Säsongsbetyg 2022/23 – Forwards
Vi har kommit till den sista lagdelen att gå igenom – spelare för spelare. Här kikar vi närmare på forwards prestationer under den gångna säsongen och sätter betyg på deras insatser.
Betygsskala
5 = Mästerlig
4 = Mycket Bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Dålig
Läs även: Säsongsbetyg 2022/23 – Målvakter
Läs även: Säsongsbetyg 2022/23 – Backar
Marcus Krüger – Betyg: 5
Superproffs, superstjärna, superkapten. Ord räcker ändå inte till för att beskriva hur pass bra och viktig Marcus Krüger har varit för Djurgården under sin återkomst. Vi snackar om total dominans i precis allt han har tagit sig för. En poäng i snitt per match både i grundserien och slutspelet, en utomjordisk förmåga att leda laget framåt och en överjävligt hög lägstanivå i varje moment på isen. Vi kan fortsätta hur länge som helst. Med tanke på de tunga meriter som Krüger har i bagaget var förväntningarna skyhöga på honom – och han infriade alla. Till och med mer därtill. Det absolut viktigaste för Djurgården nu är att han fortsätter leda laget i höst. Det finns ingen som kan ersätta de egenskaper som han sitter inne på. Speciellt när det kommer till ledarskapet. Tittar vi på hans säsongsbetyg är det en klockren femma, högsta tänkbara. Från första till sista match har han satt ribban, oavsett vilka som har stått för motståndet.
Grundseriematcher: 50 – Poäng: 49 (12+37)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 16 (5+11)
Olle Liss – Betyg: 4
Skarpskytten hade en riktigt stark grundserie där han redan i den första matchen satte ett saftigt avtryck när han dundrade in 2+1 hemma mot Västerås. Även om det gick upp och ner fram till slutspelet så höll ändå Olle Liss en jämn och hög produktion över tid med 22 mål och 25 assist på 52 grundseriematcher, ett personligt poängrekord för honom. När väl slutspelet kom så inledde han starkt i kvartsfinalen mot Karlskoga – men när semifinalen mot Björklöven drog igång var det som att han ramlade ner i den djupaste av svackor. Ingenting stämde mot hans gamla klubb och till slut stod han också utanför laget, trots att han öst in poäng fram tills dess. En minst sagt märklig situation – och ett extra bittert slut för Liss. Det har gått en del flyttrykten kring honom, men han sitter på ett kontrakt med Djurgården som sträcker sig över det kommande spelåret. Det är bara att hoppas att han får duktigt med revansch. I grund och botten är Liss en matchvinnare.
Grundseriematcher: 52 – Poäng: 47 (22+25)
Slutspelsmatcher: 12 – Poäng: 4 (2+2)
Daniel Brodin – Betyg: 3
En av de riktigt stora hemvändarna som bestämde sig för att återvända efter några år på vift utomlands. Ser vi till poängproduktionen var den helt okej, där 19 mål självklart sticker ut som någonting positivt. Daniel Brodin hade inte en lika framträdande roll som innan han försvann till Schweiz, men med honom på isen har Djurgården haft starka siffror framåt. Tyvärr så svajade prestationen allt för mycket under grundserien och tiden innan slutspelet – ja, egentligen från januari och framåt – var tung för Brodin som var en skugga av sig själv på många sätt. Enligt uppgifter till vår redaktion fanns en skada med i bilden som hämmade honom från att gå fullt ut, vilket skulle kunna förklara varför han inte klev på hårdare i närkamperna. Lyckligtvis så lyfte han sig i slutspelet och visade att han kan vara bäst när det verkligen gäller. Just hans målsinne betydde extra mycket för Djurgården. Förhoppningsvis kan han få ut ännu mer av det under år två i Hockeyallsvenskan.
Grundseriematcher: 49 – Poäng: 29 (19+10)
Slutspelsmatcher:13 – Poäng: 9 (5+4)
Noah Östlund – Betyg: 3
Redan på försäsongen gick det att se: genombrottet kommer nu! Och så blev det verkligen också. 19-åringen tog Hockeyallsvenskan med storm med sin fina skridskoåkning, vassa teknik/spelsinne och ruggiga handledsskott och växte snabbt in i rollen som en pålitlig offensiv spelare. Med 26 pinnar (8+18) på 37 grundseriematcher drog Noah Östlund åt sig mycket uppmärksamhet i hockeyvärlden – och han fick också möjligheten att spela JVM, ett rejält skyltfönster för centerlöftet. Ja, det ska mycket till för att han ska stanna kvar i Djurgården en säsong till – även om han skulle må bra av att bära en topproll i Hockeyallsvenskan. Tyvärr blev slutspelet lite av en besvikelse från Östlunds sida, som kändes rätt anonym i matcherna som verkligen betydde något. En rätt vanlig reaktion från en så pass ung spelare (som också hade en del skadebekymmer) – och det går självklart inte att ställa allt för höga krav. Sett till säsongen så visade Östlund med all tydlighet vilken ljus framtid han står inför.
Grundseriematcher: 37 – Poäng: 26 (8+18)
Slutspelsmatcher: 12 – Poäng: 5 (2+3)
Ludvig Rensfeldt – Betyg: 2
Kom från en fin säsong i SHL med 31 poäng fördelat på 52 matcher, så det var nästan lite oväntat att han bestämde sig för att stanna kvar och ta kliver ner i Hockeyallsvenskan med Djurgården. Tyvärr blev säsongen nog inte riktigt som det var tänkt, det fanns ju hopp om att Ludvig Rensfeldt skulle bära mer offensivt ansvar i truppen. 24 poäng var i underkant från en så rutinerad spelare och i slutspelet blev det endast ett mål och tre assist från 31-åringens klubba. Även om han var nyttig över hela rinken med sitt kloka tvåvägsspel så var det inte riktigt samma härliga tryck i skridskoåkningen som tidigare. Rensfeldt har alla verktyg för att vara en klasspelare i Hockeyallsvenskan, så till nästa säsong finns det mycket att bevisa. I skrivandets stund känns han utanför topp sex, men kapacitet att tillhöra toppkedjorna finns ju där. Med rätt omgivning kan han både balansera spelet bakåt – men också bidra mer framåt. Kan han också skruva upp sin effektivitet är mycket vunnet.
Grundseriematcher: 41 – Poäng: 24 (9+15)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 4 (1+3)
Wiktor Nilsson – Betyg: 3
På tal om genombrott. Wiktor Nilsson kan blicka tillbaka på ett spelår då det verkligen lyfte för anfallaren under hans första renodlade seniorsäsong. Med hela 15 fullträffar från 21-åringens klubba var han en stor offensiv överraskning, där endast Olle Liss och Daniel Brodin gjorde fler mål under grundserien. Framförallt stack Nilssons orädda spelstil ut, hur han ständigt drev mot kassen istället för att vika av ner mot sarghörnen. Kombinerat med hans fysiska närvaro – han tacklades näst mest i hela laget med 48 bröstvärmare – har han redan nu visat upp egenskaper som passar perfekt in under beskrivningen järnkamin. Fick tyvärr en dipp under slutspelet och hade svårt att komma loss på samma sätt som under grundserien. Förhoppningsvis kommer jämnheten med mer erfarenhet från spel i A-laget. Nilsson är på flera sätt ett riktigt spännande löfte som har alla förutsättningar att växa fram till en stomspelare i Djurgården. Kan han ta nästa kliva till hösten?
Grundseriematcher: 51 – Poäng: 22 (15+7)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 7 (1+6)
Liam Öhgren – Betyg: 4
Växte enormt mycket under säsongen och var en nyckelspelare för Djurgården med sin kraftfulla offensiv. Bara 19 år gammal känns Liam Öhgren på många sätt komplett – då han har både fysiken, snabbheten och skickligheten i en underbar kombination. Gjorde en riktigt fin grundserie med elva mål och nio assist – men växlade upp ännu mer under slutspelet och var inne i ett hysteriskt poängstim mot Karlskoga och Björklöven. Hela 8+5 på 17 matcher är ruggigt vassa siffror från en så pass ung och oerfaren spelare, men det går som sagt att förstå varför han har hittat rätt så tidigt i karriären. Fortsätter tyvärr vidare på annat håll nu – nämligen till Färjestad – där han garanterat kommer att få chansen att visa upp att han även håller på SHL-nivå. Har allt som krävs för att blir en NHL-stjärna en vacker dag, så pass hög talangnivå pratar vi om. Det är bara att hoppas att vi någon gång får se honom i Djurgården igen. Men det lär nog dröja ett bra tag tills dess.
Grundseriematcher: 36 – Poäng: 20 (11+9)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 13 (8+5)
Linus Klasen – Betyg: 4
Värvades in till Djurgården i slutet av oktober och blev en av ligans absolut mest uppmärksammade övergångar. Knappast konstigt med tanke på det hysteriska CV som Linus Klasen sitter inne på. Och det började lovande för trollkarlen som direkt började att producera poäng på löpande band under de första matcherna. Kämpade sedan med krånglande ljumskar som hackade upp hans säsong rejält och självklart störde hans möjligheter att prestera på absoluta toppnivå. Trots det så bet han ihop under slutspelet och visade varför han under det senaste decenniet varit en av Europas skickligaste spelare. När väl Klasen varvade upp var han nästintill ostoppbar i offensiva zonen, vilket han inte minst visade i finalserien mot MoDo när han smällde in ett hattrick under en och samma period. Styrde och ställde på en löjligt hög nivå i powerplay, var desto osynligare i fem mot fem-spelet. Nu håller vi tummarna att kroppen håller för en ny vända. Djurgården behöver hans stjärnglans.
Grundseriematcher: 24 – Poäng: 18 (5+13)
Slutspelsmatcher: 15 – Poäng: 16 (6+10)
Tim Söderlund – Betyg: 3
Det skakade rejält kring Djurgården när nyheten om att Tim Söderlund skulle lämna laget rullades ut strax efter nyårsraketerna smattrat klart på natthimlen. De upprörda känslorna var ju också befogade. Även om Tim Söderlund hade vissa problem att omvandla sitt puckinnehav till poäng så var han ändå en av lagets starkast lysande spelare under en annars spelmässigt knackig första halva av grundserien. Sättet som 25-åringen drog fram som en virvelvind och blixtrade av energi var minst sagt underhållande att se. Men i takt med att produktionen halkade efter så sjönk även tålamodet hos både Söderlund och Djurgården. Till slut blev situationen ohållbar – och parterna valde att skiljas åt. I hans nya klubb BK Mlada Boleslav fick han en flygande start, men tappade åter igen kontinuiteten framåt. För att det riktiga lyftet ska komma måste han bli betydligt jämnare i just den biten.
Grundseriematcher: 29 – Poäng: 14 (4+10)
Slutspelsmatcher: 0 – Poäng: 0
Emil Berglund – Betyg: 2
Spelar alltid med hjärtat på rätt ställe, det vi sedan tidigare. Offrade sig som vanligt i närkamperna, gjorde ett hästjobb i boxplay och blödde för skölden. Ser vi till hans insats i grundserien var den ändå rätt ljummen. Som sagt: arbetskapaciteten fanns alltid där, men speciellt offensivt så glödde det inte alls speciellt mycket om Emil Berglund – som bara noterades för 4+7 på 49 matcher. Men likt många andra så väcktes något inom 29-åringen när väl slutspelet drog igång. Lägstanivån höjdes i hans spel, så även produktionen. Och hans insats mot Björklöven i semifinalserien var ingenting annat än magnifik. Sista mötet stod han för urstarka 2+2 och blev självklart den stora matchvinnaren för sitt Djurgården. Sitter på ett kontrakt som löper över den kommande säsongen också. Det känns ändå tryggt. I Hockeyallsvenskan är det en lyx att ha honom som en fjärdecenter.
Grundseriematcher: 49 – Poäng: 11 (4+7)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 8 (5+3)
John Norman – Betyg: 2
Det är väldigt svårt att bedömda John Normans säsong med tanke på hans ögonsjukdom som tvingade honom till ett par operationer. Han har själv sagt att han varit påverkade av sin nedsatta syn – vilket också skulle kunna förklara hans svaga poängproduktion. Som balansspelare har han det mesta och hans hockey-IQ är ruggigt hög i de flesta moment, men förväntningarna på mer poängskörd har tyvärr blivit det största samtalsämnet kring hans säsong. Skalar vi bort det faktum att det bara blev 4+5 på 30 grundseriematcher och 1+4 på tolv slutspelsmöten och tittar på andra delar så var Norman väldigt nyttig för laget och sina medspelare. Får han bara möjligheten att spela med rätt förutsättningar till nästa säsong finns det anledning att både hoppas och tro att han kan omfamna en mer produktiv och offensivt drivande roll. Det finns ett stort sparkapital i Norman – det gäller bara att få ut det på rätt sätt framöver. Upp till bevis under nästa säsong.
Grundseriematcher: 30 – Poäng: 9 (4+5)
Slutspelsmatcher: 12 – Poäng: 5 (1+4)
Jonathan Lekkerimäki – Betyg: 3
Hade en riktigt spännande SHL-säsong i ryggen och snackades upp rejält inför året i Hockeyallsvenskan. Även om han skapade en hel del framåt så lossnade det inte under grundserien. Nej, det var nästan frustrerande hur ineffektiv Jonathan Lekkerimäki var – och utdelningen stannade på tre mål och sex assist på 29 matcher. Dessutom gick inte JVM som planerat för skarpskytten, som sökte efter formen med ljus och lykta. Istället tog han igen allting i slutspelet. Och det rejält. Med hela 5+10 på de 15 matcher han spelade snittade han en pinne per möte och i kedjan med Liam Öhgren och Marcus Krüger lyste han av självförtroende framåt. Nu drar 18-åringen vidare till Örebro, där han hoppas göra sig redo för det stundande NHL-äventyret som väntar med Vancouver Canucks. Oerhört synd att Djurgården inte får behålla honom en säsong till, men det faller sig rätt naturligt att en talang av hans kaliber inte harvar vidare i Hockeyallsvenskan.
Grundseriematcher: 29 – Poäng: 9 (3+6)
Slutspelsmatcher: 15 – Poäng: 15 (5+10)
David Blomgren – Betyg: 3
Ännu en spelare som tagit klivet från egna led hela vägen upp till A-laget. Och även om David Blomgren inte har fått de största rubrikerna under den gångna säsongen finns det någonting väldigt spännande hos honom. Dels så är hans arbetskapacitet exemplarisk, vilket gör honom till ett vasst kort att kasta in i boxplay. Men han har också ett jäkla driv i skridskoåkningen framåt och han tvekar inte att smälla på och vara obekväm kring motståndarnas kasse. Jodå, det luktar framtida publikfavorit om Blomgren. En lirare som är stöpt i helt rätt form för Djurgården – och någon som laget ska hålla riktigt hårt i framöver. Även om 19-åringen först och främst får ses som en energi- och rollspelare så visade han under säsongens gång att han också sitter inne på spännande offensiva egenskaper som han förhoppningsvis kan utveckla ännu mer. Det ska bli riktigt intressant att fortsätta följa hans resa i Djurgården. Fler borde ta rygg på hans oömma spelstil.
Grundseriematcher: 49 – Poäng: 9 (3+6)
Slutspelsmatcher: 17 – Poäng: 6 (2+4)
Fredrik Forsberg – Betyg: 2
Kom inte till sin rätt under föregående säsong, när han lämnade Leksand i utbyte mot Linus Andersson. Sett till hur han presterat i Hockeyallsvenskan tidigare i karriären fanns det hopp om ett offensivt uppsving för snabbskrinnaren. Men så blev det inte. Istället var Fredrik Forsbergs grundserie en rätt så anonym historia. Även om han använde sin fysik mest av alla, totalt 54 tacklingar på 50 matcher – så föll han ur matchbilderna allt för ofta. Men till kvartsfinalserien mot Karlskoga var han som pånyttfödd. Anfallaren tacklade allt han såg, vilket fick motståndarna ur balans. Dessutom hotade han betydligt mer framåt med sin snabba skridskoåkning. Tyvärr orkade han inte riktigt upprätthålla samma höga nivå genom slutspelet – öven om hans fysiska närvaro var minst sagt nyttig för Djurgården. Får nu se sig om efter en ny klubb. Det känns lite surt, någonstans borde Forsberg ha kunnat få ut mycket mer av sitt spel. Han är bara 26 år gammal, så lyftet kan fortfarande komma.
Grundseriematcher: 50 – Poäng: 8 (5+3)
Slutspelsmatcher: 16 – Poäng: 4 (3+1)
Mika Ounasvuori – Betyg: 2
Ytterligare ett spännande löfte i Djurgårdens organisation. Mika Ounasvuori fick chansen för första gången i seniorsammanhang – och visade direkt att han var redo att kriga för en ordinarie trupplats. Totalt blev det tre mål och två assist från hans klubba, dessutom med en begränsad istid. Något som slog många var hans riviga spelstil och han tycktes anpassa sig rätt sömnlöst till den högre nivån i Hockeyallsvenskan. Det finns helt klart potential hos 20-åringen, samtidigt är konkurrensen riktigt hård med tanke på hur många fina namn som finns i Djurgårdens ungdoms- och juniorverksamhet. Ounasvuori har dock ett försprång eftersom han redan nu har visat att han kan producera i seniorsammanhang. I matcherna han spelade fanns en känsla av att han befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Det återstår att se vad framtiden har planerad för anfallaren. Det skulle vara intressant att se vad han kan hitta på med lite mer istid och med en tydligare roll i laget.
Grundseriematcher: 20 – Poäng: 5 (3+2)
Slutspelsmatcher: 2 – Poäng: 0
Lukas Vejdemo – Betyg: 4
Plockades in sent under säsongen för att spetsa till forwardssidan. Och det var precis det som Lukas Vejdemo gjorde. Efter flera år på andra sidan pölen har 27-åringen slipat på sitt fysiska spel, vilket märktes direkt. Han smällde inte bara på – utan gick rakt på kassen och stoppade in näsan där det brändes som mest. Poängen ramlade in i strid ström från dag ett, men även spelmässigt så var han på en riktigt hög nivå i Hockeyallsvenskan. I hans kontrakt med Djurgården fanns +1 inbakat, men det mesta lutar åt att han tar klivet upp till SHL istället där Leksand sägs vara ett av lagen som jagar honom. Det är en förlust som verkligen svider. Vejdemo fungerar lika bra som center och vinge, han har mycket poäng i sig men också den där tyngden och farten som är så viktig i dagens hockey. Men det är en smäll som Djurgården får ta efter missat avancemang. Ärligt talat är Vejdemo för bra för Hockeyallsvenskan. Bara 27 år gammal är det inte konstigt att han söker sig vidare.
Grundseriematcher: 4 – Poäng: 3 (2+1)
Slutspelsmatcher: 15 – Poäng: 9 (5+4)
Fredrik Schlyter – Betyg: 2
Djurgårdens frånvarolista var under delar av säsongen totalt kaos. Med skador och sjukdomar, men också lirare på JVM, valde klubben att låna in ett gäng spelare från Hockeyettan. En av lirarna som fick chansen var Fredrik Schlyter från Tyresö/Hanviken. En hårt jobbande center med en del offensiva kvaliteter som kom in och körde järnet från första skridskoskäret. Självklart sticker hans mål mot AIK ut extra, där han höll sig framme och slog in en retur. Schlyter lånades även in under en handfull matcher i slutspelet för att täcka upp – och där producerade han också sina två första assistpoäng i DIF-tröjan. Frågan är vad som väntar för honom härnäst? Anfallaren sitter på ett utgående kontrakt med Tyresö/Hanviken, där han öste in 36 poäng på 33 matcher. Är han mogen för att ta klivet upp till Hockeyallsvenskan? Eller blir det en fortsättning i Hockeyettan där han tillhör det offensiva toppskiktet? 21 år gammal kan det gå åt vilket håll som helst för Schlyter.
Grundseriematcher: 11 – Poäng: 1 (1+0)
Slutspelsmatcher: 5 – Poäng: 2 (0+2)
Theo Keilin, Hugo Frylén, Loa Milfors, Joel Thulin, Tobias Ahlén och Melvin Wersäll har spelat för lite under säsongen för att betygsättas.