Lagbanner
Säsongsbetyg 2019/20 – Forwards
Vilka betyg förtjänar Djurgårdens forwards? Vi har gått igenom samtliga spelare.

Säsongsbetyg 2019/20 – Forwards

Först målvakterna – och sedan backarna. Nu har det slutligen blivit dags att syna Djurgårdens anfallare i sömmarna efter den passerade grundserien. Vi har satt betyg på samtliga forwards i truppen.

Betygsskala 
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig

Läs även: Säsongsbetyg 2019/20 – Målvakter
Läs även: Säsongsbetyg 2019/20 – Backar

Patrik Berglund – Betyg: 4
När anfallsstjärnan värvades till Djurgården inför den här säsongen var det många experter som höll honom som hela ligans vassaste tillskott. Knappast speciellt konstigt med tanke på att Berglund har 717 NHL-matcher i sitt bagage. Med det i åtanke kan man bara tänka sig vilken enorm press som 31-åringen har levt under sin tid i Djurgården. Med säsongen färskt i minnet kan vi konstatera att Berglund gjorde ett starkt och stabilt avtryck i sin comeback till svensk ishockey. Även om han kanske inte dominerade i den utsträckning som många förutspådde var han ändå en bärande spelare för stockholmarna. 17 mål var bäst av alla i laget – och 31 poäng räckte till en andraplats i den interna poängligan. Under säsongens sista matcher växlade han upp rejält och visade prov på en ännu högre nivå i sitt spel när han gjorde mål i fyra raka möten. Glädjande nog har Berglund annonserat att han vill stanna kvar i Djurgården under nästa säsong. Om det även blir så i slutändan är känslan att vi kommer att få se ännu fler mål och poäng från hans meriterade klubba.

Grundseriematcher: 49 – Poäng: 31 (17+14)

Sebastian Strandberg – Betyg: 4
Med fjolårets succé i ryggen klev Strandberg in i den här säsongen med en betydligt centralare roll i laget. Även om den explosiva utveckligen stannade av något för centern råder det ingen tvekan om att han har omfamnat sin roll som nyckelspelare på ett övertygande sätt. 27-åringen utökade inte bara sin poängskörd på mindre antal matcher, han fortsatte att visa upp sitt sylvassa spelsinne i alla spelformer. Strandberg är en av ligans mest underskattade spelare – och får han håll sig skadefri till nästa säsong kan han säkerligen slåss i poängligatoppen. Djurgården kan verkligen skatta sig lyckliga över att de vann dragkampen om Strandbergs signatur. Det var flera klubbar som blandade sig in racet om hans underskrift, men stockholmarna gick alltså segrande ur striden. Det betyder att laget har en förstklassig center att bygga sitt spel kring under de närmaste åren. Något som dock måste bli bättre från Strandbergs sida är målskyttet. Den här säsongen dröjde det hela 19 matcher innan han satte säsongens första balja. Att han slutligen stannade på sex fullträffar är inte godkänt för en spelare av hans kaliber. 

Grundseriematcher: 45 – Poäng: 29 (6+23)

Dick Axelsson – Betyg: 5
Padel och division 5-hockey. Ja, det låter egentligen helt sjukt att det faktiskt var det som Axelsson laddade upp med innan han gjorde sin comeback i DIF-tröjan igen. Med anledning av den strålande säsongen som anfallsstjärnan har stått för borde fler spelare kika åt hans försäsongsträning. Satan så jävla bra Axelsson har varit de senaste månaderna. När Djurgården behövde hans skicklighet, tjurighet och finess som mest klev han fram och visade vägen i den offensiva zonen. Med 26 poäng på 31 matcher hade han – om han inte anslutit senare till truppen – blivit den som slutligen gått segrande i den interna poängligan. Det säger ändå en del om hans fina produktivitet den här säsongen. I jämförelse med fjolårets grundserie var Axelsson på ett betydligt större spelhumör den här gången. Nästan varje tillfälle som han hade pucken i anfallszonen så ledde det till positiva grejer. Att han fortfarande är sugen på att spela ishockey i minst en säsong till – och att hans förstaval är Djurgården – är verkligen ett drömläge för klubben. Axelsson hade nämligen kunnat välja att spela var som helst i Europa, med tanke på hans skicklighet. Hans nivå skulle utan tvekan få topplagen i KHL att hiva fram ett lukrativt kontrakt på studs. Nu gäller det att hans nya kontrakt med Djurgården löser sig inom en snar framtid. Han är verkligen den som kan göra en betydande skillnad i jakten på ett nytt SM-guld.

Grundseriematcher: 31 – Poäng: 26 (11+15)

Michael Haga – Betyg: 3
Norrmannen fick en flygande start på säsongen och stod för fem poäng under grundseriens tre första matcher. Känslan var att han skulle krossa sin fina poängnotering på 32 pinnar från förra säsongen, men någonstans på vägen så tappade han jämnheten i sitt spel. Haga har vid flera tillfällen stått för de där avgörande dragningar och målen – men samtidigt har han dragits ner i svackor som inte tillåtit honom att kliva upp till nästa nivå. Kanske har hans centerroll hämmat honom i det offensiva spelet? Ser vi till hans defensiva egenskaper så är de tyvärr riktigt svaga – och det finns en enorm förbättringspotential på området. Både när det gäller markeringsspelet, hemjobbet och placeringsförmågan. Förhoppningsvis kan norrmannen få en friare offensiv roll som ytterforward till nästa säsong. Hans anfallsspel har nämligen flertalet uppsidor, och potentialen att göra riktigt många poäng finns hos honom. Det har han inte minst visat i powerplay, där han med sina 14 pinnar har varit Djurgårdens produktivaste lirare i den spelformen.

Grundseriematcher: 50 – Poäng: 26 (9+17)

Niclas Bergfors – Betyg: 3
33-åringen hade en magisk inledning på säsongen och stod noterad för sex fullträffar på de tio första matcherna. Sedan hände något. Under tio raka matcher gick Bergfors helt poänglös – och den tjusiga starten som han bjöd på fick plötsligt en bitter eftersmak. I slutändan lyckades veteranen skrapa ihop till 23 poäng, fördelat på tolv mål och elva assist. Det är knappast ett dåligt facit, men känslan är ändå att han har högre kapacitet än så att tillgå. Gällande inställningen på isen fortsatte Bergfors att göra det tunga jobbet med bravur. Den meriterade anfallaren är på många sätt en förebild när det gäller goda vanor, vilket tre raka säsonger utan en enda missad grundseriematcher understryker – och det är minst sagt imponerande att se hur han håller i sin energiska skridskoåkning trots att han börjar bli till åren. Allt som allt är Bergfors en väldigt nyttig lagspelare som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet för det jobb han lägger ner. Tyvärr lyckades han inte omvandla sin extrema skottmängd till fler fullträffar den här gången heller. Kanske blir det nästa säsong som han äntligen spräcker 20-målsvallen?

Grundseriematcher: 52 – Poäng: 23 (12+11)

Manuel Ågren – Betyg: 4
Vilket genombrott! Efter en hel säsong förstörd på grund av sjukdom dundrade Ågren in i SHL och tog ligan med storm. Med hjälp av sin explosiva skridskoåkning och fina klubbteknik var han rejält svårstoppad för motståndarna – och efter årsskiftet la han i högsta växel och var en av Djurgårdens absolut bästa spelare. Och det var inte bara i det offensiva spelet som han tog för sig. Över hela banan visade Ågren upp ett stort ansvar genom att jobba stenhårt i varje byte. Totalt blev det nio mål och tio assist från 26-åringen, som verkligen visat att han hör hemma på SHL-nivå. Frågan som vi alla ställer oss nu är om han blir kvar i Djurgården eller inte? Enligt Joakim Eriksson pågår det fortfarande diskussioner med anfallare, medan HockeyNews.se tidigare rapporterat att Ågren redan har gjort klart med en klubb. Det återstår helt enkelt att se om vi får återse den vindsnabbe forwarden i DIF-tröjan till hösten. Om så inte blir fallet är det en blytung förluster för laget.

Grundseriematcher: 49 – Poäng: 19 (9+10)

Alexander Holtz – Betyg: 3 
Med alla NHL-scouters ögon på sig har superlöftet gjort sin första hela säsong i SHL. Och 18-åringen har inte lämnat någon oberörd under resans gång. Redan nu har Holtz visat att han är en kapabel målskytt, trots sin unga ålder. Totalt blev det nio baljor för anfallaren – vilket bara var en fullträff ifrån ett tangerat SHL-rekord för U18-spelare. Det om något säger rätt mycket om Holtz makalösa talang. Förutom det fina målskyttet visade han även upp ett gott spelsinne och en härlig arbetsmoral, vilket känns minst lika viktigt för att han ska kunna fortsätta utvecklas. Till de negativa sidorna märktes det då och då att han behöver mer erfarenhet av seniorhockey. Dels för att han blev allt för osynlig i vissa matcher – och dels för att han inte riktigt omfamnat en powerplay-roll på ett tillfredställande sätt. Men det är bara en tidsfråga innan han har slipat bort de sidorna hos sig själv. Med det sagt skulle Holtz knappast må dåligt av att göra en säsong till i SHL innan han lämnar för spel i världens bästa liga. Att skynda långsamt behöver inte alltid vara fel – och med tanke på den enorma talang han faktiskt besitter kommer han garanterat att slå sig in i NHL förr eller senare.

Grundseriematcher: 35 – Poäng: 16 (9+7)

Jacob Josefson – Betyg: 4
Det som inte fick hända – ja, det hände tamejfan igen. Och det tog bara sex matcher innan olyckan var framme den här gången. Med en bruten fot missade Djurgården lagkapten hela 18 möten, vilket självklart var katastrof för lagets del. Josefsons betydelse för mesta mästarna går verkligen inte att missa, och självklart gjorde hans frånvaro att laget tappade en av sina viktigaste motorer i sitt spel. När Josefson väl kom tillbaka bidrog han i vanlig ordning med sitt enorma spelsinne, sin underbara inställning och sitt naturliga ledarskap. Sett till förra säsongen, då han fullständigt öste in poäng under grundserien, tog 29-åringen ett steg bakåt den här gången. 16 poäng på 30 matcher är en fullgod siffra, men kanske inte riktigt i linje med de höga förväntningarna som fanns på Josefson inför säsongen. Men för den som var uppmärksam såg centerstjärnan till att göra andra saker på isen som verkligen höjde honom över många andra. Som: hans offensiva ingångar. Eller: hans backchecking. Men också: tekningarna och kampen kring sarghörnen. Att försöka ta pucken av Josefson tycks verkligen vara en omöjlighet. Kan han bara få en helt skadefri säsong nu lär han slipa till sitt grundspel till en ännu högre nivå.

Grundseriematcher: 30 – Poäng: 16 (5+11)

Anton Hedman – Betyg: 2
Efter sin poängmässigt bästa SHL-säsong i karriären värvades Hedman in till Djurgården för att spela tufft och hårt kring motståndarnas kasse. Och det började riktigt lovande. Tillsammans med Tom Wandell och Niclas Bergfors utgjorde Hedman en strålande anfallskedja som producera framåt i en härlig takt. Allt eftersom säsongen gick tappade dock 33-åringen sitt flow i poängprotokollet – och strax innan nyår bröt Hedman dessutom foten och missade tolv matcher i rad. När han väl kom tillbaka kändes han inte längre synkad med det han tidigare presterat under säsongsinledningen, även om han fortsatte att bidra med sitt fysiska spel. Överlag stod Hedman för en godkänd insats under säsongen – men han hade gärna fått ta för sig ännu mer i det offensiva spelet. Sett till målskörden – som landade på fem fullträffar – var det något i underkant för en spelare som ändå snittade över två minuters powerplay per match. Det finns helt enkelt mer att kräma ur Hedman. Till nästa säsong har han en del att bevisa.

Grundseriematcher: 32 – Poäng: 12 (5+7)

Tom Wandell – Betyg: 2
Den defensivt skicklige anfallaren som plockades in från Örebro har inte gjort allt för stort väsen av sig den här säsongen, men varit nyttig i det tysta. Trots att Wandell tidigare i karriären har varit en mer offensivt inriktad forward så sätter han i dagsläget ett väldigt stort värde till försvarsspelet. Och det märktes verkligen den här säsongen. Nästintill allt fokus hamnade i egen zon för 33-åringen, som ändå hade ett uttalat mål om att producera mycket poäng framåt. Det var inte förrän i sluttampen av grundserien som det började röra på sig för Wandell – som snittade drygt en halv poäng per match under de sista tio mötena. I den bästa av världar hade det uppvaknandet kommit betydligt tidigare på säsongen. Samtidigt gjorde Wandell ett föredömligt arbete på egen planhalva – och dessutom kryddade han sina defensiva åtagande med en relativt stark tekningsstatistik. Kan veteranen få till ett pålitligare poängflöde till den kommande säsongen – samtidigt som han fortsätter att vårda sitt försvarsspel – kan det bli en riktigt lyckad kombination.

Grundseriematcher: 48 – Poäng: 12 (4+8)

Henrik Eriksson – Betyg: 4 
Trotjänaren, grovjobbaren och järnkaminen. Kärt barn har många namn. Och nog är Eriksson något av det käraste som Djurgården har. Med sin enorma vilja, energiska spelstil och sitt pulserande klubbhjärta är han själva definitionen av en modern djurgårdare. Under säsongen firade han 500 matcher – vilket ger ett tydligt perspektiv på hur länge han faktiskt har fört DIF-arvet vidare under 2000-talet. Den här säsongen var utan tvekan en av Erikssons bästa i karriären. Ärligt talat är det få hos mesta mästarna som har haft en lika hög lägstanivå som 29-åringen, oavsett motstånd. När laget har legat under har Eriksson öst på ändå, och när stockholmarna har känts vilsna och osynkade i sitt spel – ja, då har Eriksson trampat gasen i botten och stressat motståndarbackarna till misstag. Nej, han är knappast den som gör flest mål. Och nej, han kommer antagligen aldrig att bli en pålitlig poängplockare heller. Men Eriksson står för så mycket annat som är viktigt i den här sporten. Hans klubbhjärta pumpar nämligen intensivt i varje match, i varje byte, i varje skridskoskär. Och just därför. är han fullständigt oumbärlig för klubben. Han förtjänar verkligen all kärlek han får från alla supportrar.

Grundseriematcher: 49 – Poäng: 10 (6+4)

Mattias Guter – Betyg: 2
Det här har tyvärr varit en riktig tung säsong för anfallaren, som tidigare i karriären varit en pålitlig målskytt i SHL-sammanhang. Först tog det elva matcher innan Guter spräckte sin poängnolla – och sedan missade han fjorton matcher på grund av en smäll mot huvudet. När han sedan hade kämpat sig tillbaka till spel igen och stått för två poäng på de senaste fyra matcherna tvingades han till vila igen efter en ny smäll. Enligt sportchefen Joakim Eriksson återstår det fortfarande att se hur det kommer att bli för Guters del – som bara spelade totalt 26 matcher den här säsongen. Och det känns självklart surt på flera sätt. Dels för att Guter, när han väl blixtrar till, är en riktigt fin tillgång till laget. Men också för att det finns en gnagande oro över hans framtid. Ishockeyn är ju alltid sekundär i sådana här lägen, och det viktigaste är alltid att hälsan kommer först. Förhoppningsvis får vi se Guter på is igen lagom till hösten. Anfallaren visade både den här säsongen – och under fjolårets slutspel – att han är att räkna med på den här nivån.

Grundseriematcher: 26 – Poäng: 8 (4+4)

Kalle Östman – Betyg: 2
Dominerade rejält i Hockeyallsvenskan under förra säsongen och håvade in hela 41 poäng på 48 matcher. Det fanns en tydlig genombrottsstämpel på Östman när han kom till Djurgården, men efter en lång och intensiv grundserie kan vi konstatera att 25-åringen hade svårt att anpassa sig efter nivån i SHL. Även om han då och då blixtrade till, som det där rungande slagskottet borta mot Leksand, så var det tydligt att Östman inte riktigt nådde hela vägen fram. Kanske var förväntningar för höga på honom från början – men det fina spelsinnet han visade i Västerås kom aldrig riktigt till sin rätt under den här säsongen. Positivt nog så hängde han inte med huvudet för det, utan kom alltid till jobbet och gav allt han och lite till. Det i sig är en god förutsättning för att han ska lyckas anpassa sig till SHL-spel till den kommande säsongen. Potentialen finns hos centern, men han måste hitta ett sätt att omvandla den till någonting mer konkret nu.

Grundseriematcher: 49 – Poäng: 5 (4+1)

Gustav Possler – Betyg: 2 
Possler har varit lite av ett mysterium sedan han kom till Djurgården för fyra säsonger sedan. Efter två fina år i Modo-tröjan värvades han till stockholmarna och många hade stora förhoppningar på honom. Så här med facit i hand kom aldrig det där väntade genombrottet för Possler, som slutligen fick lämna klubben i början av februari det här året. Djurgårdens tålamod tog med största sannolikhet slut – samtidigt som Possler inte längre kunde få den speltid som han behövde.  Ser vi till det som 25-åringen presterade den här säsongen fanns det några ljusglimtar där anfallarens fart och finess kom till sin rätt, men överlag lossnade det aldrig. Trots att han spelade 26 matcher, visserligen med en begränsad speltid i många av mötena, så blev det inte en enda fullträff från hans klubba. Det är självklart inte godkänt för en offensivt inriktad forward. Det som höjde upp helhetsbetyget något var att Possler i vissa perioder spelade en fin ishockey, där han kändes gjuten i Djurgårdens fjärdekedja. Trots att poängen inte trillade in skapade han oreda i motståndarnas försvarszon med sin energiska spelstil. Det ska bli intressant att se om han kan få karriären att äntligen lyfta framöver. Under hans korta sejour i finska Lukko lyste tyvärr poängen med sin frånvaro. 

Grundseriematcher: 26 – Poäng: 4 (0+4)

Erik Walli Walterholm – Betyg: 2 
Likt Possler så lämnade Walli Walterholm Djurgården mitt under brinnande säsongen på grund av brist på speltid. Den oömme anfallaren hade hunnit passera 70 SHL-matcher innan det var dags att haka på nya äventyr. Med endast fyra mål och två assist under åren kändes det uppenbart att SHL var ett steg för högt för 21-åringen, även om han för den delens skull inte gjorde bort sig i sammanhanget. Under den här säsongen utmanade Walli Walterholm om speltiden i fjärdekedjan – och stundtals kändes han given på den positionen. Mycket på grund av hans skridskoåkning och intensiva forechecking, men också hans orädda förmåga att bryta in mot kassen. I slutändan räckte det inte för att behålla en ordinarie plats – och det kändes som ett naturligt steg när han lämnade för spel i Timrå. Väl där fick anfallaren utlopp för sin offensiva kraft, med tolv poäng på 16 matcher. Det skulle inte vara speciellt överraskande om vi får se honom i Sveriges högstaliga igen inom en relativt snar framtid. Om han fortsätter att producera i samma takt som han gjorde under sin korta tid i Timrå lär SHL-spel inte vara långt borta för forwarden.

Grundseriematcher: 20 – Poäng: 2 (1+1)

William Eklund – Betyg: 3
Djurgårdens framtid är här! Snacka om att 17-åringen kom in och skakade om hockeyvärlden med sin härliga teknik och fina skridskoåkning. Totalt orädd kastade sig Eklund in i hetluften direkt och visade varför han rankas som en av Sveriges mest spännande löften. Trots sin unga ålder hade motståndarna svårt att övervinna pucken från Eklund, som visade upp en härlig skicklighet och balans i de mest utsatta av situationer. Totalt blev det 20 framträdanden för ”Lill-Fimpen”, med två assist på det personliga kontot. Till den kommande säsongen lär vi få se ännu mer av det spännande löftet, som verkligen har förtjänt att slåss om en ordinarie trupplats nu. Bli inte förvånade om han fortsätter att spränga barriärer – Eklund besitter nämligen de egenskaper som krävs för att lyckas i SHL-sammanhang. Samtidigt är det viktigt att inte lägga allt för stora förväntningar på honom. Trots allt är han bara 17 år gammal och har mycket kvar att lära. Men det vi har sett hittills lovar minst sagt gott inför fortsättningen. 

Grundseriematcher: 20 – Poäng: 2 (0+2)

Albin Grewe – Betyg: 2
Konkurrensen om speltid i SHL är på många sätt mördande. Och det var något som Grewe fick känna på lite mer ingående den här säsongen. Den talangfulle anfallaren hade begränsat med speltid och från årsskiftet och framåt blev det inte en enda seniormatch för 18-åringen. Tufft, såklart. Men kanske också bra tändvätska för Grewe som spås en lysande framtid av den samlade scoutkåren. Tittar vi på anfallarens insatser den här säsongen har han fortsatt vara en riktig tacklingsmaskin, med allt vad det innebär. Dessutom fick han jubla över sitt första SHL-mål när han tryckte dit en balja mot Malmö, vilket självklart var en trevlig milstolpe för anfallslöftet. För Grewe handlar den närmaste framtiden om att anpassa sig till en högre nivå och successivt börja producera både mål och assist i seniorsammanhang. Det ska bli väldigt intressant att se om han lyckas slå sig in i någon av kedjorna redan till hösten eller vintern. Kapaciteten finns ju där.

Grundseriematcher: 19 – Poäng: 1 (1+0)

Daniel Widing – Betyg: 3
Det blev ett kärt återseende även den här säsongen. När Djurgårdens skadeläge blev allt mer problematiskt valde till slut Joakim Eriksson att agera. 37-årige Widing plockades in för att bredda och säkra upp truppen – och nog gjorde den rutinerade anfallaren exakt det han skulle. På många sätt var det inspirerande att se Widing under de 23 matcher som han spelade för Djurgården här säsongen. Han kämpade, han slet, han offrade sig och han pumpade på i varje byte likt en junior i sin allra första SHL-match. Han köpte sin roll i laget till hundratio procent, och fullföljde den sedan till punkt och pricka. Trots att poängen uteblev så bidrog han med helt andra värden, där hårt jobb alltid fanns i centrum. Kärleken till sporten sipprade verkligen fram i varje byte – och det är enormt mycket respekt att Widing har lyckats hålla sig relevant inom elithockeyn sedan slutet på 90-talet. Det är en mäktig karriär han nu kan blicka tillbaka på – och Djurgården kan bara tacka för att han klev in och körde järnet när laget behövde det som mest.

Grundseriematcher: 23 – Poäng: 1 (0+1)

Rasmus Kahilainen – Betyg: 2 
19-åringen gjorde sin SHL-debut under förra säsongen – och fick den här säsongen chansen att visa upp sig ännu mer i finrummet. Med sin fysiska spelstil, med inslag av mycket energi och rivighet, blev det en hel del positiva byten på talangens konto. Med tanke på den högst begränsade speltiden stod Kahilainen för ett stabilt jobb som extraforward, även om den där eftertraktade finessen både med och utan puck lyste med sin frånvaro. Det finns mycket som pekar på att forwarden kan bli en etablerad spelare på elitnivå i framtiden, men vägen dit är fortfarande lång. Just nu är hans framtid i Djurgården högst osäker – och enligt uppgifter till HockeyNews.se kommer Kahilainen inte att erbjudas ett nytt kontrakt med klubben. Det återstår att se hur det blir med den saken. I vilket fall behöver han få så mycket matcher som möjligt på seniornivå för att fortsätta ta värdefulla kliv framåt. 

Grundseriematcher: 11 – Poäng: 0 (0+0)

Adam Falk, Felix Carenfelt och Oscar Bjerselius har spelat för lite under säsongen för att betygsättas.

Anton Högsander2020-03-22 12:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården