Lagbanner
Tio spaningar efter Brynäs
Djurgården hade tre viktiga poäng i famnen – men fumlade bort två av dem.

Tio spaningar efter Brynäs

Med endast tre minuter kvar av ordinarie matchtid släppte Djurgården in kvitteringen. Laget föll sedan tungt i förlängningen hemma mot Brynäs. Här är tio spaningar efter övertidsförlusten.

Salak med stark debut
Efter att Mantas Armalis stått i femton raka matcher fick han äntligen avlastning i form av nyförvärvet Alexander Salak. Den välrutinerade målvakten hade en minst sagt svettig start, men gjorde allt som allt en riktigt stabil debut under onsdagskvällen. Hans aggressiva målvaktsstil resulterade i flera spektakulära räddningar – och vid slutsignal hade Salak motat 32 av de 35 skott han fick emot sig. På många sätt en lovande debut, även om han i vissa lägen var lite väl het mot pucken och hamnade ur position.

Kurvans insats var magisk
Efter en lång väntan var äntligen publiken tillbaka på Hovet igen. Närmare 6000 personer sjöng fram Djurgården under den första dagen utan restriktioner – och speciellt kurvan, med klacken, var rejält välfylld och stod för en magisk inramning under onsdagskvällen. Det är oerhört glädjande att Djurgården får viktig stöttning av sina supportrar i det här avgörande slutskedet. Tyvärr stod inte spelarna för någon vidare prestation mot Brynäs. Bara hoppas de bjuder igen nu på lördag mot Luleå.

Galen läckerbit av amerikanen
En av spelarna som inte alls har kommit upp i den kapacitet han besitter är Rhett Rakhshani. Under förra säsongen smällde amerikanen in 28 poäng på 35 matcher, men den här säsongen har det gått betydligt trögare med produktionen. Just därför var det extra fint att se hur han dribblade bort sin försvarare med en lång dragning för att sedan stänka dit 2–1-pucken rätt upp i krysset. Anfallsveteranen kan än, men han måste plocka fram det betydligt oftare de kommande veckorna.

Supertalangen bara öser på
Alexander Holtz, William Eklund – och nu Jonathan Lekkerimäki. Ja, den 17-årige talangen slår sig helt klart in på samma talangnivå som de två förstnämnda. Herregud, så bra Lekkerimäki faktiskt är. Mot Brynäs piskade han in sitt femte mål för säsongen – när han siktade in sig i powerplay och sköt högt via stolpen och in. På endast 16 matcher har supertalangen producerat sju poäng (5+2) – och hans senaste rookieavtal (till och med 2023) som han skrev på nu i dagarna är minst sagt välförtjänt.

Junioren fick göra debut
Det var inte bara Alexander Salak som fick debutera under onsdagen. På grund av det tunga frånvaroläget på backsidan (Marcus Högström, Tom Nilsson och senast Pontus Johansson som blir borta 4-6 veckor) har Djurgården kallat hem Alex Brännstam från Södertälje, men valde också att lufta 19-årige Nils Strandberg Sarén mot Brynäs. Backlöftet fick en speltid på tre minuter och 17 sekunder och hann bland annat att sätta in en tackling. Alltid lika kul när löften får chansen i SHL.

Sörensen tillbaka med besked
Djurgårdens stjärnanfallare har missat de senaste tre matcherna på grund av en hjärnskakning, men var äntligen tillbaka i spel igen. I vanlig ordning låg Marcus Sörensen bakom det mesta som hemmalaget vaskade fram, däribland 1–1 där han stod för förarbetet. Annars snurrade han på friskt i gästernas anfallszon vid flera tillfällen och skyddade pucken på ett magnifikt sätt. Snacka om att det knöt sig i magen när han blev intacklad i Brynäs målbur i slutet av matchen. Lyckligtvis verkar det ha gått bra.

Bergfors smärtsamma fall
Förra säsongen så dundrade Niclas Bergfors in 15 mål och tolv assist och var överlag en av Djurgårdens bästa spelare. Den här säsongen har det blivit en assist på 34 matcher och anfallsveteranen är på så många sätt en skugga av sig själv, även om han fortsätter att jobba hårt. I mötet med Brynäs fick han ett friläge och la pucken… löst i magplattan på målvakten. Självförtroendet är verkligen i botten. Så synd att hans ribbskott inte gick in. Bergfors om någon behöver lite medstuds just nu.

Han borde få mer förtroende
En spelare som verkligen har brakat in i laguppställningen med en härlig energi är Tim Söderlund. Anfallaren har ett enormt driv i sin skridskoåkning och kombinerar det med en härlig teknik och ett fullgott spelsinne. Mot Brynäs matchades han i en fjärdekedja med Filiph Engsund och Niclas Bergfors, men borde helt klart spela betydligt högre upp i linorna. Kanske är det värt att låta Dick Axelsson lira med Rhett Rakhshani, medan Söderlund får chansen med William Eklund?

En poäng var tyvärr ett rån
Med endast tre minuter kvar på klockan så lyckades Brynäs kvittera. Ärligt talat var det helt välförtjänt. Ser vi nämligen till matchbilden så hade Djurgården inte speciellt mycket att säga till om. Gästerna hade betydligt större spelövertag och kom till mängder av farliga lägen i skottsektorn, medan Djurgården avlossade svaga 16 skott under hela matchen. Utan en storspelande Alexander Salak hade siffrorna varit mindre smickrande. Laget måste få in spets på back- och centersidan nu. Det är alldeles för tunt i laguppställningen.

Laget fortsätter tappa poäng
För vilken gång i ordningen tappar Djurgården bort tre oerhört viktiga poäng? Ja, vi har varit inne på det tidigare, men det är snudd på fascinerande hur mesta mästarna gång på gång hittar vägar att kasta bort poäng. Vid det här laget känns det nästan som en sunkig förbannelse. Lagets självförtroende är verkligen fullständigt sargat och den positiva medvind som fanns för några matcher sedan är som bortblåst. Det lovar inte speciellt gott inför det nerviga kvalspelet.

Anton Högsander2022-02-10 07:50:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Hur ser det ut hos utmanarna till Djurgården?
Tankar inför den stundande säsongen 2024/2025