Lagbanner
Fem frågor efter grundseriens sista möte
Djurgården förlorade mot Frölunda – vilket betyder att Rögle väntar i kvarten.

Fem frågor efter grundseriens sista möte

Inför tomma läktare i Scandinavium lyckades Djurgården hämta upp ett tvåmålsunderläge och tvinga fram en förlängning. Väl där var det dock Frölunda som drog det längsta strået. Här är fem frågor efter grundseriens sista match.

Är Carenfelt här för att stanna?
Den poängstarke junioren, som valde att återvända till Sverige och Djurgården efter en sväng på college i USA, har fullständigt öst in mål i J20-laget. I sin andra SHL-match i karriären kastades 20-åringen in i andrakedjan och gjorde några pigga byten. Carenfelt har siktet inställt på att spela till sig en plats i A-laget, och det känns helt klart som att han har fina chanser att tävla till sig en del speltid framöver. Konkurrensen är dock stenhård – så han måste verkligen spela sin kort rätt.

Kan Berglund hålla i målformen?
Stjärnvärvningen har verkligen växlat upp. Under de fyra senaste matcherna har han tryck in fyra baljor – och har med en tydlig beslutsamhet visat att han är redo för slutspelshockey. Även om fullträffen mot Frölunda var en produkt av en målvaktstavla så var Berglund på rätt plats vid rätt tillfälle. Precis som han ska vara. Frågan är om den välmeriterade forwarden kan konservera sin fina målform till slutspelet? Känslan är att han helt klart har prickat toppformen nu när det gäller som mest. Förhoppningsvis får vi se vad det faktiskt innebär i den kommande kvartsfinalserien. 

Hur bra kan Svedberg vara?
Efter två matchers avstängning klev målvakten in och dominerade direkt. Trots att han släppte in tre mål var han Djurgårdens bästa lirare, utan vidare konkurrens. Totalt räddade Svedberg 36 av 39 skott och motade flera av hemmalagets frilägen. Målvakten har verkligen tystat sina kritikers röster den här säsongen och varit Djurgårdens enskilt viktigaste spelare. Nu när slutspelet stundar måste vi ställa frågan hur bra han kan bli? Vi vet att han tidigare har fixat SM-guldet, så det finns anledning att vara optimistisk. Burväktaren har helt klart en magisk grundnivå i sig. 

Vad kommer kvarten bjuda på?
Efter 52 spelade omgångar landade Djurgården slutligen på en sjätteplats i tabellen med 88 inspelade poäng. Placeringen betyder att det är Rögle som kommer att stå för motståndet i kvartsfinalen. Spontan tanke: det blir tufft. Riktigt tufft. Djurgården har torskat tre av fyra matcher mot Ängelholms-laget, som dessutom har extremt mycket individuell skicklighet i sitt lag. Något som kan tala för stockholmarna i sammanhanget är att det är Rögles första slutspel på de senaste 26 åren. Orutinen skulle i viss mån kunna stjälpa laget. 

Blir det ens något slutspel?
Ja, även om frågorna ovan utgår från att slutspelet rullar på – trots tomma stolar i arenorna – så måste vi självklart fundera på om det verkligen blir så i slutändan. Med tanke på vilken linje många av världens ligor har tagit så känns det allt mer naivt att tro att SHL kan köra på. Hockey är trots allt underordnat mycket här i världen, även om den betyder precis allt för väldigt många människor. Under de närmaste veckorna kommer vi att få svaret. Det bästa är nog att ställa in sig på det värsta så att besvikelsen över en inställd säsong inte blir allt för stor.

Läs även: Tankar om hans nya kontrakt

Anton Högsander2020-03-12 22:16:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen