Lagbanner
Säsongsbetyg 2018/19 – Backar
Det har blivit dags att bedöma backarnas insatser under säsongen.

Säsongsbetyg 2018/19 – Backar

Vi har en minst sagt händelserik säsong att blicka tillbaka på som tyvärr slutade med silver. Det har nu blivit dags att skärskåda backarnas prestationer. Vilka betyg förtjänar de efter sina prestationer under grundserien och slutspelet?

Betygsskala 
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig

Läs även: Säsongsbetyg 2018/19 – Målvakter
Läs även: Säsongsbetyg 2018/19 – Forwards

Olle Alsing – Betyg: 4
Efter en strålande säsong i Hockeyallsvenskan tillsammans med Leksand följde Olle Alsing upp med en mindre bra prestation i kvalserien. Just därför fanns det en hel del skeptiska åsikter kring värvningen av backen: men så här med facit i hand var han verkligen en fullträff för Djurgårdens del. Alsing har under säsongen visat prov på sitt fina spelsinne, där han många gånger tagit sig ur kniviga situationer med hjälp av skarpt passningsspel och stark skridskoåkning. Både framåt och bakåt i banan har han levererat på en hög nivå: och dalarna har varit få sett till hur pass lång säsongen faktiskt har varit. Frågan vi alla ställer oss nu är om Ottawa Senators väljer att låna ut 23-åringen till Djurgården under den kommande säsongen? Om så blir fallet finns det stora möjligheter att han tar ett dunderkliv framåt i SHL-rinkarna. Potentialen är enorm – och det känns som att Djurgårdens spelstil passar honom mycket väl. Han behöver dock slipa till sitt spel i egen zon, där misstagen ibland har varit för många. Kan han göra just det är han uppe och snuddar på högsta tänkbara betyg.

Grundseriematcher: 49 – Poäng: 15 (4+11) 
Slutspelsmatcher: 18 – Poäng: 8 (4+4) 


Jason Garrison – Betyg: 3
Han värvades in för att addera tyngd och erfarenhet till Djurgården. Och nog gjorde han det också. Den extremt meriterade backen – som hunnit fylla 34 år – kom verkligen in med dunder och brak när han pangade dit sitt första mål redan i sin första match. Under grundserien var det som att hans offensiva egenskaper lyfte: och dessutom kryddade han sitt defensiva spel genom att lira enkelt och rakt i egen zon. Sedan var det som att någonting hände för Jason Garrison. Han var inte på något sätt dålig, men känslan var att den där gnistan han hade i början av sitt äventyr i Djurgården landade i ett tydligare vardagslunk. Under slutspelet blev det inte en enda fullträff för kanadensaren, vars fruktade skott användes alldeles för sällan. Så här i efterhand känns det märkligt att Djurgården inte öste på för att få Garrison att bli en nyckel i lagets powerplay. Istället stod han till stora delar utanför spelformen, trots att han tidigare bevisat i NHL att hans skott är något utöver det vanliga. Allt som allt gjorde veteranbacken en fin säsong tillsammans med Djurgården: även om man kanske hade kunnat förvänta sig lite mer. Sett till hans sätt att agera har han varit ett föredöme rakt igenom med sin proffsiga attityd. Frågan är vilken klubb han hamnar i härnäst?

Grundseriematcher: 20 – Poäng: 10 (4+6) 
Slutspelsmatcher: 19 – Poäng: 6 (0+6)


Linus Hultström – Betyg: 4
Den offensivt skicklige backen (som alltid håvar in monstersiffror i corsi-svängen) stod för en fin grundserie – men det var i slutspelet som han verkligen exploderade i sin poängproduktion. Det är inte alltid lätt att veta vad man får av Linus Hultström, eftersom 26-åringen har en förmåga att ibland falla ur matchbilder eller bjuda på en hel del misstag i det defensiva arbetet. Men under vissa matcher och perioder kan han blixtra till och vara den absolut vassaste spelaren på planen med sin drivande skridskoåkning, fina spelförståelse och mäktiga bössa. Sett till förväntningar på honom den här säsongen levde han helt klart upp till de högt ställda kraven: och framförallt under slutspelet klev han upp en nivå till. Dock räcker det inte för att klättra upp till en femma i betyg, eftersom de individuella misstagen från Hultströms sida har varit lite för omfattande den här säsongen. När han väl är påkopplad finns det nästan ingenting som kan stoppa hans framfart, men han är i behov att hitta en ännu starkare jämnhet i sitt spel. När hans uppspel inte fungerar blir det väldigt tydligt att Djurgården tappar slagkraft framåt. Glädjande nog stannar Hultström en säsong till i Djurgården. Ett mycket positivt besked, eftersom han är en av ligans absolut bästa offensiva backar.

Grundseriematcher: 52 – Poäng: 27 (9+18) 
Slutspelsmatcher: 19 – Poäng: 13 (5+8)


Tom Nilsson – Betyg: 4
Äntligen fick han lira nästan en hel grundserie utan att tvingas stå vid sidan om på grund av skadebekymmer. Och det märktes direkt vad kontinuitet verkligen gör för en spelare som Tom Nilsson. Den här säsongen tog han ett enormt kliv framåt och var stundtals Djurgårdens bästa back med sitt enorma slit i defensiven och sina publikfriande tacklingar längs sargerna. Även poängmässigt lossnade det för Nilsson, som lyckades skrapa ihop tio pinnar trots sin defensiva roll i laget. Tyvärr fick han stora delar av slutspelet förstört på grund av sina ljumskar – och nu väntar operation för att få bukt med problemet. När väl 25-åringen är hel och frisk är han utan tvekan en av SHL:s absolut vassaste backar när det kommer till det defensiva arbetet och han gör sällan några misstag. Eftersom spelartyper som honom knappast växer på träd är han oerhört viktig för sitt lag: och därför är det mycket positivt att han sitter inne på ett nytt kontrakt som gör att han blir klubben trogen under två säsonger till. Det enda som kan vara värt att notera kring Nilsson är hans corsiprocent (andel av skottförsök som är framåt när spelaren är på isen) som slutligen landade på låga 47,03% under grundserien och ännu lägre 46,22% under slutspelet. Det är siffror som faktiskt skaver i sammanhanget.

Grundseriematcher: 48 – Poäng: 10 (1+9) 
Slutspelsmatcher: 14 – Poäng: 1 (0+1)


Robin Norell – Betyg: 3
Backen har varit en av fansens största hackkyckling den här säsongen – och visst har det funnits en hel del underlag för den negativa kritiken. Robin Norell har vid flera tillfällen slarvat rejält i egen zon: vilket ofta har visat sig bli en dyr historia för hans lag. Men det har inte bara varit djupa dalar för 24-åringen den här säsongen. Stundtals har han lirat en bländande allroundhockey där han blandat smarta uppspel med fina offensiva utflykter. Grundkapacitet hos Norell är riktigt stor, bara han kan slipa bort sitt slarv med pucken. Under slutspelet visade han att det finns massor att hämta från honom, vilket inte minst hans offensiva produktion pekade på när han noterades för samma poängskörd som han fick ihop under en hel grundserie. Det är uppenbart att Norell kommer att bli en framtid klassback i SHL om han kan skruva på rätt bitar och spela med bättre marginaler framöver. Hans skridskoåkning är strålande – och hans vilja att spela fysiskt när det väl krävs är också ett stort plus i sammanhanget. 

Grundseriematcher: 52 – Poäng: 6 (1+5) 
Slutspelsmatcher: 19 – Poäng: 6 (2+4)


Bobbo Petersson – Betyg: 2
Det kan inte har varit en helt enkel säsong för Bobbo Petersson att förhålla sig till. I Karlskrona hade han en betydligt större roll, där istiden ofta var uppe på över 20 minuter. I Djurgården hände det inte en enda gång, mycket på grund av konkurrenssituationen bland backpositionerna. Lite synd kan det tyckas, eftersom 26-åringen visade fina tendenser när han väl fick förtroendet i större utsträckning. I den matchen han hade mest istid (17:56) noterades han för en assist – och matchen efter plockade han sedan upp sin andra passningspoäng, vilket blev hans slutgiltiga poängskörd under hela grundserien. Med ett utökat förtroende kanske Petersson hade blommat ut på ett helt annat sätt. Nu blev det tyvärr alldeles för hackigt för backen, som nu får se sig om efter nya utmaningar. I slutspelet blev det begränsat med speltid – och det kändes som att han aldrig riktigt kom in i det på rätt sätt. I något slags summerande drag var det här en godkänd säsong från Peterssons sida, men inte mycket mer än så. Förhoppningsvis kan han hitta en klubb som är villig att kasta istid på honom, för det finns mycket spännande verktyg i hans hockeylåda. Det krävs bara att han får rätt förutsättningar att utnyttja dem. 

Grundseriematcher: 31 – Poäng: 2 (0+2) 
Slutspelsmatcher: 7 – Poäng: 1 (0+1)


Jesper Pettersson – Betyg: 3
Efter sin genombrottssäsong fanns det höga förväntningar på Jesper Petterson under den här säsongen. Och det går inte att påstå att han på något sätt föll ur ramen: även om utvecklingskurvan gärna hade fått peka lite brantare uppåt. Under grundserien var känslan att backen förde en lite väl anonym roll under stora delar av matcherna, även om han under perioder kunde hamna i händelsernas centrum ur en positiv synvinkel. Väl i slutspelet så klev Pettersson fram betydligt mer och tog ett stort ansvar över hela isen. När väl saker och ting klaffar för 24-åringen under en match finns det ingen anledning att hålla tillbaka honom. Han kan utan större problem klocka in närmare 25 minuters speltid och i stort sett inte stå för ett enda misstag. Dessutom har han den här säsongen verkligen visat att han spelar med hjärtat på rätt ställe när han gett sig in i fysiska situationer för att markera att han står upp för sitt lag. Det ska bli väldigt spännande att följa hans fortsatta resa i Djurgården.

Grundseriematcher: 50 – Poäng: 12 (3+9) 
Slutspelsmatcher: 19 – Poäng: 8 (0+8)


Alexander Urbom – Betyg: 4
Den väldige försvarsgeneralen var på flera plan en klippa i egen zon under stora delar av säsongen. Sättet han tampades med motspelarna längs sargerna var ofta extremt nyttigt för Djurgårdens del. Även om han gjorde sitt jobb i det tysta så visade han utan tvekan att spelartyper som honom behövs för att ett lagbygge ska må bra. Trots sin extremt defensiva roll glimrade han då och då till med några offensiva räder: vilket var uppfriskande att se. Dock känns det synd att han inte riktigt fick till anfallsspelet, eftersom hans skott faktiskt är av hög klass när han väl träffar mål. Sett till vad kraven var på Urbom inför den här säsongen uppfyllde han dessa med bravur. Ständigt jobbig för motståndarna, ständigt på gränsen i närkamperna – men sällan över den. Det står nu helt klart att försvarsgeneralen drar vidare i karriären för spel i Tyskland till den kommande säsongen. Han lämnar efter sig ett rejält hål i truppen att fylla. Spelartyper som honom – som vet värdet av det defensiva grovjobbet – ska man vara rädd om. De blir allt mer sällsynta i denna offensivt inriktade hockeyvärld. 

Grundseriematcher: 44 – Poäng: 5 (1+4) 
Slutspelsmatcher: 14 – Poäng: 0 (0+0)


David Bernhardt – Betyg: 2
Väntades bli ett av de stora backnamnen i klubben, men fick aldrig chansen att visa upp sig nämnvärt i DIF-tröjan under säsongen. Begränsat med speltid redan under de första matcherna pekade på att han inte skulle bli speciellt långvarig. Och så blev det också. Efter 16 matcher kritade backlöftet på för Växjö: och någonstans kändes det surt att se honom försvinna iväg. Även om han inte gjorde så mycket mer än ett godkänt avtryck under sina framträdanden med Djurgården den här säsongen, hans speltid hade ju ändå krympt rejält, så går det inte att frångå vilken fin potential det finns hos David Bernhardt. Väl i Växjö håvade han in sju poäng på 20 grundseriematcher, men hade det desto tyngre i slutspelet med en assist på sju matcher. Frågan är om Djurgården kommer att få ångra att de släppte 21-åringen? Konkurrenssituationen kräver alltid sina offer: men Bernhardt kan mycket väl bli en framtida storback om han bara spelar sina kort rätt och får den istid han behöver för att utvecklas. Om några år får vi facit. Fram tills dess ska det bli spännande att se vad den unge försvararen kan uträtta. 

Grundseriematcher: 36 – Poäng: 8 (3+5) 
Slutspelsmatcher: 7 – Poäng: 1 (0+1)


Tobias Björnfot – Betyg: 3
Här har Djurgården en ruggigt intressant spelare. Trots att han bara är 18 år gammal har han klivit in i SHL och levererat riktigt fin ishockey. Han har inte bara förflyttat pucken på ett effektivt sätt, han har visat att passningsspelet sitter där det ska och att han knappast backar för att sätta in en tackling. Under sommarens draft kan vi vänta oss att Tobias Björnfot går riktigt tidigt, vissa rankinglistor placerar honom på plats 17. Egentligen är det inte speciellt konstigt att så är fallet. Hans orädda spelstil, kryddat med ett fint spelsinne och en härlig kyla i pressade lägen kommer att kunna ta honom riktigt långt under karriären. Om Djurgården fasar in honom på rätt sätt framöver och skapar möjligheter för Björnfot att växa kan han snart vara en fruktad spelare att räkna med. Han själv lär göra allt i sin makt för att han ska bli ordinarie back i uppställningen redan till nästa säsong. Framtiden ser minst sagt ljus ut för löftet. 

Grundseriematcher: 7 – Poäng: 0 (0+0) 
Slutspelsmatcher: 4 – Poäng: 0 (0+0)

Anton Högsander2019-05-12 18:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården