagbygget är gjort för de riktigt stora matcherna. Och då kryddas det även med löften som Liam Öhgren (3+2), Jonathan Lekkerimäki (2+0), Wiktor Nilsson (1+2) och David Blomgren (1+2) som alla har visat vägen under slutspelet.

Effektiviteten i powerplay
En stor anledning till att Djurgården hämtade hem en 4–0-seger i matcher mot Karlskoga var spelet i numerärt överläge. I första matchen ringde det två gånger om i spelformen, i match två kom ännu en fullträff och i tredje mötet blev det dubbelt nätrassel för mesta mästarna. Den utdelningen var på många sätt tungan på vågen i matchserien – och special teams kommer att bli en av de viktigaste nycklarna för att även slå ut Björklöven. Tittar vi till spelarna som ska göra det lär Olle Liss stå i centrum, skarpskytten har siktat in sig med två PP-mål i slutspelet. Marcus Krüger har varit framgångsrik i spelformen med 1+2, så även Nicklas Danielsson som fungerar förträffligt som point med sitt spelsinne och skott. Och Linus Klasen har varit sådär lysande briljant och levererat magiska passningar till både höger och vänster. Dessutom! Höjer vi ett varningens finger till Björklöven för Jonathan Lekkerimäki och hans bössa. Forwardstalangen har börjat göra mål på sina chanser nu och kan bli en joker i powerplay. En annan värd att nämna: Fredrik Forsberg. Har han samma fysiska närvaro som mot Karlskoga blir han en nyckelspelare.

Den stigande formkurvan
Nej, man ska aldrig underskatta vad en riktigt bra formtopp kan göra för ett lag. Djurgårdens form har på många sätt åkt berg- och dalbana den här säsongen med en lång förlustsvit och en lång vinstsvit – men avslutningen av grundserien blev riktigt lyckad. På de sista tretton matcherna gick stockholmarna segrande ur hela tio möten och snittade skyhöga 2,31 poäng per match. Adderar vi fyra raka vinster i slutspelet mot Karlskoga så är Djurgården stekheta just nu och det blir intressant att se om laget kan rida vidare på den här vågen. Björklöven har dock knappast varit sämre, även om laget torskade en kvartsfinalmatch mot Västerås och därmed inte har varit helt prickfria hittills i slutspelet. Under grundseriens sista tretton möten vann Umeå-gänget hela elva matcher – så det är två formtoppade klubbar som ställs mot varandra i den här semifinalserien. För Djurgårdens del har laget verkligen växlat upp och hittat en helt annan trygghet i grundspelet. Men räcker det?

Skickligheten i cirklarna
Det kommer att bli en jämn och tajt matchserie mellan Djurgården och Björklöven, den saken är nog rätt säker. Och det gäller att vinna fördelar i varje moment på isen – i varje period, i varje byte. En kolumn som stockholmarna har toppat den här säsongen är tekningarna. I grundserien har laget gått vinnande ur hela 54,77% av alla dueller i cirklarna: där Marcus Krüger haft galna 63,82% och 61,90% i slutspelet. Björklöven har stått för mer blygsamma 50,16% under grundserien, så här skulle Djurgården kunna vinna många viktiga puckar såväl defensivt som offensivt. När det verkligen gäller att etablera tryck i powerplay – eller för den delen få ut pucken ur egen zon – finns både Krüger, Ludvig Rensfeldt och John Norman till förfogande. Överlag är Djurgårdens centersida otroligt stark, då även Lukas Vejdemo kan ta klivet in från kanten. Om både Norman och Noah Östlund (som också är redo för spel igen) kommer tillbaka från sina skador med fullt kraft blir det riktigt lurigt att pussla ihop kedjorna.

TALAR EMOT DJURGÅRDEN

Lagens tidigare möten
Nej, det här är ingen rolig läsning för Djurgården. Av de fyra mötena från grundserien har Björklöven nämligen gått vinnande ur tre. Första matchen segrade DIF med 4–2 hemma på Hovet, sedan följdes det upp av två plattmatcher som slutade 3–7 (som kanske inte speglade hela matchbilden efter en usel första period som slutade 0–5 i baken) samt 2–6. Den senaste matchen blev betydligt jämnare och krävde straffläggning innan Björklöven hämtade hem två pinnar på hemmaplan efter 2–3 på tavlan. Ett återkommande tema har varit Djurgårdens slarv i egen zon, samtidigt som Björklöven har visat upp en dräpande skotteffektivitet: som sju mål (!) på elva skott i andra mötet lagen emellan. Den senaste tiden har stockholmarna skruvat åt defensiven på flera plan och hittat ett betydligt bättre flyt i uppspelsfaserna, så det blir extra intressant att se om laget lyckas få stopp på Björklövens sylvassa offensiv. En mycket stor del av matchserien kommer att avgöras i just den duellen.

