Lagbanner
Spaningar efter premiären
Grewe stod för en fin insats i premiären med både mål och fysiskt spel.

Spaningar efter premiären

Under fredagen kastade Järnkaminerna loss och seglade söderut för att lägga till vid småländska staden Oskarshamn. Väl där väntade de hockeyallsvenska nykomlingarna från SHL i en första match för säsongen.


Gammal är äldst
I matchen mot Oskarshamn möttes Järnkaminerna av ett taggat motstånd som kom ut med full fart in i Djurgårdens defensiva zon. De blåklädda lyckades tidigt kapitalisera på sin energi och tog ledningen. DIF bet dock ifrån snabbt och kvitterade när den nygamle Dick Axelsson skrev in sig i den hockeyallsvenska målkolumnen. Dicken visar att gammal är äldst och har många kvalitéer att erbjuda till sitt Djurgården. Med sina handleder och spelsinne som få andra i Hockeyallsvenskan besitter, bidrog han med en hel del positiva offensiva aktioner, men även en del defensiva sådana. I matchen mot Oskarshamn var han även framme i ansiktet på sina motståndare och lät munnen gå. Kemin mellan honom och Klasen är det inget fel på. Krosspassningen från 86:an till 48:an i andra perioden - hockeygodis!

Tacklingen
Hur ska vi ha det i svensk hockey? Tacklingen som Brodin delar ut i slutet på första perioden är om möjligt något sen, men innehar varken någon större kraft eller uppåtgående rörelse. I sekvensen bara några sekunder tidigare tar Blomgren emot en tackling på ett föredömligt sätt, trots att han till största del har ögonen på pucken - är det inte så fysisk hockey ska se ut och spelas? Domarna åkte ut och spelade upp “Broddas” tackling från olika vinklar, olika hastigheter och från olika skärmar. Av tiden det tog för att besluta om utvisning att döma verkade internetuppkopplingen något slö i plåtladan. Det hela renderade i ett matchstraff och innebar tidig dusch för den mindre hårfagra nummer 34. Ska den här typen av tacklingar ge matchstraff bör de organ med bestämmanderätt över regler inom svensk hockey vara mer transparenta mot oss supportrar gällande vad som är tillåtet och inte i tacklingsväg - annars kommer frustrationen bubbla över under hockeyåret. Enligt Tv4:s studio sades det inför säsongen att domarna skulle lägga större ansvar på tacklingsmottagaren, något vi uppenbarligen inte fick se i premiärmatchen. Ska vi bara lägga ner med “open ice-tacklingar” i svensk hockey?

Passningsspelet
Passningsspelet hade sakta en nedåtgående trend under försäsongen där bottennappet kom i genrepet mot Mora. Tyvärr fortsatte dessa tendenser även i premiären mot Oskarshamn. Många gånger lyckades de blåklädda få fast pucken i offensiv zon efter att Djurgårdarna varit både sega med att få iväg pucken, eller bara skvätt iväg den utmed sargen i hopp om att träffa medspelares blad. Även vid ingångarna i offensiv zon var det inte sällan att de för dagen vitklädda Järnkaminerna missade medspelares blad, för att därefter få kontring mot sig. Det syns att vissa spelare fortfarande saknar viss kemi mellan varandra vilket kan vara förklaring till det mediokra passningsspelet. Det finns gott om tid att fortsätta bygga upp kemin i kedjorna för att sedan öka både passningsprocent och pucktempo.

Tappad ledning
Efter två spelade perioder hade Djurgården gjort ett mindre ryck resultatmässigt och gått ut till vila med en 4-2 ledning inför sista akten. Tredje perioden bestod av långa sekvenser i defensiv zon där tydligt fokus låg på att hålla hemmalaget på utsidan. Till en början gjorde Djurgårdarna det framgångsrikt men ju längre perioden led kröp Oskarshamn närmre och närmre. På knappt två minuter var det kvitterat. Andrén hade stått för flertalet kvalificerade räddningar men fick till slut kapitulera för smålänningarnas forcering. Djurgården hade åter tappat en ledning, känner ni igen det scenariot från tidigare år? Oförmågan att stänga ner matcher i ledning verkar ha förföljt stockholmarna in i den här säsongen. Varför slutar man spela? Ett skott på mål i sista perioden manifesterar den kraftlösa offensiva insatsen i tredje perioden. 

Två poäng mot nykomlingarn från SHL, i deras hemmapremiär dessutom, får ändå ses som klart godkänt. Det finns potential i laget som förhoppningsvis kan tas i anspråk inom en snar framtid när kedjorna och kemin satt sig.

Marcus Skogström2024-09-21 21:02:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen