Lagbanner
Säsongsbetyg 2020/21 – Forwards
Hur har Djurgårdens anfallare presterat? Här är deras betyg.

Säsongsbetyg 2020/21 – Forwards

Säsongen är över för Djurgårdens del efter uttåget i åttondelsfinalen mot Frölunda. Det har blivit dags att sätta betyg på spelartruppen – lagdel för lagdel. Sist ut är anfallarna.

Betygsskala 
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig

Läs även: Säsongsbetyg 2020/21 – Målvakter
Läs även: Säsongsbetyg 2020/21 – Backar

Linus Andersson – Betyg: 2
Målmaskinen från Hockeyallsvenskan jämfördes snabbt med Emil Bemström – vilket så här i efterhand var lite väl höga förväntningar på 21-åringen. Men det såg faktiskt riktigt lovande ut hela vägen fram till årsskiftet. Redan då var Linus Andersson uppe på sju fullträffar och hade ett snitt som pekade mot närmare tjugo mål. Sedan dalade anfallslöftet – likt stora delar av laget – under 2021 och tappade farten i sin produktion. Under de sista tolv matcherna av säsongen gick Andersson poänglös och fick se sin speltid krympa i åttondelsfinalen. Med allt detta sagt så är tio baljor och åtta assist ändå fina siffror för en ung och utvecklingsbar spelare. Dessutom har Andersson verkligen bevisat att han sitter inne på ett av ligans mest fruktade skott. Nu gäller det bara att han lyckas ta sig till fler lägen. Med ett år kvar på kontraktet har Djurgården fortfarande chansen att pusha sin anfallstalang till det stora genombrottet. Och det finns riktigt goda förutsättningar för Andersson. Han har drivet, fysiken och skottet. Bli inte förvånad om han tar SHL med storm till hösten.

Grundseriematcher: 48 – Poäng: 18 (10+8)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 0 (0+0)


Dick Axelsson – Betyg: 3
Rubrikernas man har avverkat ännu en säsong med Djurgården – och den här blev tyvärr hans sista. Artisten med de känsliga handlederna fanns den här gången med från seriestart och efter två poänglösa matcher slog han till med åtta pinnar (4+4) på de fem efterföljande mötena. Det är ingen tvekan om att magin fortfarande finns kvar hos Dick Axelsson. I vanlig ordning så bjöd han på läckra passningar, viktiga mål och gubbgrinigt gruff. Precis som vi är vana att se honom. Poängsnittet sjönk något i jämförelse med förra säsongen och överlag kändes inte Axelsson riktigt lika påkopplad som han gjorde då. Men det hindrade honom ändå inte från att producera och kliva fram i viktiga delar av matcherna. Om det är en ingrediens som 34-åringen besitter så är det hans förmåga att bryta mönster, på något sätt skaka om matchbilderna. Att Djurgården nu kommer att få klara sig utan den egenskapen (frånsett att det värvas in en liknande spelartyp) kan visa sig bli jobbigt i slutändan. I dagens strömlinjeformade ishockey där nästan alla spelare är stöpta i samma tuta och köra-form är Axelsson en frisk fläkt som skapar sitt eget tempo på isen. En färdighet som man verkligen inte ska underskatta.

Grundseriematcher: 42 – Poäng: 27 (9+18)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 3 (0+3)


Niclas Bergfors – Betyg: 4
Wow! Årets järnkamin slutar aldrig att imponera, trots att han hunnit fylla 34 år nu. Anfallsveteranen har en strålande säsong bakom sig – där han slog till med ett personligt målrekord i SHL då han nådde 15 fullträffar under grundserien. Men det är inte bara hans poängproduktion som har stuckit ut. Niclas Bergfors gör väldigt sällan en dålig match och hans hårda slit längs sargerna öppnar upp attraktiva isytor för kedjekamraterna. Ärligt talat känns han rejält underskattad i SHL-sammanhang med tanke på allt positivt han bidrar med både på och utanför isen. Bergfors är en av spelarna som sätter standarden för vad det faktiskt innebär att vara en järnkamin. Han kommer till jobbet varje dag, bidrar i så stor utsträckning han bara kan och tycks alltid borra ner huvudet och köra. Glädjande nog kritade han på ett nytt ettårskontrakt med klubben, vilket betyder att Djurgården har säkrat en viktig stomspelare inför framtiden. Vi kan absolut se fram emot fler matchavgörande mål från Bergfors klubba.

