Lagbanner
Fem punkter från snöpliga förlusten
Wiktor Nilsson stod för två assist, men det hjälpte inte för att besegra Mora.

Fem punkter från snöpliga förlusten

Ett juniorbetonat Djurgården hade segern inom räckhåll, men kunde inte stå emot Moras forcering. Här är fem punkter som är värda att lyfta fram efter 4–5-förlusten som kom på övertid.

Juniorernas häftiga intåg
Med tunga skador och sent återbud för Linus Klasen åkte Djurgården till Mora med hela sju juniorer i matchtruppen. Hugo Hävelid, Arvid Bergström, Anton Frondell, Melvin Wersäll, Linus Eriksson, Victor Eklund och Caesar Björk. För de två sistnämnda var det debut i sammanhanget, men det var bara Eklund som fick speltid. Det var häftigt att se ”Mini-Fimpen” i A-laget, familjen Eklund fortsätter att sätta sin prägel på DIF. Hans insats lovar också gott inför framtiden, då han kom till flertalet heta lägen på åtta minuters istid. Annars gjorde Frondell ett väldigt spännande intryck. Bara 16 år gammal är han svårflyttad på isen och sättet han styrde och ställde på i ett av Djurgårdens powerplay var riktigt kul att se. Redan nu går det att se att han har något extra, såväl rörelsemönstret som spelsinnet är på riktigt hög nivå sett till hans unga ålder. Och nog lär han fortsätta växa med rätt typ av förtroende, likt det han fick från Michael Holmqvist som gav honom 16 minuters speltid mot Mora. Framtiden ser fortsatt mycket ljus ut för Djurgårdens IF.

Det böljande målkalaset
Märktes det att Djurgården saknade flera tongivande spelare? Jodå. Spelmässigt så var det här Moras match, även om gästerna spelade upp sig fint i tredje perioden. Lyckligtvis hade stockholmarna en sådan kväll där det mesta gick in – och det krävdes bara 16 skott på mål för att nå fyra fullträffar. Först att kliva fram var Kevin Karlsson med ett ruggigt slagskott, därefter grötade Mora in två nästintill identiska mål där Djurgårdens försvar agerade allt för passivt kring egen kasse. I mittperioden smällde sedan Anton Gradin dit 2–2 på en retur och Olle Liss (som annars hade en tung match med många slarviga pucktapp) dundrade in 3–2 på ett direktskott efter en fin diagonalpassning från Daniel Glad. Mora svarade med ett fint solomål (där Edvin Hammarlund tyvärr sålde sig allt för billigt) – sedan skottfintade Liss in 4–3. Så stod sig resultatet tills det var mindre än två minuter kvar. Då pangade Mora in kvitteringen med ett tungt direktskott. Väl i förlängningen så agerade Djurgården totalt huvudlöst och gick bort sig flera gånger. Till slut kunde hemmalaget också skicka in segerpucken när de kom två mot noll mot stackars Viktor Andrén. Surt, sa hockeyräven.

Läget kring målvaktssidan
Till mötet med Mora så hade Djurgården med sig Viktor Andrén och Hugo Hävelid som målvaktspar, då den sistnämnde är tillbaka från sitt JVM-äventyr. Den här gången fick dock Andrén chansen mellan stolparna och den rutinerade burväktaren stod för en OK insats med 39 räddningar på 44 skott. Frågan som många ställer sig just nu är självklart hur det blir med Carl Lidö, som gjorde två jättematcher i DIF-tröjan mot Nybro respektive Västervik. 20-åringen är tillbaka i Tyresö/Hanviken, men känslan är nog att vi inte har sett honom för sista gången den här säsongen. Mycket beror ju på hur det går att lösa med utlåning och liknande, dessutom ska Hävelid få chansen att rida på JVM-vågen där han blev framröstad till turneringens bästa målvakt. Under säsongens gång har Djurgårdens målvaktsspel varit en akilleshäl, även om Andrén har spelat upp sig. Lidö kom in och charmade alla med sina lugna och trygga insatser, samtidigt är han fortsatt grön på den här nivån. Fortsättning lär följa i målvaktsfrågan. Det blir spännande att se var allt landar till slut.

Stjärnduons bleka insatser
Med många tongivande spelare borta fanns det självklart en förhoppning om att lirare som Ludvig Rensfeldt och Daniel Brodin skulle ta tag i grejerna mot Mora. Men det är fortsatt tungt för duon, som liksom inte får det att lossna riktigt. Sett till deras tilltänkta roller – och inte minst löner – så förväntar man sig betydligt mer av anfallarna. Brodin är rent av blek just nu, väldigt osynlig och märks knappt på isen. Rensfeldt? Snudd på likadant. Nog för att båda tar jobbet och är nyttiga på det sättet, men det finns förväntningar att det ska hända betydligt mycket mer när båda är på isen. Frågan är hur Djurgården ska göra för att väcka veteranerna till liv? Vi minns alla vilket lyft Brodin fick under slutspelet förra säsongen, så förhoppningsvis löser det sig av sig själv när det börjar dra ihop sig. Med det sagt ska det inte krävas viktiga slutspelsmatcher för att få ut en bättre grundprestation. Det är dags att börja leverera på allvar nu, Brodin och Rensfeldt. Ni har så mycket hockey i er, vi vet vilka ledare ni kan vara på isen – vi har ju sett det själva med egna ögon tidigare. Gå ut och visa vägen nu.

Status kring DIF Hockey
Innan vi dyker ner i frånvarolistan så måste vi självklart lyfta fram den underbara nyheten att Michael Holmqvist har valt att förlänga sitt kontrakt med Djurgården med två säsonger till. Det var rätt svettigt där ett tag när det ryktades om Rögle, men ”Honken” blir alltså DIF trogen. Med tanke på den enorma succé han har stått för sedan tränarbytet är det inget snack om saken. Holmqvist är otroligt viktig för Djurgårdens framtid. En omtyckt, modern ledare som är DIF. Någon att bygga kring i ledarbåset, tillsammans med Robert Kimby. Nåväl. Truppläget då! Linus Klasen tvingades kasta in handduken under matchdagen på grund av sjukdom – och John Norman och Marcus Krüger ser ut att bli borta från spel i några veckor till. För Albin Grewe var det här sista matchen på hans avstängning, så han är redo till lördagens hemmamöte med Almtuna. Har K-G Stoppel lyckats fiska fram något nytt namn tills dess? Kanske till och med Arvid Costmar? Vi håller våra tummar hårt. Även om juniorerna gjorde ett strålande jobb mot Mora blir det lite väl tunt att gå med så få seniorer.

 

Anton Högsander2024-01-10 22:46:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen