Lagbanner
Lagbygget, skadorna och framtiden
Det har blivit dags att introducera Frågelådan – ett nytt inslag på sajten.

Lagbygget, skadorna och framtiden

Låt oss presentera Frågelådan – ett nytt inslag här på sajten! Ni läsare ställer aktuella frågor om Djurgården Hockey och vår redaktör svarar.

@Johan Pousette
Fler värvningar på g?

Joakim Eriksson har varit tydlig med att laget kommer att spetsas med minst en eller ett par forwards till – och även klubbens VD Thomas Kraft har hintat om att det finns ytterligare kryddrekryteringar som är på gång. Tittar vi på truppbygget finns det en lucka i en av topplinorna på forwardssidan, men också en avsaknad av en ersättare till Bobby Nardella i form av en offensivt skicklig back. Jag räknar kallt med att Djurgården plockar in minst två spelare till – en spetsforward och en spetsback. Utöver det kan säkert ytterligare en forward adderas för att skapa ett starkare djup bland anfallarna.

@ChrilleGraan
När presenteras dom sista pusselbitarna i lagbygget?

– Djurgården har skjutit till extra pengar i spelarbudgeten den här säsongen. Anledningen är att de vill bygga ett så färdigt lag som möjligt till seriepremiären den 11 september. Det betyder att vi med stor sannolikhet kommer att få se de sista pusselbitarna falla på plats inom de närmaste månaderna. Gällande en spelare som Marc-André Gragnani, som Djurgården sägs vara intresserade av att behålla, kan det dock bli ett undantag. Vi har tidigare sett Djurgården addera spelare under säsongens gång – och det är ingen vild gissning att Gragnani i så fall skulle ansluta i november på ett artistkontrakt.

@Burvallning
Det skrivs bara korta kontrakt. Vad är det som får DIF att kliva bort från kontinuiteten som tidigare varit viktig?

– Det finns antagligen flera anledningar. Dels befinner vi oss mitt under en pandemi, vilket har skakat om marknaden ganska rejält. Spelare som Tom Nilsson och Niclas Bergfors har skrivit på kontraktsförlängningar med betydligt lägre löner än normalt – och det finns därför ingen anledning att krita på ett längre avtal eftersom det skulle förlänga den ekonomiska smällen som spelarna tvingats ta här säsongen. Det snackas även om att Djurgården har en del spännande kontakter med tänkbara hemvändare – likt Marcus Krüger och Daniel Brodin – och att det möjligtvis kan vara en orsak till att Djurgården inte binder upp trupplatserna till nästkommande säsong. Joakim Erikssons avtal som sportchef sträcker sig till och med 2023, vilket betyder att säsongen 2022/2023 är hans sista på avtal. Och han lär vilja avsluta på topp. Eriksson har dessutom själv sagt att Djurgården är beredda att lassa in pengar på rätt typ av hemvändare. Så det finns vissa toner av en storsatsning till 2022, även om ingenting är bekräftat.

@Tybonzo
Var står våra tilltänkta topplinor mot andras? Har vi ersättare till Jacob Josefson?

– Djurgården har gått ut med en tydlig plan kring lagbygget: två toppkedjor och två rollbaserade kedjor. Eftersom det antagligen saknas en spetsforward så kan vi inte spika lagets toppkedjor riktigt än. Men tittar vi på de namn som finns i truppen just nu skulle Djurgården kunna mönstra en kedja med William Eklund, Jacob Josefson och Rhett Rakhshani och krydda med Linus Videll, Sebastian Strandberg och Niclas Bergfors i en andrakedja. Ser vi till Josefson, Rakhshani, Videll och Strandberg tillhör de garanterat toppen i ligan – medan Eklund (om han inte lämnar för NHL) har alla möjligheter i världen att också etablera sig i toppskiktet. Om Djurgården lyckas få tag i en högerfattad sniper som sista pusselbit vill jag påstå att lagets toppkedjor står sig riktigt bra i konkurrensen. Men mycket hänger självklart på Josefsons status – vilket för in oss på den andra frågan. I nuläget pekar allting på att Djurgården går all in på Josefson och bygger sin förstakedja kring honom. Han tränar för fullt igen och tycks vara hundra procent inställd på att vara redo till SHL-premiären. Även om Josefsons skadehistorik är avskräckande läsning tycker jag det är dumt att räkna ut honom. Om det vill sig riktigt illa och han tvingas till ett längre uppehåll igen kommer han garanterat att ersättas. Men då hänger mycket på vad marknaden har att erbjuda.

@__svensson__
Har vi helt övergett planen att ha mestadels spelare från Stockholm i laget?

– Skulle inte påstå att Djurgården har övergett den planen, och det argumentet stärks av att klubben har plockat in Linus Arnesson och Nichlas Falk samt värvat Linus Videll, som har Djurgårdens IF som moderklubb. Joakim Eriksson har dessutom visat ett starkt intresse för Lukas Vejdemo enligt flera uppgifter och han har också diskuterat namn som Jonathan Davidsson och Axel Jonsson-Fjällby tillsammans med sportgruppen. När det gäller säsongens värvningar – som Rasmus Bengtsson, Josef Ingman, Filiph Engsund, Ludvig Rensfeldt och Filip Cederqvist – har Djurgården under tidigare säsonger också valt att plocka in spelare som inte ursprungligen kommer från Stockholm. Tydliga exempel på det är Sebastian Strandberg, Jakob Lilja, Manuel Ågren och Emil Bemström. Någonstans handlar det ändå om en balansgång. Dels måste väldigt mycket klaffa för att hela eller stora delar av truppen ska bestå av stockholmare – och dels krävs det med största sannolikhet spelare utifrån för att hävda sig i SHL. I grunden vet jag att Joakim Eriksson siktar på att bygga en stomme av stockholmare och djurgårdare, han är tydlig med det – och den filosofin har han alltid med sig när han bygger sina trupper.

@hjelm_kamoosk
Kan fysträningen läggas upp på annat sätt för att undvika alla dessa skador som uppkommer varje år?

– När det gäller skador i Djurgården Hockey är jag den första att hålla med om den enorma frustration som finns kring den problematiken. Men dyker vi ner i vilka typer av skador det faktiskt har handlat om de senaste tre säsongerna så är det svårt att härleda grundproblemet till fysträningen. Sedan 2018/2019 har Djurgården haft totalt tretton spelare som har missat minst tio matcher under en och samma säsong. Totalt rör det sig om 19 fall – eftersom Jacob Josefson, Dick Axelsson och Anton Hedman har missat fler än tio matcher flera säsonger i rad. Kikar vi på trions skador så har Josefson haft: förstört urinrör (aj!), fotfraktur, axelskada och hjärnskakning – medan Anton Hedman har bruten fot och hjärnskakning på skadelistan. Och Axelsson? Han har från och till dragits med knäproblem som grundar sig i en lång karriär. Adderar vi fler spelare på listan ser vi att Manuel Ågren var borta på grund av sin leversjukdom, Andreas Engqvist fick sluta på grund av hjärnskakning, Olle Alsing hade en knäskada, Jonathan Davidsson drabbades av hjärnskakning, Mattias Guter fick avsluta karriären med hjärnskakningssymptom. Och så åkte William Eklund på covid-19 och blindtarmsoperation den gångna säsongen. I ett slags summerande drag har Djurgården helt enkelt haft jävligt otur, där speciellt bärande spelare har varit drabbade. Det är dags att spräcka hål på myten att lagets fysträning är roten till den omfattande skadeproblematiken som mesta mästarna har dragits med. Det är en alldeles för enkel förklaring av situationen.

Läs även: Fem tankar om ikonens återkomst

Anton Högsander2021-05-27 13:46:00
Author

Fler artiklar om Djurgården