Lagbanner
Fem frågor efter sköna bortavinsten
Klasen gjorde 1–0 och Karlsson och Berglund fyllde på med varsitt i tom målbur.

Fem frågor efter sköna bortavinsten

Vilken succédebut! Carl Lidö ställde sig mellan DIF-stolparna för första gången och spikade igen totalt mot Nybro och motade hela 28 skott. Här är fem frågor efter 3–0-vinsten på bortaplan.

Är han här för att stanna?
Med Hugo Hävelid på JVM och Viktor Andrén som har matchas hårt den senaste tiden valde Djurgården att ställa målvaktslånet Carl Lidö från Tyresö/Hanviken mellan stolparna mot Nybro. Och vilken debut det blev för 20-åringen! Trots att hemmalaget pepprade 28 skott på kassen så stod Lidö pall och motade allt. Han såg oförskämt lugn och trygg ut i målburen, visade en otrolig kyla när det hettade till som mest. Får vi även se honom mot Västervik nu på söndag? Med tanke på hans fina insats känns det dumt att inte ge löftet en match till för att se vad han går för.

Hur såg matchbilden ut?
Nja, det här var ingen bländande insats från Djurgårdens sida. Ser vi till den övergripande matchbilden så hade Nybro något mer tryck i grejerna, men Djurgården höll jämna steg och gav sig själva ett viktigt försprång när Linus Klasen snyggt prickade in 1–0 i powerplay. Ja, det var en sådan typ av match – den stod liksom och vägde fram och tillbaka där lagen turades om att hålla i taktpinnen. Samtidigt var Nybro något mer hetare mot kassen, tog fler obekväma vägar för att få in pucken – men Carl Lidö var som sagt omutbar. På många sätt var han skillnaden den här kvällen.

Har Liss prickat formen?
Vilket lyft! För Olle Liss har säsongen verkligen haft två ansikten, då han inte alls kom loss med produktionen under inledningen. Nu har han äntligen börjat trumma igång på allvar, med 4+2 de senaste fyra matcherna. Mot Nybro klev skarpskytten fram och serverade Linus Klasen med en urläcker passning, där han först skottfintade för att sedan skicka pucken diagonalt över till Klasen som hade öppen kasse att sätta 1–0. Det är inte bara målskyttet som har rullat igång för Liss, även arbetsinsatsen är en helt annan nu. Det märks tydligt att han tycker hockey är kul igen.

Äntligen ett äkta topplag?
Jodå, efter 30 spelade omgångar så kan vi konstatera att Djurgården är ett topplag i Hockeyallsvenskan. Med 56 inspelade poäng är laget delad tvåa med Södertälje och har totalt sex poäng upp till serieledande Brynäs. Sedan tränarbytet har DIF håvat in 41 av 51 pinnar, vilket är ett fullständigt sanslöst facit. Ett ännu tydligare tecken att laget har börjat hitta rätt är hur man – trots en halvdan insats mot Nybro – ändå kommer ut på andra sidan med en 3–0-seger i famnen. Topplag har den förmågan att segra, även om spelet inte riktigt klaffar. Det är bara att fortsätta tugga på nu.

Är han bättre än någonsin?
Inför mötet med Nybro fick Djurgården ett glädjebesked, då backen Alexander Ytterell var tillbaka i spel efter att ha missat senaste matchen mot Östersund på grund av sjukdom. Den poängstarke backen röstade nyligen fram till månadens spelare efter att han dundrat in starka sex mål och sju assist under december. Mot Nybro lirade han närmare 23 minuter och hann under den tiden avlossa hela fem skott på mål och var – i vanlig ordning – ett ständigt hot i anfallszonen. Med både Ytterell och Liss i målform har Djurgården ett par riktigt vassa skottalternativ i powerplay. Det betyder mycket.

Anton Högsander2024-01-05 22:57:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen