Lagbanner
Plus och minus från övertidsförlusten
Josefson och hans Djurgården föll i förlängningen mot serieledaren.

Plus och minus från övertidsförlusten

Det var inget bländande spel från Djurgårdens sida mot serieledaren Luleå. Trots det lyckades laget ta matchen till förlängning. Väl där var det dock hemmalaget som avgjorde tillställningen. Här är plus och minus efter 2–3-förlusten.

PLUS

Den livsviktiga poängen
Med tanke på att Luleå faktiskt är serieledare i SHL är det inget underbetyg för Djurgården att få med sig en poäng hem till Stockholm. Även om spelet knappast var bländande från mesta mästarnas sida, så krigade sig ändå laget till en förlängning där de hade bud på segermålet. Känslan är att DIF just nu är på uppgång, och det ska bli oerhört spännande att se vad den kommande veckan kan bjuda på med en helare trupp att förfoga över. Mountfield väntar i sista CHL-semifinalen på tisdag, formsvaga Linköping på torsdag och Malmö på lördag. Ett ypperligt tillfälle för Djurgården att spänna musklerna och tysta alla tvivlare. 

Östmans tunga slagskott 
Vi har sett anfallarens fräna bössa tidigare under säsongen, bland annat i första mötet med Leksand då han dunkade dit en riktig projektil. Den här gången hittade Östman en perfekt yta några meter framför Luleås målbur – och han gjorde inget misstag när han fick pucken på bladet. Med hjälp av ett tungt slagskott satt den viktiga 2–2-kvitteringen i mittperioden. En fullträff som skulle visa sig vara värd en poäng för stockholmarna. Även om förlängningsförlusten sved så kan bonuspoängen vara livsviktig när grundserien summeras. Den kan rent krasst vara skillnaden mellan en direktplats i slutspelet eller inte. 

Alsings offensiva bidrag
Den skicklige backen var på ett riktigt trevligt spelhumör i mötet med Luleå. Först inledde han matchen med att trycka dit 1–0-pucken via ett välplacerat dragskott – och därefter hittade han fram till Östmans 2–2-mål genom en smart passning som ställde Luleås försvar. I och med de två poängen från försvararens klubba står nu Alsing noterad för 19 pinnar på 32 matcher, vilket självklart är ett lysande facit för 23-åringen. Ju mer säsongen kommer att dra ihop sig, desto mer betydelsefull kommer Alsing att bli. Hans sätt att transportera pucken och slå de där avgörande passningarna är ovärderligt för Djurgården. 

Vinsten i tekningskampen 
Djurgårdens insats i tekningscirklarna i Coop Norrbotten Arena är verkligen värd att lyftas fram lite extra. När matchen summerades hade nämligen stockholmarna tagit hem den kampen med 32–25, vilket får ses som urstarka siffror med anledning av motståndet man ställdes mot. Luleå är nämligen ligans tekningsstarkaste lag, med en segerprocent på 54,67. En stor anledning till att siffrorna slog över till gästernas fördel var Tom Wandell. Centern vann hela 70% av alla sina drabbningar – och gick vinnande ur 14 av sina 20 tekningar. Det gäller att den rutinerade anfallaren fortsätter att dominera i cirklarna framöver. Det är ett giftigt vapen för Djurgårdens del. 

MINUS

Avsaknaden av tacklingar 
Nja, det här var knappast en match där det sjöng i sargen vid varje närkamp. Att Luleå satte in endast två tacklingar på hela matchen var knappast någon uppseendeväckande siffra, eftersom laget tacklas minst i SHL. Att däremot Djurgården, som tacklas näst mest av alla lag i hela ligan, bara samlade ihop till tre bröstvärmare får ses som en missräkning. En viktig beståndsdel i Djurgårdens spel är den fysiska närvaron, där ett högt presspel ska blandas med hög tacklingsfrekvens för att stressa motspelarna. Den matchbilden fick vi aldrig riktigt se mot Luleå – och det i sig var en av orsakerna till att hemmalaget slutligen tog hem segern. 

Den osäkra uppbyggnaden 
Allt för ofta så fastnar Djurgården i sin egen zon när laget ska ta pucken ut i mittzonen och etablera anfall. Mot Luleå var det tyvärr inget undantag. I uppbyggnadsfasen gör spelarna det alldeles för svårt för sig själva. Det kladdas med pucken, tas konstiga bågar och onödiga kortpassningar. Resultatet blir gång på gång att motståndarna kan jobba ner stockholmarna långt ner i deras egen zon, och väl där har laget det svårt att spela sig ur situationerna. Just i de här momenten har Djurgården massor att jobba på. När väl passningarna och pucktempot faktiskt sitter är mesta mästarna svårstoppade. 

Energinivån i forecheckingen 
Om det är något som Djurgårdens spelidé är djupt beroende av så är det energi. Hög forechecking kräver att varje spelare ger max i varje byte, hela tiden. Tyvärr tillhörde den här matchen inte en av Djurgårdens mest påkopplade, för att uttrycka sig milt. Istället slutade allt för många anfallsförsök med att bortalaget dumpade ner pucken i Luleås försvarszon utan att någon av anfallarna klev fram och pressade och stressade hemmalagets backar. Bristen på energi var helt enkelt för påtaglig – och då och då så vreds tempot ner till allt för låga nivåer. Djurgården måste verkligen hitta ett sätt att plocka fram sin energi och frenesi betydligt oftare. Annars funkar inte spelsystem som laget förlitar sig på. 

Det omdiskuterade domslutet 
Egentligen har jag ingen lust att ge mig in på detaljnivå när det gäller Luleås kvitteringsmål till 1–1. Det vi vet om situationen var att en av hemmalagets spelare befann sig i Djurgårdens målgård, och att domaren vid en första anblick valde att döma bort fullträffen. Efter videogranskning ändrades dock beslutet, vilket skapade en våg av besvikna röster på sociala medier. Det är sjukt tröttsamt att vi åter igen ska hamna i ett tydligt bedömningsfokus. Med tanke på spelarnas frustration och supportrarnas reaktioner är det läge för SHL och domarkåren att gå ut med en förklaring till varför beslutet blev som det blev. Det är allt för många som tycker att den här bedömningen särskiljer sig mot liknande situationer.

Anton Högsander2020-01-11 23:51:00
Author

Fler artiklar om Djurgården