Grundseriematcher: 52 – Poäng: 27 (15+12)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 1 (0+1)


William Eklund – Betyg: 4
Det är inte så ofta det händer, men när det väl gör det är det något av det häftigaste som går att uppleva som supporter. När en egen produkt tar klivet upp i A-laget och dominerar på det sättet som William Eklund gjorde den här säsongen är det bara att luta sig tillbaka och njuta. För jävlar, så bra Lill-Fimpen är. Med ett sylvasst spelsinne, en strålande balans och lysande klubbteknik har han satt skräck i motståndarna under nästan varje match han har spelat. Det har varit ett minst sagt händelserikt år för Eklund – som fick delar av säsongen förstörd på grund av covid-19 och en blindtarmsoperation. Trots det reste han sig och varvade upp rejält i slutet av säsongen – och har nu belönats med en plats i Tre Kronor och en nominering till Årets rookie i SHL. Dessutom förväntas han gå topp tio i den kommande NHL-draften, så det är ingen överdrift att säga att 18-åringen är ett av de absolut största löften som någonsin har kommit fram via Djurgårdens organisation. Det återstår att se om stockholmarna får behålla sin supertalang eller inte. Sett till hans stadiga utvecklingskurva skulle det inte förvåna om han plockas över till NHL/AHL redan till hösten. I så fall: enormt surt. Det mesta pekar på att han kommer att dominera i SHL ännu mer till nästa säsong.

Grundseriematcher: 40 – Poäng: 23 (11+12)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 2 (1+1)


Henrik Eriksson – Betyg: 2
Hank the Tank är en av ligans största trotjänare – och under säsongens gång klev han upp på plats sex i antalet spelade matcher i Djurgårdens historia. Ja, det är alltså bara fem lirare till genom tiderna som har dragit på sig DIF-tröjan fler gånger än Henrik Eriksson. Det är en otroligt mäktig prestation som förtjänar alla rubriker i världen. Kikar vi på 31-åringens säsong så har han i vanlig ordning bidragit med hjärtat på rätt ställe och kämpat och slitit i närkamperna för att stressa och pressa motståndarna till misstag. Olyckligt nog kan inte Eriksson blicka tillbaka på karriärens bästa säsong, prestationen har varit helt okej – men inte så där elektrisk som vi har sett honom tidigare. Nu spekuleras det i att Eriksson är en av spelarna som inte får förlängt kontrakt med Djurgården, men ingenting är klart ännu. Tittar vi på det som anfallaren bidrar med – där poängen inte är det viktiga – skulle det kännas både konstigt och fel om han skulle tvingas lämna laget. Likt Niclas Bergfors sätter Eriksson en standard för järnkaminsandan. Alltid närvarande, alltid hårt jobbande, alltid uppoffrande för skölden på bröstet. Utan Hank the Tank i Djurgården skulle världen bli en betydligt gråare plats.

Grundseriematcher: 52 – Poäng: 6 (1+5)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 0 (0+0)


Albin Grewe – Betyg: 2
Tanken var aldrig att Albin Grewe skulle representera Djurgården den här säsongen. Anfallstalangen hade skrivit på ett kontrakt med OHL-laget Saginaw Spirit, men på grund av covid-19 ställdes de planerna in och en möjlighet att återvända till Djurgården öppna sig istället. Totalt blev det 39 matcher hos stockholmarna, med sex poäng som facit. Och som vanligt small det rejält i sargerna när Grewe befann sig på isen. Det visar inte minst 55 tacklingar fördelat på 39 matcher. Överlag så kändes 20-åringen mognare i sitt spel – där inte allting handlade om att sätta nästa bästa bröstvärmare. Anfallaren letar fortfarande efter en effektiv väg att omvandla sin fina poängproduktion från juniortiden till seniorhockeyn. Den här gången tog han ett steg i rätt riktning, även om klivet inte var så pass stort som han själv och omgivningen hade hoppats på. Det märks att Grewe har både mål- och spelsinnet, men att han inte riktigt får ut de egenskaperna på bästa tänkbara sätt. Med det sagt finns det all anledning att hålla ett extra öga på honom framöver i Detroit Red Wings organisation. Förutsättningarna för en framgångsrik karriär finns där, helt klart.

Grundseriematcher: 39 – Poäng: 6 (3+3)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)


Michael Haga – Betyg: 1
En av säsongens största besvikelser. Ja, det kanske låter hårt att säga så. Men Michael Hagas kurva har pekat smärtsamt neråt efter en fin första säsong i DIF-tröjan. Ärligt talat fanns det förhoppningar om att norrmannen skulle nå 40 poäng den här vändan. Istället: endast 6 pinnar fördelat på 39 matcher. Och självklart måste vi addera hans stökiga försäsong, covid-19, skadan och avstängningarna. Det är ändå flera negativa omständigheter som skapar ett tufft utgångsläge. Men ser vi till de chanser som Haga har fått – i och med skadorna på Jacob Josefson och Sebastian Strandberg – så kan vi med facit i hand konstatera att han inte tog tillvara på speltiden. Även om han då och då blixtrade till och visade sitt fina spelsinne via tjusiga passningar genom försvarslinjerna så hände det alldeles för sällan. I slutändan så var Haga invärvad för att bidra med poäng, smarta lösningar i powerplay och läckra solomål. Vi fick se en hel del av den varan under förra säsongen – men den här gången var det betydligt mer sparsmakat. Synd. Haga har en stor potential, men tycks ha slirat av vägen. Förhoppningsvis kan han hitta tillbaka till gammal storform. I vilket fall slutar hans resa i Djurgården här.

Grundseriematcher: 39 – Poäng: 6 (4+2)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 0 (0+0)


Alexander Holtz – Betyg: 2
Supertalangen fick en flygande start på säsongen och innan JVM bildade han – tillsammans med vapendragaren William Eklund och Jacob Josefson – en fruktad förstakedja. Alexander Holtz smällde in 13 poäng (6+7) på de första 16 matcherna och var allmänt glödhet. Sedan kom en tung JVM-turnering och en jobbig ryggskada och efter det så kämpade 19-åringen rejält med att hitta formen igen. Egentligen faller det sig ganska naturligt att unga, talangfulla spelare förr eller senare träffar en formsvacka – men med anledning av Holtz framskjutna roll i Djurgården så var tonen inte lika förlåtande under hans tunga period. Just därför var det extra skönt att han efter en tolv matchers lång måltorka piskade in 2+2 mot Frölunda i den andra åttondelsfinalen. Ja, Holtz är helt klart ett av Sveriges stora framtidshopp. Och redan nu har han plockats över av New Jersey Devils – som han nyligen skrev på sitt rookie-kontrakt med – för att testa vingarna i AHL. Djurgården räknar inte med att han återvänder till hösten, även om det hade varit ett gott och sunt karriärsdrag för Holtz att stanna minst en säsong till i SHL. Att Devils verkar gå all in på honom så här tidigt säger rätt mycket om hur speciell hans talang faktiskt är.

Grundseriematcher: 40 – Poäng: 18 (7+11)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 4 (2+2)


Jacob Josefson – Betyg: 3
Ja, vad ska man ens säga? Ännu ett år – ännu en förstörd säsong för Djurgårdens lagkapten. Frågan är om det finns någon spelare i hela ligan som är mer otursförföljd än Jacob Josefson? Den här gången åkte han först på en tackling i november som höll honom borta från spel i sex raka matcher, sedan var det dags att vila för resten av säsongen efter en smäll mot huvudet i januari. I nuläget är det oklart om Josefson lyckas göra comeback lagom till seriestarten i höst – och det finns överlag ett stort frågetecken kring Djurgårdens förstecenter. Går vi igenom det som lagkaptenen presterade under den här säsongen var han i vanlig ordning en tongivande spelare som gjorde sina lagkamrater bättre. Dessutom fick han en riktigt fin start med nio poäng (4+5) på de tolv första matcherna. Ser vi till hans uppsidor är det egentligen inte produktionen i sig som sticker ut mest: det är istället förmågor som att föra in spelet i offensiv zon, vinna avgörande tekningar och skydda pucken längs sargerna. Där har Josefson väldigt få övermän i SHL. Och självklart är det galet frustrerande att han aldrig får vara skadefri och spela en hel säsong utan störningar. När han väl finns på isen ökar Djurgårdens poängsnitt rejält.

Grundseriematcher: 27 – Poäng: 14 (7+7)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)


Rhett Rakhshani – Betyg: 5
Var hade Djurgården befunnit sig om inte klubben hade plockat in Rhett Rakhshani mitt under brinnande säsong? Det är en fråga som känns obehaglig att ens närma sig. För ser vi till den påverkan som amerikanen hade på Djurgården i den offensiva zonen – både i fem mot fem och powerplay – var han rakt igenom ovärderlig för stockholmarna från dag ett. 28 poäng på 35 matcher är otroligt fina siffror och det är fascinerande hur 33-åringen gång på gång har lyckats leverera i SHL, oavsett vilket lag han har placerats i. Men man får inte bara finlir från Rakhshanis sida, han adderar också en härlig arbetsmoral och ger verkligen allt i varje byte. Och som om det inte vore nog är han en uppskattad lagkamrat som har en förmåga att komma in i vilket omklädningsrum som helst och bidra med god stämning. Vi har att göra med ett fullblodsproffs, helt enkelt. Och förhoppningsvis gör Djurgården allt för att behålla honom till nästa säsong: även om han lockas av utlandsspel. Om det är någon som är värd att lassa rejält med pengar på så är det amerikanen. Han levererar efter förväntningarna – och mer därtill. Det känns solklart att ge honom högsta tänkbara betyg efter den show han visade upp i Djurgården.

Grundseriematcher: 35 – Poäng: 28 (11+17)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 2 (1+1)


Ryan Stoa – Betyg: 3
Efter tokfloppen i HV71 – ja, det är svårt att beskriva det på något annat sätt – kom Ryan Stoa till Djurgården med ett sargat självförtroende. Trots de tuffa omständigheterna hittade han rätt ganska omgående i sin nya miljö och stod för både mål och assist för mesta mästarna. Framförallt kryddade han sina insatser med en tydlig och tung närvaro framför motståndarnas kasse: något som Djurgården överlag saknade under den passerade säsongen. Även om han inte var någon fullgod ersättare till Jacob Josefson gjorde ändå Stoa jobbet på ett tillfredställande sätt. Till de negativa sidorna hörde självklart hans speed och skridskoåkning – men också att han var alldeles för anonym i åttondelsfinalen mot Frölunda. Djurgården hade garanterat haft fortsatt användning för amerikanens tjänster, samtidigt är det förståeligt att man släpper centern till nästa säsong för att satsa på en mer skridskostarka ryggrad. Med åtta poäng på tretton matcher satte ändå Stoa ett bra avtryck – och för hans egen del måste det ha varit extra skönt att få revansch efter fiaskot i HV71. Någonstans bevisade han ändå att han fortfarande är en vass spelare på SHL-nivå.

Grundseriematcher: 13 – Poäng: 8 (3+5)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 0 (0+0)


Sebastian Strandberg – Betyg: 4
En av ligans mest underskattade spelare. Ja, det måste man nog ändå kunna häva ur sig om man ser till det som Sebastian Strandberg faktiskt har presterat i rinken de senaste tre åren. Sedan genombrottet säsongen 2018/2019 har centerstjärnan håvat in 83 poäng på 132 matcher – och dessutom gjort 16 poäng på 22 slutspelsmatcher. Tar vi ett grepp om hans gångna säsong fortsatte Strandberg att övertyga i det offensiva spelet. Med 27 pinnar på 35 matcher hade han garanterat slagits i poängligatoppen om han bara hade fått gå skadefri. Även om Djurgårdens formsvacka var brutal efter nyår så var självklart avsaknaden av Sebastian Strandberg och Jacob Josefson enorm. Likt Josefson har Strandberg växt fram till en ledare – och han har alla möjligheter att segla upp till ligans bästa center om nästa säsong får vara en skadefri historia. Enligt uppgifter finns det en risk att 28-åringen försvinner till utlandet, vilket knappast kommer som någon överraskning. Om fallet blir så vore det en enormt tung smäll för Djurgården, som bygger hela sin andrakedja kring sin centerkugge.

Grundseriematcher: 35 – Poäng: 27 (8+19)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 4 (2+2)


Tom Wandell – Betyg: 3
Lugn och samlad – smart och stark. Tom Wandell kan beskrivas på många sätt efter den här säsongen, som verkligen var ett uppsving för centerveteranen. När han väl sög åt sig pucken var det stundtals omöjligt att ta den ifrån honom – och hans offensiva räder gav verkligen Djurgården härliga vitamininjektioner under matcherna. Wandell verkar på många sätt i det tysta och tio poäng på 43 matcher är ingenting att skryta om. Men som vi alla vet är ishockey så mycket mer än att göra mål och slå snygga assist. Det finns också ett grundjobb att genomföra – inslag i spelet som gör att både en själv och lagkamraterna vinner mark mot motståndarna. Och det var precis där som Wandell bidrog som mest. Genomgående under säsongen tog han ett stort ansvar i defensiven, men såg även till att transportera pucken genom zonerna för att sedan nagla fast den i motståndarnas territorium. Nu gäller det för Filiph Engsund att leva upp till den standard som Wandell har satt. Det var en undanskymd – men nog så viktig roll – som veteranen fyllde i Djurgården. Och den ska man verkligen inte ta för givet.

Grundseriematcher: 43 – Poäng: 10 (6+4)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 0 (0+0)


Manuel Ågren – Betyg: 2
Succémannen från förra säsongen var ett tag på glid från Djurgården – men skrev i sista stund på ett nytt kontrakt med stockholmarna. Med en nominering till Årets rookie och en alldeles strålande andra halva av förra säsongen låg förväntningar på en betydligt högre ribba den här gången. Och det märktes. Manuel Ågren kom inte riktigt till sin rätt den här säsongen. Även om han under några matcher plockade fram den där dominerande sidan – med explosiv skridskoåkning och härlig puckkontroll – så var han mestadels alldeles för anonym. 27-åringen har verkligen rätt verktyg för att hävda sig på SHL-nivå och vara en producerande anfallare, men frågan är om han har det i sig? Potentialen att nå 30 poäng eller mer finns där – utan tvekan. Men det krävs att Ågren själv hittar en väg fram dit under den kommande säsongen. Annars är han en nyttig spelare som Djurgården kan kasta in i alla tänkbara sammanhang: fem mot fem, powerplay och boxplay. Just den sistnämnda spelformen har blivit lite av en specialitet för Ågren, som gör det riktigt bra (bäst istid i boxplay per minusmål i laget) när motståndarna har en eller ett par spelare extra på isen.

Grundseriematcher: 47 – Poäng: 15 (8+7)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 1 (1+0)


Kalle Östman – Betyg: 3
Från fem poäng till 25 pinnar. Om det är någon som har stått för en offensiv förvandling den här säsongen så är det Kalle Östman. Den hårt jobbande centern har äntligen fått igång sin produktion på SHL-nivå, men även visat att han kan sköta rollen som spelfördelare med framgång. Olycklig nog så tappar Djurgården honom till Malmö redan till nästa säsong. Känslan är att Östman har ännu en nivå till i sig och att han på sikt kan bli en dominerande center i SHL. Om han väl lyckas slipa bort dipparna, som då och då kom under säsongens gång, så kommer han att bli svår att stoppa. Dessutom är det tydligt att han är en spelare som växer av förtroende – att han faktiskt omfamnar ansvaret istället för att fly från det. Ett tydligt exempel på det var när han klev in som center mellan William Eklund och Alexander Holtz och såg till att vara den som höll ihop kedjan både framåt och bakåt i rinken. Med allt detta sagt är det ingen vild gissning att Östman kommer att nå Tre Kronor-nivå inom en eller ett par säsonger. 26-åringen har många ingredienser på plats redan. Lyckas han fila till helheten kommer han snart att inneha en roll som förstecenter.

Grundseriematcher: 52 – Poäng: 25 (6+19)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 1 (0+1)


Dominik Bokk – Betyg: 1
Den tyske talangen värvades in för att bidra med sitt hårda skott och känsliga handleder, men kom inte alls till sin rätt i Djurgården. Och det som verkligen var frustrerande att se var hur han inte tog grundjobbet på allvar – utan snarare såg ut att glida ur situationer för att inte hamna i obekväma lägen. Ett par gånger visade Dominik Bokk upp sin fruktade bössa – och herrejävlar, vilket tryck han har i grejerna. Tyvärr kom han till alldeles för få giftiga lägen hos stockholmarna och överlag så utnyttjade han inte situationerna när de väl uppstod. Samtidigt som Bokk inte lyckades leva upp till förväntningarna jobbade han mot en begränsad speltid – och det är ändå en aspekt att ta med sig vid helhetsbedömningen. Tittar vi på det som 21-åringen nu presterar i AHL är det betydligt mer imponerande siffror. Med tolv poäng på 18 matcher har han fått igång produktionen på allvar – och dessutom har han smällt in sju baljor under sin tid i Chicago Wolves. Det visar att Bokks framtid fortfarande är rejält ljus och att han mycket väl kan ta sig hela vägen fram till NHL. Men det stryker inte ett streck över att han var en missräkning för Djurgårdens del – och jag tror att båda parterna gärna glömmer den korta sejour som blev.

Grundseriematcher: 20 – Poäng: 3 (2+1)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)


Wiktor Nilsson – Betyg: 2
En av Djurgårdens juniorer som fick chansen i A-laget under säsongen – och han belönades med totalt tretton matcher, där han fick speltid i sju av dem. Även om det inte blev några poäng från Wiktor Nilssons klubba visade han upp en bra arbetsmoral och han tvekade inte att sätta in ett gäng tacklingar när han väl befann sig på isen. Lånades sedan ut till Huddinge IK i Hockeyettan, där han spelade sex matcher i grundserien och två i slutspelet. Även där gick Nilsson poänglös – men det är inte där hans största styrkor ligger. 19-åringen är mer av en grovjobbare som gnuggar hårt i alla tre zonerna och som kan ta på sig en tydlig fysisk roll i laget. Även om han inte tycks finnas med i stockholmarnas planer framöver – är han värd att hålla koll på framöver. Med tanke på att Djurgården siktar på mer rollbaserade kedjor kanske en möjlighet öppnas för Nilsson framöver.

Grundseriematcher: 13 – Poäng: 0 (0+0)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)


Oscar Bjerselius – Betyg: 2
Det pålitliga centerlöftet har fått en hel del chanser att visa upp sig under den passerade säsongen – totalt 30 matcher i SHL, där han under vissa möten klockade en istid på närmare femton minuter. Han tackade för förtroendet genom att spela ett moget och smart centerspel, trots sin unga ålder. Även om det inte blev några poäng från Oscar Bjerselius i SHL-sammanhang så finns det flera spännande egenskaper hos 20-åringen: där speciellt de defensiva uppsidorna får ses som störst. I en spelform som boxplay har han visat upp en bra spelförståelse och ett uppoffrande slit – så både inställningen och spelsinnet är något som Bjerselius kan luta sig emot. Fortsätter han att renodla sina egenskaper i egen zon och i de numerära underlägena lär han stärka sina aktier ytterligare gällande att kliva in i en tydlig roll i SHL. Försvarsspecialister växer knappast på träd i dagens hockey, där det mesta kretsar kring vem som gör flest antal mål och assist.

Grundseriematcher: 30 – Poäng: 0 (0+0)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)


Anton Hedman, Anton Larsson och Oskar Jellvik har spelat för lite för att betygsättas.

Anton Högsander2021-04-25 07:31:00
Author

Fler artiklar om Djurgården