Lagbanner
Fem frågor efter slarviga förlusten
Djurgården stod för en blek insats hemma mot Oskarshamn.

Fem frågor efter slarviga förlusten

Trots att Djurgården lyckades hämta ikapp ett tvåmålsunderläge lyckades laget kasta bort chansen till seger mot Oskarshamn. Här är fem frågor efter 3–4-förlusten på Hovet.

Var står egentligen Djurgården?
En blytung övertidsseger mot Luleå följdes upp av en slafsig och hafsig insats mot Oskarshamn. I vanlig ordning är det svårt att greppa Djurgårdens kapacitet – och lördagens nederlag måste ses som en missräkning. I nuläget står mesta mästarna på fem poäng efter fem spelade matcher, vilket tyvärr är ett riktigt svagt facit för stockholmarna. Nu på torsdag väntar tabelljumbon Linköping och då är det bara seger som räknas. Annars dras laget ner i bottenträsket på allvar. Positivt nog har Djurgården en match mindre spelad än majoriteten av lagen i ligan. Det gäller att inte kasta bort den livlinan.

Vad pågår i mittperioderna?
Kikar vi på alla fem matcherna som Djurgården har spelat kan vi ana ett tydligt mönster – och det är att laget sällan går vinnande ur mittperioderna. Totalt har laget förlorat fyra av fem andraperioder – och matchen mot Oskarshamn var inget undantag. Känslan är att spelarna tappar både intensitet och fart i sitt spel efter första tjugo minuterna, vilket självklart ger motståndarna en möjlighet att gå in i den avslutande perioden med positiv energi i ryggen. En nyckel till fler segrar är helt klart mittperioderna. Även om det är tufft för Djurgården att upprätthålla sitt höga presspel under en hel match kan inte dipparna fortsätta att vara så tydliga som de är nu.  

Hur mår Djurgårdens försvar?
Snabbt svar på frågan: sådär. Dels bjöd mötet med Oskarshamn på alldeles för många individuella misstag i egen zon – men det finns också ett riktigt tungt avbräck bland backarna. Enligt senaste uppgifterna kommer Tom Nilsson inte att spela innan novemberuppehållet. Det betyder att han missar minst åtta matcher på grund av sin fotskada. Dessutom är det oklart när nyförvärvet Bobby Nardella kan väntas vara redo för spel. Hans arbetstillstånd har strulat – men i bästa fall är han på plats under måndagen. Med tanke på hur viktig torsdagens match mot Linköping är vore det väldigt glädjande om Nardella kan göra sin debut då.

Vad kan vi ta med oss?
Tre matchers avstängning för Michael Haga, slarvigt försvarsspel och uddlöst powerplay. Men det finns ändå en punkt som verkligen värmde trots förlusten. Sebastian Strandberg, Jacob Josefson och Dick Axelsson spräckte nämligen sina målnollor för säsongen: vilket självklart är en viktig boost för deras självförtroende. Trion är – som vi alla vet – oerhört viktiga för Djurgårdens offensiv, och laget är beroende av deras produktion för att den här säsongen ska bli lyckad. En stor guldstjärna i kanten får Josefson, vars straff verkligen satt där den skulle. Några snabba skär och ett distinkt skott i nättaket. Precis som det ska vara.

Vad händer i powerplay?
Fyra nya numerära överlägen – men inget mål den här gången. Om det är en spelform som Djurgården verkligen inte har hittat rätt i så är det powerplay. Med endast 11,11% är det bara Växjö som är sämre i hela ligan. Det är självklart extremt alarmerande siffror som stockholmarna måste pusta till rejält inom en mycket snar framtid. Överlag har Djurgården haft svårt att komma loss till riktigt heta lägen, vilket 76 skott i skottsektorn ger en tydlig hint om. Laget måste bli mer obekväma kring kassen och äga ytorna vid motståndarnas målbur. Allt för få skott kommer från den plats där flest mål görs.

Anton Högsander2020-10-11 16:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen