Tio spaningar efter Malmö
Efter en mycket tung förlust mot Malmö står det nu klart – Djurgården tvingas kvala sig kvar i SHL. Här är tio spaningar efter 1–3-nederlaget på tisdagskvällen som tyvärr blev den berömda spiken i kistan.
Kedjorna var obalanserade
Inför mötet med Malmö så bestämde sig Joakim Fagervall och hans ledarstab för att vaska om en hel del i anfallskedjorna. Emil Berglund plockades in i andrakedjan, Axelsson – Strandberg – Bergfors återförenades (och såg relativt pigga ut tillsammans) och i fjärdelinan hamnade Emile Poirier som ytter med Filiph Engsund som center och Rhett Rakhshani som vinge. Med facit i hand blev det inte en speciellt positiv effekt, där balansen på speciellt centersidan kändes något rubbad. Frågan är om det inte är dags att på allvar flytta ut William Eklund på kanten? Djurgården har två matcher till att laborera med innan kvalspelet. Som linorna såg ut nu finns det mer att önska. Att låta Berglund kliva ner från en av toppkedjorna – till förmån för en lirare som Rakhshani – är nog en bra första förändring. Inget ont om Berglund, men hans egenskaper gör sig bäst i en energisk fjärdekedja.
Ett ångestfyllt kval väntar
Ja, det har väl egentligen känts klart länge. Men efter Djurgårdens smått sensationella uppryckning under 2022 har det ändå funnits en gnista hopp. Men i takt med att bottenkonkurrenterna också har tagit poäng i en nästan komisk mängd så har stockholmarnas chanser krympt allt mer. Till slut tog det också stopp. Timrå har fortfarande en teoretisk möjlighet att undvika kval, men det känns mer eller mindre spikat att både Linköping och Malmö kommer att hålla undan. För Djurgårdens del kan nog Timrå passa rätt bra i jämförelse med fysiskt tunga Malmö. Med de två senaste vinsterna mot just Timrå så har mesta mästarna ändå en del fördel. Samtidigt kommer den största pressen att ligga på Djurgården, som är storklubben i sammanhanget. Det blir garanterat en ångestfylld rysare.
Axelsson bryter mönster
Han är värvad för just sådana här tillfällen. Och mot Malmö så klev Dick Axelsson fram från ingenstans, fintade bort en gubbe och stänkte dit 1–0. Där och då tändes hoppet om att hålla liv i SHL-drömmen – och det är precis därför som Axelsson har en given plats i det här lagbygget. Hans uppdrag den kommande månaden är att hålla kvar Djurgården i finrummet. Med tanke på hur han gång på gång kliver fram och gör det oväntade så kommer han med största sannolikhet att spela en huvudroll i det stundande kvalet. Han har både erfarenheten och kylan för att prestera när det gäller som allra mest. Nu har han chansen att bli en evig hjälte i föreningen.
Det märkliga segermålet
Malmös 2–1-mål blev rejält debatterad efter att hemmalaget skickade dit pucken i den flyttade målburen, efter att Alexander Salak själv lyckats rubba den vid en förflyttning. Det ringdes och diskuterades, men efter överläggande så dömdes det mål. Snöpligt, minst sagt. Och Salak själv tappade tålamodet rejält när domslutet föll, garanterat för att han kände att han inte hade en ärlig chans att rädda pucken när han inte kunde skjuta ifrån den lösa stolpen. Det går säkerligen att vända och vrida på situationen – men ärligt talat så var det inte där som Djurgården förlorade matchen. Spelmässigt så var Malmö det bättre laget. Och gästernas insats i egen zon var stundtals under all kritik. Det finns anledning till självrannsakan också. Djurgården saknade koncentrationen i matchen.
Backens sviktande form
På tal om spelet i egen zon och koncentration. Marc-André Gragnani har tyvärr en ganska rejäl nedstigande formkurva den senaste tiden, där speciellt försvarsspelet har varit svajigt. Mot Malmö hängde han (och så även hans backkollega Eric Gelinas) inte med i svängarna alls och tog en hel del tvivelaktiga beslut. Någonting har hänt med Gragnanis självförtroende med pucken. Istället för distinkta och enkla passningar så krånglar han till det – och sätter både sig själv och laget i tuffa situationer. Det finns betydligt mer att önska av backstjärnan som är värvad för att göra skillnad. I grunden så är han en klasspelare, men har inte alls stått att känna igen. Kanadensaren måste upp i nivå. De individuella misstagen blir allt för kostsamma för laget.
Powerplay fungerar inte
Herregud, alltså. Djurgårdens powerplay fortsätter att haverera. Mot Malmö var det ordentlig pyspunka igen, där laget hade enorma problem att ens etablera tryck i anfallszonen. Inte ens i sex mot fyra-spelet hettade det till, vilket säger rätt mycket om Djurgårdens problem just nu. Slår vi ut de numerära överlägena de senaste tio omgångarna har stockholmarna 3,45% i effektivitet. Det är så skrämmande lågt att det knappt går att greppa. Brynäs är näst sämst med 12%, vilket är en rätt tydlig fingervisning. Att mesta mästarnas powerplay har klappat ihop så här fullständigt inför sluttampen av säsongen är djupt oroande. I kvalet kommer spelformen att ha en betydande roll – och väcker inte Djurgården liv i PP-spelet skulle det mycket väl kunna vara just det som får laget att rasa ur.
Salak fortsätter leverera
Trots att Djurgården släppte tre puckar över mållinjen så löste Alexander Salak ändå en räddningsprocent på 91,43 efter 32 räddningar på 35 skott. Frågan vi självklart ställer oss nu är vem som Djurgården kommer att släppa fram i kvalet. Svaret är inte helt självklart – speciellt efter Mantas Armalis fina insats i senaste matchen mot Timrå. Det som ändå kan fälla avgörandet är Salaks omfattande rutin. Tjecken har ett gäng säsonger fler på nacken och har allt som allt ett tyngre CV att luta sig tillbaka på. Burväktaren har verkligen tävlat från första dagen i Djurgården – och han känns i zonen efter sina åtta framträdanden med nästan 93% som facit. Kan han bli den stora kvalhjälten för stockholmarna? Det finns anledning att tro just det.
Kampen om hemmafördel
I skrivandets stund så är Djurgården inte sist i SHL. Timrå är en poäng efter, men har dock en match mindre spelad. Så det finns fortfarande en överhängande risk att djurgårdarna rasar ner till jumboplaceringen, vilket skulle innebära att hemmaplansfördelen ryker all världens väg. Är det bra eller dåligt? Någonstans så har tvivlet börjat väckas efter ett gäng mindre bra prestationer under stora publikdagar – likt Järnkaminernas dag eller de senaste 100-årsjubileumet – där Djurgården haft en tendens att inte kanalisera publikstödet till positiv energi. Det har blivit för krampaktigt, helt enkelt. Med det sagt är ändå förhoppningen att Djurgården fixar trettondeplatsen. Ett fullsatt Hovet måste ses som en fördel för spelarna. De säger ju själva att det betyder allt i slutändan.
Hemvändarfest på gång
Det är mycket som står på spel. Rasar Djurgården ur SHL så kommer konsekvenserna att bli förödande, precis som förra gången föreningen tappade fotfästet och spenderade ett par säsonger i Hockeyallsvenskan. Det skulle vara extra surt om klubben inte löser uppgiften nu. I den andra periodpausen mellan Djurgården och Malmö intervjuades nämligen tillförordnad sportchef K-G Stoppel som fick frågan om tänkbara hemvändare i och med situationen i KHL. På det svarade han: ”Nu är många aktuella att flytta hem”. Den där storsatsningen det så länge pratats om ser alltså allt mer verklig ut. Och med både Marcus Krüger och Daniel Brodin klara för nästa säsong finns det otroligt mycket att se fram emot. Men då måste SHL-kontraktet fixas först. Till varje jävla pris.
Styrelsens del i fiaskot
Att Djurgården befinner sig i ett negativt kval är självklart ett sanslöst underbetyg till hela organisationen. Och sjävklart har Djurgårdens ledning – med styrelsen i spetsen – en stor del i att föreningen har hamnat i den här utsatta situationen. Efter en historiskt usel höst/vinter var klubben handlingsförlamad allt för länge, vilket vi nu ser resultatet av. Trots att K-G Stoppel och Joakim Fagervall har pressat upp poängsnittet till hela 1,75 per match (tredje bäst i hela ligan) under 2022 så lyckades ändå inte laget hålla sig undan kval. Det säger väldigt mycket om hur pass illa det faktiskt är med en dålig inledning på säsongen. Med det sagt så är fokus nu på att överleva kvalet. Därefter behöver Djurgårdens medlemmar titta över nuvarande styrelse och rösta fram något nytt. Något annat går inte att se efter den här mardrömssäsongen.