Lagbanner
Säsongsbetyg 2022/23 – Backar
Hur skötte sig Djurgårdens backar? Här kommer deras betyg!

Säsongsbetyg 2022/23 – Backar

Vi fortsätter att blicka tillbaka på den gångna säsongen och sätter betyg på spelarnas insatser. Nu har vi kommit till backsidan där totalt tolv namn synas lite extra i sömmarna.

Betygsskala 
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig

Läs även: Säsongsbetyg 2022/23 – Målvakter
Läs även: Säsongsbetyg 2022/23 – Forwards

Stefan Elliott – Betyg: 4
Anslöt till Djurgården i november på ett artistkontrakt och inledde de tre första matcherna med att göra 1+3. Producerade i relativt jämn takt under säsongens gång – och spelade riktigt tunga och många minuter, framförallt under slutspelet där han snittade närmare 25 minuter per match. Använde sitt fina spelsinne för att både sätta igång spelet fort från egen zon, men även för att styra och ställa på blålinjen. Hade dock rätt skral utdelning i powerplay både under grundserien och inte minst i slutspelet, så där kom han inte riktigt upp i önskad nivå. Men tittar vi på den generella bilden så gjorde Stefan Elliott en fin säsong i Djurgården. Ser tyvärr inte ut att bli kvar i laget, på grund av ekonomiska skäl. 32-åringen hade annars varit klockren att bygga laget kring framöver.

Grundseriematcher: 38 – Poäng: 21 (8+13)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 9 (3+6)


Kevin Karlsson – Betyg: 3
Har haft en riktigt stökig säsong sett till speltiden. Inledde starkt i Djurgården och imponerade med sin förmåga att transportera pucken genom zonerna. Åkte sedan på en skada och hamnade utanför laget en kortare period – men repade sig snabbt och fortsatte på inslagen väg. Men efter det var förtroendet från ledarstaben svajigt och Kevin Karlsson placerades i frysboxen (och fick även spela forward ett par matcher och gjorde mål) efter några misstag i egen zon. Och där satt han märkligt nog fast under en lång period. Med facit i hand hade Djurgården behövt hans spelsinne betydligt mer. När han väl fick chansen igen under slutspelet tystade han många tvivlare och visade vägen med sina snabba uppspel och sitt fysiska spel. Har den senaste tiden ryktas till seriekonkurrenten Karlskoga. Det är bara att hoppas att det inte ligger något i det.

Grundseriematcher: 49 – Poäng: 16 (6+10)
Slutspelsmatcher: 16 – Poäng: 1 (0+1)


Nicklas Danielsson – Betyg: 3
Snacka om att det här blev en konstig säsong för Nicklas Danielsson. Dels så gick han utan kontrakt en bra bit in på spelåret – och när han väl kom till Djurgården så skolades han plötsligt om till back för första gången i karriären. Spelade majoriteten av sina matcher som försvarare och gjorde ett bra jobb på den positionen. Hans offensiva egenskaper kom till sin rätt på blålinjen som point i powerplay – och hans högerfattade klubbhållning gav Djurgården en viktig dimension i speluppbyggnaden. Ju längre säsongen gick – och svårighetsgraden på motståndet skruvades upp – desto svårare fick Danielsson att hänga med i defensiven, där han blev slagen i åkningarna flera gånger om. Trots det så hedrar det honom att han köpte sin nya roll utan något gnäll. Så agerar en riktig lagspelare.

Grundseriematcher: 24 – Poäng: 16 (4+12)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 10 (0+10)


Cameron Schilling – Betyg: 3
Likt Stefan Elliott så anslöt Cameron Schilling senare till truppen, för hans del var det i början av oktober. Med facit i hand så blev det en bra matchning den här gången också, men inte på den skyhöga nivå som han visade under sin tid i SHL. Den här resan hade en märkbara dipp i början av 2023 då han till och med ryktades bort från Djurgården. Någonting var det som störde, för Schilling såg inte alls lika motiverad ut som tidigare. Lyckligtvis så tog han tag i grejerna och växte ju längre säsongen gick. Tillsammans med Elliott bildade han ett av ligans bästa backpar och under slutspelet så drog 34-åringen ett tungt lass för laget. Vore det inte för formdippen hade betyget landat in högre för backen, som trots ett år kvar på kontraktet inte ser ut att bli kvar enligt sportchef K-G Stoppel.

Grundseriematcher: 42 – Poäng: 14 (2+12)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 5 (2+3)


Linus Arnesson – Betyg: 4
Hade rejält med revansch att utkräva efter en direkt svag säsong när Djurgården åkte ur SHL. Och nog reste sig Linus Arnesson och visade att han fortfarande har det som krävs för att leda laget i egen zon. Sett till hela säsongen var 28-åringen en av de jämnaste spelarna i sin prestation, med en hög lägstanivå. I match efter match så levererade Arnesson ett stabilt defensivt spel, med många vunna sargdueller och kamper framför kassen. Hade också en nyckelroll i boxplay som han löste på ett fint sätt. Olyckligt nog har han valt att gå vidare i karriären och tackat ja till ett erbjudande i SHL. Ett riktigt tungt slag för Djurgården som verkligen hade behövt sin försvarsgeneral under det andra året i Hockeyallsvenskan.

Grundseriematcher: 43 – Poäng: 11 (2+9)
Slutspelsmatcher: 14 – Poäng: 1 (0+1)


Calle Odelius – Betyg: 3
En av säsongens mest omdiskuterade backar där det verkar finnas två läger kring honom. I det ena lägret har supportrar uppskattat hans offensiva uppsidor, i det andra har det mest handlat om att skjuta ner honom för hans defensiva misstag. Men om vi ska vara ärliga så har vi att göra med en riktigt stor talang, en oslipad diamant som bara är 18 år gammal med allt vad det innebär. Hade en tuff JVM-turnering och kom tillbaka med ett stukat självförtroende och lånades ut till Färjestad där han gjorde ett gott intryck. Återvände sedan till DIF och spelade upp sig. Är fortfarande aktuell för mesta mästarna till nästa säsong – och det är bara att hoppas att han tar en vända till i Hockeyallsvenskan. Tittar vi på hans underliggande statistik är Calle Odelius något alldeles extra. Han lyckas väldigt ofta komma ut med puckkontroll ur egen zon.

Grundseriematcher: 43 – Poäng: 11 (1+10)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 3 (1+2)


Alexander Ytterell – Betyg: 4
Tänk om! Ja, det är något som snurrar lite extra i huvudet när man tänker på Alexander Ytterells säsong som blev förstörd på grund av en knäskada. Backen kom in i Djurgården med dunder och brak och öste in nio poäng i powerplay på 17 matcher. Ja, ni läste rätt. Nio pinnar! Med tanke på hur säsongen utvecklade sig med alla skador på backsidan hade verkligen laget behövt Ytterell när det drog ihop sig. Med honom i uppställningen hade det varit en helt annan situation – och en spelare som Nicklas Danielsson hade nog inte behövt ta klivet ner på backsidan. Till det positiva finns det uppgifter på att han blir kvar i klubben. Med tanke på det han hann med att prestera innan skadan finns det höga förväntningar på att Ytterell kan vara en av ligans bästa offensiva backar. Han har det helt klart i sig.

Grundseriematcher: 17 – Poäng: 10 (3+7)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0


Edvin Hammarlund – Betyg: 4
Vilken succésäsong det blev för Edvin Hammarlund. Med en ansträngd frånvarolista lånades han in från Hockeyettan och anpassade sig snabbt till nivån i Hockeyallsvenskan. Men han stannade inte där, utan växte och växte för varje match och tog enorma kliv i sin utveckling. Ett underbart förstapass, vasst spelsinne, stark i närkamperna och ett skott som han finjusterade lagom till slutspelet. Det är oerhört viktigt för Djurgården att han blir kvar till nästa säsong, vilket det verkar finnas rätt goda förhoppningar om även om han enligt uppgifter har fått anbud från SHL. Hammarlund skulle nog må bra av att skynda långsamt och ta ett år till i Hockeyallsvenskan där han får möjligheten att axla en stor roll och äga den. Känslan är att framtiden är mycket ljus för 26-åringen.

