Säsongsbetyg 2021/22 – Backar
Vi fortsätter att djupdyka i den gångna säsongens trupp för att sätta betyg på spelare för spelare. Den här gången är det dags för backarna. Och det är tyvärr inte speciellt munter läsning.
Betygsskala
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig
Läs även: Säsongsbetyg 2021/22 – Målvakter
Läs även: Säsongsbetyg 2021/22 – Forwards
Linus Arnesson – Betyg: 1
Säsongen började lovande för den defensivt inriktade backen, som spelade både rejält och enkelt i egen zon – samtidigt som han städade undan motståndarna på ett effektivt sätt. Men ju längre in i säsongen, desto svagare blev prestationen från Linus Arnesson. Tryggheten byttes ut till markeringsmissar och allmänt virriga beslut både med och utan pucken, där speciellt förmågan att skydda skottsektorn var allt för svag. Det blev helt enkelt för lätt för motspelarna att vinna den heta ytan när Arnesson befann sig på isen. I något slags summerande drag nådde inte hans comeback i föreningen till ett godkänt betyg. Nu tar han istället nya tag i Hockeyallsvenskan tillsammans med Djurgården. Ser vi till hans meritlista – med 276 SHL-matcher samt spel med Tre Kronor – borde 27-åringen kunna studsa tillbaka och bli en pjäs att räkna med för sitt lag. Grundkapaciteten finns ju där.
Grundseriematcher: 43 – Poäng: 4 (2+2)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 0 (0+0)
Rasmus Bengtsson – Betyg: 2
Framröstad till Hockeyallsvenskans bäste back hade Rasmus Bengtsson ögonen på sig till den här säsongen. Om han infriade de högt ställda förväntningarna? Inte riktigt. Även om han då och då blixtrade till offensivt med ett fint förstapass och en bra blick på blålinjen så försvann han också ur matchbilden i allt för många möten. Och defensivt? Där såg det under långa stunder riktigt illa ut, även om han spelade upp sig på slutet. Med det sagt får 17 poäng (5+12) ses som ett fullgott resultat. Steget från Hockeyallsvenskan till SHL är trots allt ett stort kliv att ta, även för den som blivit framröstad till bäste back. En spelform som Bengtsson aldrig riktigt kom loss i var powerplay, där han snittade en minut och 47 sekunder per match. Fyra assist och noll mål får ses som en missräkning från en spelare som ändå pangade in tretton baljor i Tingsryd. Det återstår att se om 28-åringen får fortsatt förtroende i SHL eller om han kliver tillbaka ner i Hockeyallsvenskan, där han skulle vara en av ligans vassaste spelare. Djurgården är just nu i diskussion med backen.
Grundseriematcher: 50 – Poäng: 17 (5+12)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 2 (0+2)
Alex Brännstam – Betyg: 2
Backlöftet fick en hel del förtroende i inledningen av säsongen, där han var uppe och snuddade på närmare tjugo minuters speltid i en match mot Luleå. Mötet därefter slog han till med två passningspoäng, så det såg riktigt lovande ut ett tag. Därefter sjönk speltiden – och en utlåning till Hockeyallsvenskan och Södertälje blev verklighet för Alex Brännstam där han fick ihop till 22 matcher och fem poäng (1+4). Ser vi till de prestationer han stod för i DIF-tröjan gjorde backen – sett till sina förutsättningarna – en godkänd säsong. Fick avsluta på ett jobbigt sätt i matchen mot Frölunda, där han endast spelade i 22 sekunder och var inne på ett baklängesmål direkt. Är en av spelarna som också lämnar Djurgården inför nästa säsong. 20-åringen har ett stabilt tvåvägsspel i sig, men behöver mer matchrutin för att växa. Kanske en stadigare vända i Hockeyallsvenskan skulle göra gott?
Grundseriematcher: 17 – Poäng: 3 (0+3)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Eric Gelinas – Betyg: 3
Kom till Djurgården sent på säsongen efter att Rögle valt att släppa honom innan deadline. Och kanadensaren gjorde ett tungt avtryck direkt med sitt sylvassa skott och fina spelsinne på blålinjen. Både målen och assisten ramlade in – där han bombade in fyra kassar och löste två passningspoäng på tretton grundseriematcher. Fortsatte sedan att leverera i kvalspelet, med 1+2. Dock så var det inte bara solsken kring Eric Gelinas prestationer. I egen zon hamnade han (tillsammans med backkollegan Marc-André Gragnani) då och då helt ur position och hans något långsamma vändningar utnyttjade motståndarna ibland på ett hänsynslöst sätt. Just de defensiva problemen får också betyget att sjunka – då han offensivt förtjänar mer både för sitt skott och förstapass. Känslan var även att han, likt hela laget, vek ner sig i matchserien mot Timrå. Den där spikraka formkurvan som han visade upp under grundserien vände när matcherna betydde som mest, vilket självklart får ses som en besvikelse. Gelinas fortsätter nu sin karriär i SC Bern. 30-åringen kommer garanterat att bomba in en hel del kassar även där.
Grundseriematcher: 13 – Poäng: 6 (4+2)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 3 (1+2)
Marc-André Gragnani – Betyg: 2
Stod för en succéartad första vända i Djurgården – om än en väldigt kort sådan. Så förväntningarna på Marc-André Gragnani var högt ställda när han anslöt på sitt artistkontrakt i oktober. Lassade rejält med speltid under säsongen och lirade viktiga minuter i såväl powerplay som fem mot fem. Inledde också starkt och håvade in poäng, men drogs också med en hel del skadebekymmer som höll honom borta från spel ett par vändor. Ju längre säsongen gick, desto mer misstag stod backveteranen för i egen zon. Ja, ibland var det faktiskt provocerande hur nonchalant 35-åringen uppträdde med pucken. Gång på gång satt passningarna i gapet på en motståndare – eller så var det rena markeringsmissar kring egen kasse. Ett tag var det så illa att röster höjdes om att han skulle bänkas. Levererade fint med poäng i kvalspelet, men var inte alls den trygga och säkra puckhållaren som vi lärt känna sedan innan. Det känns hårt att sätta ett så lågt betyg, men tyvärr var misstagen allt för många från Gragnanis klubba. Vore det inte för hans offensiva uppsidor hade det blivit underkänt.
Grundseriematcher: 32 – Poäng: 14 (4+10)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 4 (1+3)
Ludvig Hedström – Betyg: 2
Spelar alltid med hjärtat på rätt ställe, men hade under säsongens gång svårt att anpassa sig till SHL. Fick dock ett fint uppsving under hösten/vintern och tilldelades generöst med istid. Producerade under den perioden en del poäng också och spelade rakt, enkelt, rejält i egen zon. Hade det tufft att hålla i nivån i sitt spel och istiden sjönk mer och mer och blev betydligt lägre under 2022, där det frånsett ett par matcher bara blev ströminuter här och där. 20-åringen kommer garanterat att må bra av att ta ett kliv ner till Hockeyallsvenskan och samla på sig viktig matcherfarenhet från seniornivå. Med sitt bankande klubbhjärta och järnkaminsosande spelstil kan Ludvig Hedström mycket väl växa fram till en bärande backpjäs för Djurgården framöver. Kan han slipa på sin placeringsförmåga och förstapass finns det mycket att se fram emot. Vågar han dessutom att kliva på ännu hårdare och använda sin fysik i ännu större utsträckning är det upplagt för nästa kliv i karriären.
Grundseriematcher: 48 – Poäng: 9 (2+7)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 0 (0+0)
Marcus Högström – Betyg: 2
Det blev endast åtta matcher för Marcus Högström på grund av ihärdiga symptom efter en hjärnskakning – och det är oklart när eller om han kan återvända till rinken igen efter en mycket lång frånvaro. Tittar vi på de fåtal bataljer som backen hann med så såg det rätt lovande ut. Med 2+2 producerade han framåt och istiden var i vanlig ordning uppe på riktigt höga nivåer. Känslan var ändå att det här kunde ha blivit säsongen då Högström fick sin revansch efter de två senaste årens svagare insatser. Med ett utgående kontrakt var det all in som gällde för Högström, vilket han inte minst visade i premiärmatchen mot Skellefteå med både mål och assist direkt. Avsaknaden av honom var självklart stor under säsongen, där hans styrka med pucken saknades – precis som hans förmåga att kliva fram med avgörande aktioner i anfallszonen. Djurgården tappade ändå en tilltänkt toppback, som dock hade en bit upp till fornstora dagar. Inte minst i egen zon. Enligt uppgifter så kommer klubben inte att erbjuda ett nytt kontrakt till Högström. Logiskt, med tanke på hans skadesituation. Men självklart ledsamt att det slutar på det här sättet för en så betydande spelare som honom. När han var som bäst tillhörde han en av Djurgårdens bästa backar i modern tid.
Grundseriematcher: 8 – Poäng: 4 (2+2)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Pontus Johansson – Betyg: 2
Hade en fullständigt explosionsartad utveckling i början av säsongen, där han spelade med ett rasande självförtroende med pucken genom zonerna. Ja, offensivt så sprakade det om Pontus Johansson – men som med många andra spelskickliga backar så fanns det mer att önska i defensiven. Misstagen var ibland av den grövre sorten, vilket kostade på bakåt för Djurgården. Ser vi till Johanssons förmåga att driva pucken – och hans passningsspel – så är han en oslipad diamant som med rätt coachning och förtroende mycket väl kan växa fram till en framtida offensiv toppback. Med det som bakgrund känns det självklart extra surt att han väljer att fortsätta karriären på annat håll. Även om det finns mycket att jobba med kring det defensiva så har han spetsegenskaper för att bli ett farligt vapen i exempelvis powerplay. Det är inte allt för vanligt att sådana spelartyper kommer fram ur egna led.
Grundseriematcher: 25 – Poäng: 2 (1+1)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Tom Nilsson – Betyg: 3
Djurgårdens försvarsgeneral missade stora delar av säsongen på grund av en knäskada och fick bara ihop 24 matcher i DIF-tröjan. Ser vi till de mötena som han spelade så fortsatte Tom Nilsson på inslagen väg. Rejält spel, tunga tacklingar, bra vilja på isen. När det stormade kring Djurgården så var backen i vanlig ordning någon att luta sig emot, med en hög lägstanivå och ett bultande klubbhjärta i varje närkamp. Det är bara att hoppas att Nilsson hänger med på resan i Hockeyallsvenskan, även om han knappast lär sakna anbud från andra SHL-klubbar. Den defensive klippan skulle vara en klockren ledare på backsidan (frånsett att han slipper fler skador) för Djurgården i resan tillbaka till SHL. Han värdesätter verkligen att städa i egen zon, stänger ner motståndarnas bästa spelare och har också goda ledaregenskaper i sitt sätt att agera både på och utanför isen. Har fortfarande en inneboende potential att producera mer framåt, där han borde utnyttja sin fina skridskoåkning ännu mer. Kanske kan han öppna den porten mer i Hockeyallsvenskan?
Grundseriematcher: 24 – Poäng: 5 (2+3)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Cameron Schilling – Betyg: 4
Helt klart Djurgårdens bäste back under säsongen. Dyker vi ner i det som Cameron Schilling bidrog med så finns det både defensiva och offensiva guldklimpar att fiska fram. När det handlade om försvarsspelet så gjorde sällan amerikanen det speciellt svårt för sig, utan hittade ofta enkla, raka, tydliga vägar ut ur trängda situationer. Och offensivt så följde han med på ett väldigt tillfredställande sätt och vågade ta klivet djupt ner i rinken för att stöka till det ordentligt för motståndarna. Med stabila nio poäng (1+8) på 22 matcher och 2+1 i kvalspelet visade Schilling att han kunde producera i jämn takt framåt. Nu när det står helt klart att det inte blir någon fortsättning i Djurgården borde ett gäng SHL-klubbar stå på rad för att få hans signatur på papper. Så pass nyttig och mångsidig var 33-åringen, som bar rejält med istid i alla tänkbara spelformer. Ja, det rent av svider att det inte blir någon fortsättning i Stockholm för Schilling som kändes professionell från dag ett.
Grundseriematcher: 22 – Poäng: 9 (1+8)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 3 (2+1)
Stefan Warg – Betyg: 1
En rejäl besvikelse, tyvärr. Stefan Warg kom till Djurgården under rätt uppmärksammade former eftersom han lämnade Örebro mitt under brinnande säsong. De första matcherna såg lovande ut, där han utnyttjade sin stora kroppshydda på ett effektivt sätt mot framrusande motståndare. Tillsammans med ett rätt okomplicerat passningsspel bäddade det för en stabil värvning. Men ju längre säsongen gick, desto värre blev det. Konstiga beslut med pucken, konstiga beslut utan pucken, skott i allt för många täck, långsamma vändningar och för lite fysik sett till hans förutsättningar. Nej, det var ofta en säkerhetsrisk när Warg befann sig på isen och det kom inte direkt som någon skräll att Djurgården inte valde att erbjuda honom ett nytt kontrakt, trots spel i Hockeyallsvenskan. Det gick helt enkelt för långsamt – och misstagen var allt för grova för en så pass rutinerad spelare som Warg ändå är. Med facit i hand: en felrekrytering. Hur hårt det än låter.
Grundseriematcher: 37 – Poäng: 3 (0+3)
Kvalmatcher: 4 – Poäng: 0 (0+0)
Josef Ingman – Betyg: 2
Vändan hos mesta mästarna blev inte alls den nytändning som Josef Ingman – eller Djurgården för den delen – hade hoppats på. Många individuella misstag blandades med rätt anonyma insatser, men lyckligtvis spelade backen upp sig på slutet. Dels genom sitt fysiska spel, där han aldrig tveka att sätta in en rungande tackling när han dundrade fram. Men också hur han förde in pucken i offensiv zon och gav laget möjlighet att nagla sig fast. Sett till de förutsättningar han fick gjorde Ingman det ändå godkänt i Djurgården. Efter skilsmässan från stockholmarna landade backen åter igen i Modo – och det märks att han håller betydligt bättre och jämnare nivå i Hockeyallsvenskan. Det var en low risk, high reward-värvning som inte slog speciellt väl ut för Djurgården. Vi lämnar det där, helt enkelt.
Grundseriematcher: 26 – Poäng: 3 (0+3)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Calle Odelius – Betyg: 2
Ett av Djurgårdens mest spännande backlöften, som rankas högt inför sommarens NHL-draft. Öste in hela 30 poäng på 43 matcher i J20, vilket säger en hel del om hans offensiva instinkter. Fick göra efterlängtad SHL-debut under den här säsongen. Totalt noterades 17-åringen för sju framträdanden med A-laget, där han fick speltid i sex av dem. Mest förtroende blev det i bortamötet med Luleå då Calle Odelius fick ihop en istid på över nio minuter. Ser vi till hans prestationer på seniornivå gjorde han knappast bort sig – och det gick att ana den inneboende potentialen i hans skridskoåkning och vassa blick för spelet. Det ska bli väldigt spännande att följa hans resa (om han bestämmer sig för en fortsättning) under nästa säsong, då han lär få ännu mer förtroende i Hockeyallsvenskan. Får han sitt genombrott redan då?
Grundseriematcher: 7 – Poäng: 0 (0+0)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Nils Strandberg Sarén – Betyg: 2
Självklart sticker hans 166 centimeter ut på isen – men han har inte visat sig speciellt rädd i någon situation på SHL-nivå. Snarare tvärtom. Något som syntes direkt var hans enkelhet i spelet, vilket kräver mer skicklighet än man kan tro. Lyckades även under sina nio framträdande vaska fram ett gäng lägen, där Djurgårdens sista bortamöte med Frölunda var en extra pigg insats från Nils Strandberg Sarén med två skott på mål och en istid på närmare elva minuter. 19-åringen skulle mycket väl kunna vara tilltänkt som en spelare till grovtruppen i Hockeyallsvenskan. Han har under säsongens gång prisats med Ambition och Attitydspriset samt Rolle Stoltz hederspris, vilket säger mycket om hans inställning både som spelare och människa. Om det är något Djurgården behöver göra framöver så är det att bygga sitt lag kring personer som Strandberg Sarén, som har järnkaminsandan i sig. Det är dags att ta tillbaka klubbhjärtat på allvar nu.
Grundseriematcher: 9 – Poäng: 0 (0+0)
Kvalmatcher: 0 – Poäng: 0 (0+0)
Tobias Ekberg och Adam Engström har spelat för lite under säsongen för att betygsättas.