Fem tankar om Stefan Warg
Djurgården stärker upp backsidan och plockar in Örebros lagkapten Stefan Warg. Här är fem tankar om det granithårda nyförvärvet.
Spelstilen
191 centimeter lång och 100 pannor tung. Stefan Warg är inte direkt en spelare som man flyttar på i första taget – och han har gjort sig känd för att vara jobbig att möta kring kassen och sarghörnen. Ser vi till de bitar som Djurgården verkligen tappar på är spelet kring egen målbur den mest akuta. Just därför känns värvningen av Warg logisk på flera sätt. Även om han har haft en tuff start med Örebro den här säsongen och varit sisådär i sin tajming på isen har han en inneboende försvarsgeneral i sig – och förhoppningen är självklart att han får en härlig nytändning i Stockholm. Det är dags att städa upp i egen zon nu. Det uppdraget kommer att vara tydligt för Warg, som ska gå i bräschen framför egen målbur.
Kontraktet
Snacka om snabba puckar. Först kom nyheten om att Stefan Warg var på glid från Örebro, vilket i sig var anmärkningsvärt. Det är sällan en lagkapten bryter upp mitt under brinnande säsong. Sedan ryktades han snabbt till Djurgården av MrMadhawk och bara några timmar senare presenterades han som klar av klubben i ett officiellt pressmeddelande. Själva kontraktet sträcker sig säsongen ut – och redan i morgon ansluter 31-åringen till DIF för sin första träning tillsammans med laget. Eftersom mesta mästarna möter Färjestad hemma på Hovet nu på tisdag är känslan att Warg nog finns med redan då i laguppställningen. Med flera tunga backskador behöver laget stärka upp försvarssidan direkt. Och Warg är varm i kläderna efter 14 SHL-matcher den här säsongen.
Fjolåret
Örebro stod för ett riktigt starkt fjolår där laget gick hela vägen till en rafflande semifinal mot Växjö – och självklart var Stefan Warg en stor del i den positiva resan. Dels för att han var lagkapten och ansvarade för att hålla ihop gruppen, men också för att han bidrog med en beslutsamhet och tuffhet i närkampsspelet när matcherna hettade till. Att påstå att Warg spelar på gränsen är inte en felaktig beskrivning, men han gör det med både hjärta och glöd när det gäller som allra mest och vinner därför många poäng hos det egna laget. I den första semifinalmatchen mot Växjö lirade han hela 31 minuter, vilket säger en hel del om hans krigarinställning. Noterades annars för fyra mål och fyra assist under fjolårets grundserie. Det är ingen poängspruta som Djurgården har värvat. Men det är samtidigt inte där som hans faktiska styrkor finns.
Karriären
31 år gammal så har Stefan Warg samlat på sig massor av nyttig erfarenhet från flera delar av hockeyvärlden. Via Örebros J18-lag tog han steget vidare till Västerås och kastades in i hetluften direkt med kvalseriespel till SHL. Sedan blev det ett par säsonger i WHL innan han återvände hem till Örebro för lir i Hockeyallsvenskan. Efter en succébetonad vända i Västerås åkte han över Atlanten för att kämpa om en NHL-plats, men det stannade vid AHL/ECHL-spel istället. Efter det så har Warg stannat i Sverige och representerat klubbar som Skellefteå, Malmö och nu senast Örebro under tre raka säsonger. Med 317 SHL-matcher och 204 möten i Hockeyallsvenskan är det en rejält rutinerad pjäs som Djurgården plockar in. Han har varit med förr, så att säga.
Rollen
Vad kan vi då förvänta oss av Stefan Warg i Djurgården? Det finns ingen som helst tvekan om att hans absoluta fokus kommer att ligga på att städa upp i egen zon. Stockholmarna har haft brutala bekymmer med att freda sitt eget mål den här säsongen – och Warg ska se till att det blir ändring på det. Ser vi också till hans roll som lagkapten i Örebro finns garanterat förväntningar på att han också ska bidra med sina ledaregenskaper. Orosmoln? Det finns en del. Som att Warg då och då kommer in fel i situationer och har svårt att hänga med i svängarna. Han är ingen speedkula, vilket snabba forwards kan använda till sin fördel. När det gäller tänkbart backpar kan vi nog gissa oss till att Warg kommer att placeras ihop med en mer offensivt inriktad spelare – likt Rasmus Bengtsson, Pontus Johansson, Marc-André Gragnani eller Marcus Högström.
Läs även: Tankar om Loritos uttåg