Lagbanner
Förlust i hemmapremiären
Djurgården fick i sin hemmapremiär se sig besegrade efter straffar.

Förlust i hemmapremiären

Djurgården tog under tisdagen emot BIK Karlskoga inför välfyllda läktare. Innan matchen ramades Hovets is in av ett högklassigt tifo - tillika en hyllning av den nyss bortgångne Djurgårdslegendaren Lasse Björn. Matchen blev en målsnål tillställning där bortalaget drog det längsta strået i straffläggningen.


De två tidigare hemmapremiärerna har slutat med seger för Djurgården. Den första matchen i Hockeyallsvenskan för stockholmarna sedan degraderingen spelades mot Västerås IK, i en match där Djugår’n bärgade viktorian efter en 5-3 seger. Samma resultat tillskrevs mesta mästarna efter förra årets premiär, då i en mycket svängig match mot IF Björklöven. Med en hetlevrad semifinalserie i närminne hos både publik och spelare präglades matchen av många känslor. Det här året väntade ett taggat BIK Karlskoga i hemmapremiären. Inramningen på ett näst intill utsålt Hovet var det inget fel på. Tifot som spelarna åkte in till var ännu en maktdemonstration från JK Tifo. Matchen då? Den blev varken målrik eller särskilt känsloladdad - bortsett från de första tio minuterna. Nedan följer några punkter efter hemmapremiären.

Daniel Brodin
Daniel Brodin kom tillbaka med ambitionen att spela upp Djurgården till SHL, där DIF huserade när “Brodda” senast spelade svensk ishockey. Den högerfattade forwarden gjorde sig främst känd på isen genom att spela med pondus i sin forecheck och fysiska spel, men har även visat prov på sinne för målskytte. Tyvärr har dessa egenskaper stundtals lyst med sin frånvaro sedan återkomsten till mesta mästarna. Var matchen mot BIK Karlskoga ett trendbrott? I första perioden fullständigt öste den pånyttfödde (?) järnkaminen på i det fysiska spelet, för att mattas av något ju längre matchen led. Frågan är om han inte stod för fler tacklingar under den första perioden än han gjorde under hela förra säsongen. Fortsätt så!

Powerplay
Djurgårdens två powerplayuppställningar är minst sagt namnstarka och bör kunna vara ett av seriens mest effektiva sett till de kort som blandats in i leken. Med Thoresen in adderades ytterligare spets till matchen mot värmlänningarna. Gästerna var generösa med att bjuda på träningstillfällen i powerplay för hemmalaget. Stundtals kändes powerplay just som träningstillfällen där spelet ofta blev statiskt och långsamt samtidigt vilket gjorde att bortalagets box höll Djurgårdarna tämligen enkelt på utsidan, bort från de så kallade farliga zonerna. Väl i det fjärde numerära överläget lyckades Järnkaminerna till slut trycka ner Karlskogas box och genom ett vältajmat skott kunde Sissons äntligen ta betalt för bortalagets bristande disciplin.

Ännu en skada…
När laguppställningen annonserades bekräftades ryktet att Albin Grewe tvingades stå över hemmapremiären på grund av skada. Med Thoresens intåg i laguppställningen förpassades David Blomgren till tredjelinan och utgjorde en nykomponerad kedja tillsammans med Viktor Eklund och Arvid Costmar. Trion såg spännande ut och lyckades ofta bita sig fast i offensiv zon under den första perioden. I den andra akten föll Costmar till isen efter en närkamp bakom eget mål. Östgöten vred sig i smärta och tog sig direkt för höger knä, vilket gjorde honom indisponibel resterande del av matchen. Vi får invänta besked om skadeläget och hoppas på positiva sådana. Costmar behövs med sitt stora slit över hela banan. 

Effektiviteten och klara målchanser saknades
Med stor offensiv uppsida i Djurgårdens laguppställning finns både förhoppningar och möjligheter till målkalas. I matchen mot BIK var det däremot raka motsatsen till någon målsprudlande tillställning. Järnkaminerna hade svårt att skapa klara målchanser framför gästernas mål. När chanserna väl dök upp var det ett ineffektivt Djurgården och en välspelande Lars Volden som såg till att siffrorna hölls nere. I matchen trumfade båda lagens defensiv och kvävde motståndarnas offensiv. Djurgårdens offensiva spets trädde i kraft först under straffläggningen. Dessvärre överglänste värmlänningarna hemmalaget i spelformen genom att vara hundraprocentiga. Stockholmarna får därför nöja sig med endast en poäng efter årets hemmapremiär.


 

Marcus Skogström2024-09-24 22:32:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen