Positiva och negativa punkter i laget
Det återstår endast fem matcher av grundserien. Vi har tagit tempen på Djurgårdens senaste tio matcher, där vi kan urskilja både bra och mindre bra punkter. Här är fyra positiva samt negativa trender i stockholmarnas spel.
POSITIVA PUNKTER
Corsi
Ser vi till den renodlade corsiprocenten (andel av skottförsök som är framåt när spelaren är på isen) så är Djurgården – sett över de tio senaste matcherna – det laget som har den bästa siffran i hela ligan med 53,80%. Det bådar gott inför fortsättningen, eftersom det visar att Djurgården grundspel har en stabil plattform att stå på för att vara framgångsrikt. Ser vi till hela säsongen har laget en corsiprocent på 53,27 – vilket endast Frölunda slår med 53,59. Djurgården är alltså på helt rätt spår och har verkligen ingen anledning att misströsta, även om spelet haft mer att önska senaste tiden.
Skott på mål
Med tanke på Djurgårdens fina corsisiffror är det inte speciellt konstigt att mesta mästarna är det lag som har skjutit flest puckar på mål under de senaste tio matcherna. Totalt har stockholmarna avlossat 310 skott, vilket ger ett snitt på 31 skott på mål per match. Dock finns det en hel del smolk i bägaren. Ser vi till skotteffektiviteten är det nämligen nere på låga 8,71% – vilket ger en svag elfteplats i ligan. Överlag har Djurgården (vars skotteffektivitet den här säsongen ligger på 9,02%) haft svårt att få fart på målskyttet. Det finns en del att slipa på inför slutspelet.
Tacklingar
En stor grundpelare i Djurgårdens spel, förutom farten, är den fysiska delen. Laget vill gärna mala ner sina motståndare med hjälp av en tacklingstät ishockey, vilket mesta mästarna verkligen har gjort den senaste tiden. Med totalt 159 bröstvärmare under de senaste tio matcherna har stockholmarna varit det lag som har tacklat mest av alla i hela SHL. Även om det är svårt att mäta exakt vad tacklingarna utmynnar i så skänker det med största sannolikhet en del positiv energi till laget. Föga förvånande är det Tom Nilsson som har stått för flest tacklingar den senaste tiden, totalt 22 stycken.
Tekningar
I tekningscirklarna så har Djurgården varit riktigt vassa de senaste tio matcherna. Med en totalt vinstprocent på 53,67 är det endast Rögle som är bättre med 53,89. Det är speciellt i den defensiva zonen som stockholmarna är riktigt starka, med 49,43% – och det finns inget annat lag i SHL som har varit bättre i just det momentet. En stor anledning till att Djurgården är så framgångsrika i tekningarna är Jacob Josefson. Lagkaptenen har nämligen vunnit 90 av sin 152 drabbningar den senaste tiden, vilket ger hela 59,21% i tekningsstatistiken. Ser vi till de defensiva tekningarna har Sebastian Strandberg varit magisk, med en vinstprocent på 61,54% på totalt 105 drabbningar.
NEGATIVA PUNKTER
Insläppta mål
Den senaste tiden har Djurgården verkligen läckt som ett såll, vilket inte bara magkänslan understryker. Ser vi till den hårda faktan så är stockholmarna det lag som har släpp in näst flest mål av alla under de tio senaste matcherna, totalt 33 stycken. Det är bara tabelljumbon Oskarshamn som har varit sämre. En stor bov i dramat är Djurgårdens bortaspel. Laget har under sina fyra senaste bortamöten tillåtit 20 mål, alltså ett snitt på fem insläppta per match. Om det är något Djurgården måste förbättra de kommande omgångarna så är det lagets försvarsspel. Med tanke på mesta mästarnas svaga skotteffektivitet har de verkligen inte råd med att släppa in så många mål som de har gjort under de senaste veckorna.
Räddningsprocent
Under en period var Djurgårdens målvaktsspel den tryggaste delen i truppen. Tar vi en titt på de senaste tio matcherna har dock den positiva vinden avtagit rätt rejält, och laget har endast 88,26 i räddningsprocent. Även om det känns tufft att utmåla någon syndabock är det uppenbart att Karri Rämö har en stor del i den dalande statistiken. Den meriterade burväktaren har fyra svaga insatser på sitt samvete, och tyvärr har hans spel inte alls kommit upp i en önskad nivå. Sexton insläppta mål på de fyra senaste matcherna och en räddningsprocent på 82,80 håller verkligen inte. För att Djurgården ska bli ett lag att räkna med under slutspelet behöver Rämö hitta tillbaka till sitt fina grundspel igen. Han har tidigare visat att han är en fullgod målvakt på SHL-nivå.
Powerplay
Om det är en spelform som Djurgårdens supportrar har svurit sig hesa över så ligger powerplay antagligen högst upp på listan. Med 18,92% i de numerära överlägena är Djurgården på en niondeplats de senaste tio omgångarna. Det är knappast en önskvärd siffra för ett lag med höga ambitioner. Dessutom har grunden i powerplay – tempot, passningsspelet, förflyttningarna – varit direkt svag för stockholmarna. Som om det inte vore nog har laget släppt in hela tre mål i spelformen den senaste tiden. Tillsammans med Frölunda är det sämst i SHL. Det är dags för Djurgården att skärpa till sitt powerplay rejält. Laget måste få ut betydligt mer av sitt skickliga spelarmaterial.
Boxplay
Nej, special teams har inte varit någon större lyckan under de senaste veckorna. Även i boxplay har Djurgården haft stora problem att hävda sig: med svaga 75,86%. Sett över hela säsongen har stockholmarna inte fått det att stämma i de numerära underlägena, och i nuläget parkerar laget på en niondeplats i SHL med 79,62%. Det innebär alltså att mesta mästarna har presterat ännu sämre än sitt genomsnitt den här säsongen, när vi tittar på siffrorna från de tio senaste matcherna. Truppen måste hitta ett sätt att bromsa den negativa utvecklingen innan slutspelet drar igång. Vi minns alla vilken stor del det svaga boxplay-spelet hade på förra årets finalserie mot Frölunda. Att Djurgården skulle falla på det målsnöret igen skulle vara smärtsamt på flera tänkbara plan.
Läs även: Tre stjärnor mot Oskarshamn