Lagbanner
Holtz mäktiga facit – sticker ut historiskt
Endast Peter Forsberg och Markus Näslund har haft ett högre målsnitt än Holtz.

Holtz mäktiga facit – sticker ut historiskt

Han är supertalangen som spås en lysande framtid. Och ser vi till Alexander Holtz debutsäsong i SHL så finns det mycket som talar för det. Redan nu sticker hans prestationer ut rejält i historieböckerna.

Djurgårdens anfallslöfte Alexander Holtz ses som en av svensk ishockeys största talanger. Inför den kommande NHL-draften rankas 18-åringen högt på alla listor – och majoriteten av experterna tror att han kommer att väljas som en utav de tio första. 
   Under den här säsongen gjorde Holtz sin första riktiga SHL-säsong, med 35 matcher och 16 poäng som facit. För den prestationen nominerades han bland annat till Årets Rookie inför SHL Awards.

Endast två spelare slår Holtz målsnitt
Tar vi en närmare titt på Holtz siffror från säsongen ser vi snart att hans prestationer i den svenska högstaligan är något alldeles extra. När det kommer till antalet gjorda mål av en U18-spelare i SHL:s historia så är Holtz endast en fullträff ifrån att tangera Markus Näslunds och Patrik Ericksons rekord på tio mål.
   Kollar vi vidare på U18-spelarnas målsnitt genom tiderna i SHL så imponerar DIF-talangen också där. Under de senaste 30 åren är det endast två spelare som har varit vassare än Holtz med sina 0,26 mål per match, enligt hockeyskribenten Cam Robinson. Det handlar om Markus Näslund (0,31 mål per match) samt Peter Forsberg (0,30 mål per match). Inget dåligt sällskap, direkt.

Högst poängsnitt i Djurgårdens historia
När det gäller Djurgårdens historia så delar Holtz, tillsammans med Jacob Josefson, den totala poängligan för U18-spelare med 16 poäng. Ser vi till poängsnittet för U18-spelare toppar Holtz listan, med 0,421 poäng per match. Tvåa på listan är Fredrik Bremberg med 0,357 poäng per match och trea är Mika Zibanejad som landar på 0,346 poäng per match. Knappast några dussinlirare. 
   Det råder ingen tvekan om att Holtz redan under sin första seniorsäsong har gjort ett starkt avtryck i hockeyhistorien. Det återstår att se vilken NHL-klubb som väljer att drafta anfallslöftet i sommar, men också om 18-åringen stannar i Djurgården till hösten och fortsätter att förgylla svensk ishockey med sin enorma talang.

Läs även: Ranking: 2010-talets bästa målvakter

Anton Högsander2020-05-08 10:08:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Hur ser det ut hos utmanarna till Djurgården?
Tankar inför den stundande säsongen 2024/2025