Grundseriematcher: 25 – Poäng: 7 (2+5)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 7 (3+4)


Ludvig Hedström – Betyg: 2
Efter genombrottssäsongen med Djurgården i SHL fanns det förväntningar att Ludvig Hedström skulle ta ytterligare ett kliv framåt. Men så blev det inte. Även om han presterade på en godkänd nivå så kom aldrig lyftet. Dels för att han själv inte riktigt tog chansen, men också för att istiden var högst begränsad. Lånades istället ut till Tyresö/Hanviken i Hockeyettan där han gjorde det bra med 2+4 på 18 matcher samt två assist i kvalspelet upp till Hockeyallsvenskan. Hedström sitter fortfarande på ett kontrakt med Djurgården och det återstår att se hur hans framtid blir. 22-åringen har ett enormt hjärta för klubben och sliter i varje byte för skölden på bröstet. Är han redo att ta nästa steg i karriären? Han skulle behöva få en skjuts framåt och bevisa att han är värd en ordinarie plats bland backparen.

Grundseriematcher: 28 – Poäng: 5 (0+5)
Slutspelsmatcher: 2 – Poäng: 0


Johan Alm – Betyg: 3
Det fanns en osäkerhet kring hans fysiska status efter en stökig skadehistorik. Och när vi står här och summerar säsongen så blev det en för stor chansning att plocka in Johan Alm. Totalt spelade han 21 grundseriematcher men missade hela slutspelet på grund av skada. Väldigt oturligt för Djurgården som hade behövt hans defensiva egenskaper under ett långt och tungt slutspel. Om det var något som Alm bidrog med så var det en tuff närvaro kring den egna kassen, en nog så viktig egenskap när det hettar till. Däremot hade det också kunnat bli jobbigt för honom i de snabba vändningarna, där han visade en brist i sitt spel. Frågan är vart karriären är på väg nu? Med tanke på alla skador han har haft de senaste åren finns det nog en risk att skridskorna kan hamna på hyllan.

Grundseriematcher: 21 – Poäng: 4 (1+3)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0


Daniel Glad – Betyg: 3
När vi ändå är inne på skador. Ja, även nyförvärvet Daniel Glad tvingades att stå vid sidan av isen under slutspelet efter att han olyckligt nog ramlat in i sargen med ryggen före i det första kvartsfinalmötet med Karlskoga. När ska Djurgårdens skadehelvete få ett slut? Om bara någon kunde lösa det. Ser vi till den hockey som Glad hann prestera innan skadan så var den lovande. Hans tvåvägsspel gav Djurgården ett bra djup, såväl som hans fina skridskoåkning och fysiska närvaro. Totalt blev det fyra passningspoäng från hans klubba, vilket var en rätt väntad skörd sett till antalet matcher. Glad har inte gjort sig känd som någon poängspruta, utan har andra värden som gör honom nyttig. Förhoppningsvis håller han sig hel under nästa säsong och kan bidra i alla delar av rinken. Det finns ett piggt allroundspel hos honom.

Grundseriematcher: 13 – Poäng: 4 (0+4)
Slutspelsmatcher: 1 – Poäng: 0


Alexander Falk – Betyg: 2
Återkomsten till Djurgården blev nog inte som Alexander Falk hade tänkt sig. Även om han då och då fick en del speltid så var han till stora delar utanför laget, innan han skadade foten och missade månader av spel. Med en istid på i snitt sju minuter per match var han helt enkelt inte prioriterad på backsidan på grund av konkurrenssituationen. Intressant nog fick han – precis som Kevin Karlsson – känna på hur det är att spela forward och gjorde även han mål på fel position. Faktiskt stod han för en rätt spännande insats som anfallare, där han använde sin tyngd och fysik kring motståndarnas mål. Som back då? En helt okej insats under säsongen, med stabilt spel i boxplay. Sitter nu på ett kontrakt som sträcker sig över den kommande säsongen. Frågan är hur förtroendet blir framöver? Om den skrala istiden upprepar sig lär han nog se sig om efter något annat.

Grundseriematcher: 25 – Poäng: 1 (1+0)
Slutspelsmatcher: 3 – Poäng: 0


Elias Degnell och Adrian Carnebo har spelat för lite under säsongen för att betygsättas.

Anton Högsander2023-05-08 14:47:00
Author

Fler artiklar om Djurgården