Lagbanner
Försäsongen är till ända - upp till bevis Djurgår’n!

Försäsongen är till ända - upp till bevis Djurgår’n!

Djurgården genomförde under torsdagen sitt genrep inför årets hockeyallsvenska premiär. Stockholmarna har under försäsongen spelat sju träningsmatcher, där tre av bataljerna konverterats till segrar. Har vi fått några svar på vad Djurgården Hockey anno 2024/2025 kommer bjuda oss på?


Genrepet
Järnkaminerna avslutade försäsongen med ett dubbelmöte mot ligakonkurrenten Mora. Efter en medioker spelmässig insats och övertidsförlust uppe i Dalarna för två dagar sedan vände stockholmarna hem för att genomföra sitt genrep mot samma motstånd under torsdagskvällen. Matchen blev en historia där spelet lämnar en hel del att önska och förhoppningarna om att klyschan “ett dåligt genrep ger en bra premiär” förverkligas om en vecka. 

Hur såg Djurgården ut? Krampaktiga, om man vill sammanfatta det kort och koncist. Djurgården hade åter svårt att hitta ut ur egen zon när Mora satte in sin hårda forecheck. Hög igenkänningsfaktor, eller? Dalmasarna belönades gång på gång med puckvinster i offensiv zon när DIF försökte få till uppspelen. Puckvinsterna banade väg för de röd-vit-gröna att skapa långa anfall, vilket dem till slut kunde kapitalisera på dubbelt upp i slutet på matchen. Hanteringen av pucken och de kontrollerade utgångarna från egen zon är sannerligen någonting man måste slipa på inför premiären.

Framåt fanns det embryon till intressanta tendenser där ingångarna i offensiv zon ofta var lyckosamma. Väl där hade stockholmarna det däremot minst sagt svårt att klamra sig fast och etablera långa och pulserande anfall. Det är väl vad Djurgården vill uppnå i anfallzon? Istället för långa böljande anfall var det en hög och aggressiv press mot Moras backar som ledde till misstag hos dalmasarna och järnkaminerna kunde på så sätt skapa lägen, några högkaratiga sådana till och med. Attacken mot mål var påtagligt förbättrad jämfört med föregående match, där bland annat Axelsson tryckte in en backhand från nära håll. 

Dessvärre finns det fortfarande en del att jobba på när det kommer till att omvandla målchanserna till mål. Det var en blandning av dalmasarnas burväktare, slarvigt passningsspel och svaga avslut som hindrade klockan från att slå. Nu har man en vecka på sig att studera detaljer som möjliggör ökad speltid i motståndarnas försvarszon och finslipa avsluten.

Topp-kedjan
Förstakedjan har till största del av försäsongen utgjorts av David Blomgren, Marcus Krüger och Tyler Kelleher. Är det rätt omgivning för den passningsskickliga amerikanen? Kelleher har redan visat prov på att han kommer aspirera på förstaplatsen i både den interna och hela Hockeyallsvenskans poängliga. Med många individuellt skickliga aktioner har han gett Djurgården offensiv kraft under försäsongen. Utan att dra för stora växlar av en försäsong där spelare tränat hårt och ska hitta kemi så kvarstår ändå ett frågetecken om Blomgren och Krüger är bästa komplement till Kellehers egenskaper. När väl Thoresen landar in i huvudstaden är det både intressant och relevant att ställa frågan om möjligtvis den kortvuxne amerikanen istället ska kampera ihop med norrmannen, där exempelvis Linus Eriksson kilas in mellan dem?

Backsidan
Backsidan har på förhand målats upp som lagbyggets svaga punkt. Välbehövlig förstärkning har genom August Berg adderats och rätar ut frågetecknet kring kvalitén på backbesättningen en aning. Problemen med uppspelen bakifrån är någonting som under senaste säsongerna varit ständigt påtagliga. Sett till de två senaste matcherna har Djurgården tyvärr halkat tillbaka i gamla hjulspår där man fortsatt tenderar ha avsevärda problem med hårt forecheckande lag. I de första matcherna på försäsongen såg uppspelen bättre ut, dags att plocka fram det igen. 

Avsaknaden av högerfattade backar blottas i uppspelsfasen, men även i anfallzon där direktskott istället byts mot en rotationsrörelse och pass till backkollega, eller nedlägg med backhand bakom förlängd mållinje. Jonny Tychonick har varit en positiv injektion så här långt med ett stort självförtroende med puck och distinkta passningar. Amerikanen har hittat smarta vägar ut ur egen zon. Tror och hoppas på ett fynd här. Colby Sissons ingjuter stabilitet och bidrar med fin rörlighet över hela banan. Amerikanen har redan visat att han står upp för sina lagkamrater. Tillsammans med Berg utgör de ett stabilt första backpar där deras tydliga ledaregenskaper och inställning ger vägledning åt backkollegorna att ta följe på.

Har vi fått några svar?
Som tidigare nämnts tar det tid att skapa kemi mellan nya kollegor. Under en försäsong testas spelsätt, taktik och formationer, måla därför inte djävulen på väggen - än i alla fall. Spelare har tränat hårt under kort tid vilket såklart kan påverka lagets prestation åt det negativa hållet. Samtidigt är det högst väsentligt att skapa goda vanor och en bra känsla i gruppen för att främja en lyckosam säsongsinledning, någonting de två senaste matcherna inte gjort. Försäsongen lämnar därför fler frågetecken än svar. Hur ska Djurgården spela sig ur hög press? Hur ska anfallsspelet se ut? Kommer det någon mer förstärkning till backsidan i början av säsongen? Blir det några förändringar i formationerna till premiären? 

Har vi fått några svar på vart Djurgården 2024/2025 står? Tveksamt, ge det lite tid. Försäsonger avslöjar sällan hela bilden vart ett lag står. En hockeysäsong sägs vara lång och det är dessutom inte i september som någonting avgörs. Verktygen finns i truppen, nu måste de användas på rätt sätt - upp till bevis Djurgår’n!

Marcus Skogström2024-09-13 00:28:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen