Lagbanner
“Hoppet är tillbaka!”

“Hoppet är tillbaka!”

Äntligen Gameday! Djurgården rivstartar bussen och säsongen mot tuffast tänkbara motstånd. Medan dubbeldäckaren slingrar E-22:an ner mot fjolårets SHL lag Oskarshamn, gör sig även Fredrik Söderström redo att återvända till brottsplatsen.

Visselpipan må sedan länge vara upphängd hemma i Dalarna, men coachanalyserna behöver fortfarande vara skarpa. Analyser som ska omvandlas till kloka, pedagogiska resonemang genom TV-rutan. Från grundserieomgångarnas bistra novemberkvällar, till vårens ångestfyllda slutspel. Inte för alla, men för alla som vill.

När Djurgårdsbussen rullar hem från Döderhultsvik, förhoppningsvis med tre poäng nedpackade i bagaget, väntar två välbekanta ansikten på dem i huvudstaden. Frestelsen för hemmapremiären lockade Thoresen att komma tidigare, och från läktaren följer Jacob Josefsson laget som ny assisterande sportchef. Två roliga besked! En del frågor kvarstår dock. Både för Djurgården, men även för Hockeyallsvenskan i stort.

Vi passar därför på att fråga Nestor Söderström om ett sista expertutlåtande innan vi tekar igång säsongen 24/25. Och vi börjar med en alternativ faktaruta.

Har du, redan nu, skapat ett konto på AirBnB för att göra ditt hus tillgängligt ifall Alsenfelt (Oskarshamns sportchef reds. anm.) ringer dig?

“- Nåja, det är rimligt med spekulationer lite här och var, snart ska någon säkert stenas på torget eller få sparken, men för stunden trivs jag utmärkt med livet som tv-expert.”

Hur ser en “vanlig” arbetsvecka ut för dig under säsongen?

“-Lite luftigare än tränarlivet, å andra sidan är resorna en stor del av veckan. Jag gör 80+ matcher, ingen på hemmaplan. Oftast ut på onsdagen, hem på lördagen. Slutspelet är galet. Tåg, bil, flyg och hotell. Många samtal med kollegor och människor i klubbarna. Det gäller att hänga med. Bubblan pågår i åtta månader. “

Vad lyssnar du på?

"-Lyssnar sällan på musik eller poddar. Ibland dokumentärer. Men jag lyssnar helst på vettiga människor, i olika sammanhang. Låter kanske lite pretentiöst, men jag menar det verkligen."

Har du några särskilda förebilder som inspirerar dig i din roll som expert?

"-När jag klev in i det här skrämdes jag av tanken att behöva vara som någon annan. Ska jag bli som Sanny, Wikegård eller Lückner? Ytterst skickliga, men det är omöjligt att vara någon annan. Jag är mig själv, vissa uppskattar det, andra inte. Vill vara ärlig, tydlig och varm. Att vara stöddig på andras bekostnad ligger inte i min natur."

Om vi tittar lite närmare på Hockeyallsvenskan. Vilka betydande förändringar har du observerat sedan du tillträdde din roll som expert?

"-Klyftan har ökat, det finns en handfull klubbar som på allvar kan nå SHL och där etablera sig. Många av övriga klubbar kan möjligen utmana här och nu, men inte över tid. Men ligan är oerhört uppskattad. Klassiska lag, spännande talanger, skickliga profiler, hockeyn är mer oberäknelig och öppen än SHL." 

Många klubbar står just nu inför ekonomiska besvärligheter. Utan att förlita sig på snabba lösningar, hur ser du att klubbarna skulle kunna jobba för att försöka vända på detta?

"- Jag tror det behövs en rejäl översyn. SHL lever lite sitt eget liv, välskött och högprofilerad liga. Men för övriga, främst HA och Hockeyettan måste något ske. Orimliga lönekostnader, dyra resor och begränsade intäkter. Vi får aldrig glömma att en stor del av svenska framgångar kommer ur den myllan."

Du hade en spaning inför säsongen om att fler klubbar skulle spika sina trupper tidigare. Har klubbarna lyssnat på dig och ser du även några andra trender?

"-Så tror jag att det blivit. Under senaste säsongerna har det funnits förhoppningar att kunna fynda under resans gång, men det har blivit allt tunnare. Nu bygger man lag och kraft tidigare, det tror jag är vettigt. Men visst, några namn kommer dyka upp, då blir det huggsexa."

Djurgården hade en del utmaningar ifjol, bland annat kring målvaktsfrågan. Ser du att läget har förbättrats eller finns det frågetecknen kvar inför den här säsongen?

"-Fortfarande lite tveksam, även om jag i grunden gillar Andrén och Hävelid. Men om ryktena stämmer, att det inte var en optimal relation mellan målvakter och målvaktstränare, då kanske det lyfter. Micke Andreasson är en profil, en skicklig sådan, det kommer säkert göra målvakterna gott."

Du har beskrivit Patrick Thoresen som en väldigt krävande spelare och Linus Klasen har talat om fler 'hövdingar' i Djurgårdens omklädningsrum. Hur tror du att Kimby och tränarteamet kommer att hantera utmaningen att få en grupp med flera starka individualiteter att fungera som ett lag?

"-Jag kommer följa det med stort intresse. Ledarskapet prövas rejält. Men coacherna kommer ha osvikligt stöd av Wikegård, det är betydelsefullt. Dock är det så här, hövdingarna är skickliga och kommer sannolikt driva gruppen utan tränarnas närvaro. Där finns nyckeln till framgång."

Marcus Krüger har haft en monumental betydelse för Djurgården under de senaste säsongerna. Tror du att hans roll blir lika viktig i år?

"- Han kommer få avlastning, det är jag övertygad om. Krüger är en av ligans främsta spelare, men tror att ansvaret tärt på hans prestationer. Nu finns fler, det kommer lyfta Djurgården."

Slutligen. Utöver de nya spelarna, vad ser du som den största förändringen i årets Djurgården, jämfört mot tidigare säsonger?

"- Större enighet i organisationen, vilket är grunden till framgång. En bredare trupp, det ökar konkurrensen och ger laget ett större djup. Dessutom, känns som att det är rakare ryggar, hoppet är tillbaka!". 



 

Tomas Davies2024-09-20 09:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen