Tänkbara formationer i powerplay
Med en powerplay-effektivitet på 19,35% var det åtta lag som var vassare än Djurgården i den viktiga spelformen under säsongen. Det är helt klart upplagt för revansch för mesta mästarna. Vi har kikat närmare på två tänkbara formationer till de numerära överlägena.
PP1
Jacob Josefson
Henrik Eriksson
Alexander Holtz – Dick Axelsson
Marcus Högström
Kommentar:
Här har Djurgården en 1–2–1–1-formation som kan hota från flera olika håll. Grundtanken är att Josefson tar plats bakom den förlängda mållinjen, både för att hitta giftiga instick till sina lagkamrater men också för att fördela pucken snabbt och dra isär boxen. Därefter placerar vi Eriksson framför kassen där han skymmer målvakten och hugger på returerna. Holtz, som sitter inne på ett sylvasst skott, ska ständigt befinna sig vid den vänstra tekningscirkeln och vara redo att mata direktskott. Med Axelsson (som säkerligen vet hur man slår en flippmacka) på motsatt sida av anfallszonen lär supertalangen få en hel del fina skottlägen. Slutligen har Högström rollen som point vid blålinjen. Han har det grundläggande spelsinnet som krävs för att styra Djurgårdens numerära överläge i rätt riktning.
PP2
Anton Hedman
Linus Andersson – Sebastian Strandberg – Michael Haga
Simon Johansson
Kommentar:
I den här klassiska 1–3–1-formationen finns det en del oprövade namn som kan visa sig bli de perfekta byggstenarna för ett framgångsrikt powerplay. Johansson får chansen att omfamna rollen som point, med allt vad det innebär. Den talangfulle backen har verktygen för att lyckas i spelformen, med ett stabilt skott och ett fint passningsspel. Vid den vänstra tekningscirkeln hittar vi Andersson, som under sin tid i Vita Hästen visade att han är sylvass i de numerära överlägena. Dessutom sitter han inne på en imponerande bössa. Mellan cirklarna får Strandberg möjligheten att fördela pucken med hjälp av sitt magiska spelsinne, medan Haga befinner sig kring den högra tekningscirkeln där han både kan kliva in i banan eller leta passningsvägar. Slutligen slänger vi in Hedman framför kassen. Han är oerhört svår att rubba på – och lär skymma stora delar av målvakternas synfält.
Alternativ
Tobias Ekberg
Niclas Bergfors
Manuel Ågren
Kommentar:
Om det visar sig att formationerna ovan inte fungerar som de ska har Djurgården några intressanta spelaralternativ att använda sig av. På backsidan återfinns nyförvärvet Ekberg, som har en del erfarenhet av spelformen sedan tidigare. 26-åringen har ett bra förstapass – och har själv en ambition att bli en mer offensivt inriktad spelare. Han lär få chansen som point under säsongen. Utöver Ekberg kan även Bergfors, med fördel, användas i numerärt överläge. Anfallaren var en av spelarna som snittade mest istid i spelformen under den passerade säsongen – och han skulle utan problem kunna användas både som spelfördelare och grovjobbare framför mål. Slutligen finns det en stor möjlighet att Ågren spelar till sig ännu mer förtroende i powerplay. Den mångsidige anfallaren, som både kan göra mål och fördela pucken, vore ett spännande inslag – och känslan är att han redo att ta ett större ansvar i de numerära överlägena. Ger Djurgården honom chansen i en roll kring målburen/slottet lär han peta in några baljor, men också hitta fram till sina lagkamrater med sitt finurliga passningsspel.
Läs även: Läsarna: Så borde Djurgården värva