Lagbanner
Tankar om Djurgårdens målvaktslån
Myrenberg har gjort 86 HA-matcher med en total räddningsprocent på 90,6.

Tankar om Djurgårdens målvaktslån

Carl Lindbom drar snart iväg på JVM – och Djurgården fyller hans lucka med Linköpings målvakt Jesper Myrenberg. Vi samlar här ihop några tankar om lånet.

Kontraktet
Det är ingen renodlad värvning det här handlar om, utan ett lån från Linköping. Eller för att vara ännu mer specifik blir Jesper Myrenberg namngiven målvakt hos Djurgården – vilket betyder att han kan gå mellan klubbarna under resterande del av säsongen. Det innebär i sin tur att mesta mästarna kommer att kunna plocka in honom vid behov, men främst då under perioden när Carl Lindbom är borta på JVM-turneringen. En stabil lösning, med tanke på den torra marknaden.

Fjolåret
Dyker vi ner i Jesper Myrenbergs förra säsong så var han även då utlånad till Hockeyallsvenskan, dock under en längre period. Totalt gjorde han 29 framträdanden för Vita Hästen med en räddningsprocent på 90,1 och ett snitt på insläppta mål på 3,34 per match. Dessutom blev det bara 9 vinster och hela 19 förluster för burväktaren. Dock är det värt att notera att Vita Hästen tillhörde bottenskiktet i ligan under förra säsongen, så det var ingen enkel uppgift som Myrenberg stod inför.

Närtiden
Ställer vi istället in siktet på nuvarande säsong så tillhör alltså Jesper Myrenberg Linköpings organisation, där han fått begränsat med speltid. Det har nämligen bara blivit fem starter för 22-åringen, som konkurrerar om istiden med betydligt mer rutinerade Marcus Högberg. Noterbart är att Myrenberg står på samma räddningsprocent som sin målvaktskollega, 90,6. Linköping ser nog ett bra läge att låna ut honom nu för att han ska samla på sig värdefull matcherfarenhet.

Karriären
Jesper Myrenberg är från Stockholm, närmare bestämt Täby. Så han är inte främmande för huvudstaden på något sätt. 2016/2017 lämnade han Täby för spel med Linköping, men har framförallt varit verksam i Hockeyallsvenskan med Västerås och Vita Hästen. Säsongen 2019/2020 var han vass i Västerås med 91,9% på 29 matcher och belönades med speltid i U20-landslaget. Med 86 HA-matcher i backspegeln vet han vad ligan går ut på. Ett stort plus i kanten för det.

Rollen
En sak är säker: Carl Lindbom är given målvaktsetta i Djurgården just nu. Och han kommer att lämna ett läskigt hål att fylla när han är iväg på JVM. Med det sagt har Matthew Galajda ändå visat upp en bra grund – men frågan är vem av honom och Jesper Myrenberg som får stå mest under Lindboms frånvaro? Linköping lär nog ha en del krav när det gäller speltid för Myrenberg, men förhoppningsvis får båda han och Galajda chansen att rättvist slåss om speltiden framöver.

Läs även: Fem frågor efter bleka bortamatchen

Anton Högsander2022-12-08 15:42:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Hur ser det ut hos utmanarna till Djurgården?
Tankar inför den stundande säsongen 2024/2025