Björklövens vassa spets
På tal om Björklövens sylvassa offensiv: det finns mängder av forwards som Djurgården måste stänga ner för att det här ska sluta lyckligt. Poängligavinnaren Nick Schilkey smällde in otroliga 68 poäng (25+43) i grundserien och har fortsatt producera i slutspelet med 0+3. Scott Pooley (29+21), Gerry Fitzgerald (20+22), Maxime Fortier (20+12) och Alex Hutchings (12+18) är alla fyra livsfarliga i offensiva zonen – även spelskicklige Fredric Weigel, Jacob Olofsson, Christopher Bengtsson och Jens Lööke är värda att lyftas fram extra. Bredden och spetsen framåt är minst sagt imponerande i Björklöven. Tittar vi på lagets hetaste spelare under slutspelet hittar vi Weigel (2+5), Pooley (3+2), Gustav Possler (1+3), Olofsson (1+3), Kim Johansson (1+3) och Joel Mustonen samt Fitzgerald som båda har 3+0. Just bland backar är offensivt skicklige Johansson ett ständigt hot framåt och DIF får inte ge honom för mycket utrymme med pucken. Självklart måste vi även nämna försvarsgeneralen Daniel Rahimi (som för övrigt är avstängd semi 1), han kan producera framåt men framförallt stänga ner sitt motstånd. Jacob Andersson är ett annat backnamn att hålla koll på. Och självklart måste Djurgården stoppa lagkaptenen Fredric Andersson, som i sex raka säsonger har kämpat hårt för att ta upp Björklöven till SHL.

Voutilainens målvaktsspel
Jodå! Det här kommer att bli en riktigt kittlande målvaktskamp mellan Carl Lindbom och Björklövens Joona Voutilainen. Finländaren har en urstark grundserie bakom sig med 92,98% och GAA på 2,11 fördelat på 33 matcher. I slutspelet har han tuggat på och står i skrivandets stund på 93,80%, endast slagen av just Lindbom. Backar vi bandet till förra säsongen stod Voutilainen för ett riktigt fint slutspel med 93,4% på tolv matcher, så det finns ingen anledning att tro att han ska dippa nu. Snarare tvärtom. Djurgården kommer självklart att hårdscouta finländarens målvaktsspel, eftersom allt pekar på att han kommer att stå alla matcher under semifinalen – även om backupen Alex D´Orio är värd att nämna med 91,4% under grundserien. Nej, det här blir ändå en batalj mellan Lindbom och Voutilainen och stora delar av matchserien kommer att avgöras i vem som går vinnande ur målvaktsstriden. Voutilainen har mer erfarenhet att luta sig emot. Blir det avgörande?

Björklövens special teams
Djurgården måste hålla sig ifrån utvisningsbåset till varje pris mot Björklöven. Umeå-laget är otroligt giftiga i spelformen och var under grundserien vassast i hela ligan med en effektivitet på 31,58% (exakt samma siffra i slutspelet) i jämförelse med Djurgårdens 26,62%. Även boxplay är en stark gren för Björklöven som var näst bäst med 81,48% i grundserien, dock svagare i slutspelet med 63,64%. DIF:s BP hamnade på mer blygsamma 77,98% och en åttondeplats totalt. I powerplay har Nick Schilkey (27 poäng), Gerry Fitzgerald (22 poäng), Kim Johansson (21 poäng), Scott Pooley (16 poäng) och Jens Lööke (sex poäng på endast sju matcher) varit framträdande. I slutspelet har Fredric Weigel höjt sig i spelformen med fyra assistpoäng hittills. I numerärt underläge drar Daniel Rahimi alltid ett tungt lass och snittade över tre minuters istid per match under grundserien, så även Linus Cronholm. Därefter har Alexander Wiklund, Joel Mustonen, Charles David Beaudion, Mattias Nörstebö och Maxime Fortier mycket förtroende i numerärt underläge.

Ingen hemmaplansfördel
Mot Karlskoga fick Djurgården inleda med två raka hemmamatcher och det gav säkerligen laget en välbehövlig boost i början av matchserien. Nu är det omvända spelregler – där Djurgården får inleda med två raka bortamatcher mot Björklöven i semifinalen. Det är tufft. Riktigt tufft. Och tittar vi på Umeå-lagets facit från grundserien gick laget segrande ur 20 av 26 hemmamatcher, medan den enda förlusten mot Västerås i kvartsfinalen kom på just hemmaplan på övertid. För Djurgården har det blivit 14 av 26 vinster på bortaplan den här grundserien, samtidigt vann laget båda bortamötena med Karlskoga i kvarten. Hur som helst kommer självklart Djurgården att sakna sin hemmapublik under de två första semifinalmatcherna, även om DIF-supportrarna har varit grymma på att skapa drag på bortaläktarna också. Nyckeln här är självklart att stockholmarna lyckas knipa minst en seger på bortais tills serien vänder tillbaka till Hovet för två raka matcher. Då har Djurgården plötsligt ett riktigt bra slagläge.

Anton Högsander2023-03-30 09:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården