Lagbanner
Veckans hiss och diss #10
Petteri Wirtanens första vecka hyllas, medan den svaga insatsen mot Brynäs dissas.

Veckans hiss och diss #10

Varje måndag blickar vi på redaktionen tillbaka på den passerade veckan och utser veckans hiss och diss.

VECKANS HISS
 
Publikfavoritens härliga återkomst
Det har svängt friskt kring Axel Jonsson-Fjällbys vara eller inte vara i årets upplaga av Djurgården. Först verkade det vara helt spikad, för att dagen efter inte alls vara det. Den ovissheten gjorde det extra skönt när det äntligen stod helt klart att han skulle återvända till Stockholm för att hjälpa Djurgården att ta hem det efterlängtade SM-guldet. Redan i sin första match spelade han fram till Jonathan Davidssons fullträff. En riktig smakstart för den vindsnabbe forwarden. Vi vet alla vad han är kapabel till när han kommer in i zonen och spelar på rent flow. Med Jonsson-Fjällby i laguppställningen har Djurgården fått en helt ny dimension i sin anfallsuppsättning. Något som kommer att behövas om laget ska gå riktigt långt i slutspelet.
 
Positiva målfördelningen mot Timrå
Om det är något som Djurgården har blivit kritiserat för den här säsongen så är det hur pass mycket laget förlitar sig på förstakedjans leverans. I bortamatchen mot Timrå visade dock truppen att det finns flera som är villiga att kliva fram och producera, eftersom det var sex olika målskyttar som hittade nätmaskorna när segern skrevs till 6–3. Just den första perioden är någonting vi inte kommer att glömma i första taget. Djurgården spelade verkligen ut hela sitt register när de dunkade in fyra puckar. En annan härlig detalj var att backarna verkligen fyllde på i anfallen under hela matchen, vilket underströk hur pass komplett insatsen faktiskt kändes från bortalagets sida.
 
Petteri Wirtanens starka intåg
Två mål på tre matcher. Och en imponerande insats i tekningscirkeln som innebär att han bara har förlorat 14 av 49 tekningar. Det finns mycket att hylla med det finska nyförvärvet, även om vi kanske ska bromsa in lite med tanke på att han bara har spelat tre matcher. 32-åringen har inte bara känsla för målet, han bidrar även med hårt jobb över hela rinken och tvekar inte på att sätta in en tackling om han får chansen. Just nu skriker det succé om centern, som säkerligen kommer att bli allt nyttigare ju mer han kommer in i Djurgårdens spelsystem. Det enda negativa är att han då och då kan ha svårt att hänga med i tempot på isen. Men han kompenserar det bra med sin rutinerade spelstil.

Damlagets underbara segersvit
I och med segern med 4–2 mot SDE under söndagen tog Djurgårdens damlag sin sjunde raka seger. Efter en tung start på säsongen har laget verkligen hittat en makalösa form. Under de senaste sju mötena har Djurgården en sanslös målskillnad på 37 mål framåt och endast 6 mål bakåt. Addera även att laget har tagit två blytunga derbysegrar mot AIK under den här segerdoftande perioden så är det lätt att förstå vilken underbar prestation det faktiskt är.
 
VECKANS DISS
 
Josefsons tunga skadebesked
Ja, vad ska man egentligen säga? Den här säsongen är verkligen inte på Djurgårdens sida när det kommer till skador på nyckelspelare. Tidigare har Andreas Engqvist och Dick Axelsson återfunnits på den tråkiga listan. Nu kan vi även addera Jacob Josefson – som väntas missa minst fem matcher till innan han kan tänkas vara tillbaka i matchform igen. Efter tacklingen han delade ut mot Joel Lundqvist i matchen mot Frölunda fick Josefson oturligt nog en skridsko mellan benen. Den tog alltså så illa att han nu måste avstå från spel fram till och med nästa landslagsuppehåll. Även om Djurgården just nu befinner sig på trygg mark och kämpar på med det spelarmaterial som finns att tillgå går det inte att undgå vad dessa avbräck betyder för laget som helhet. Det är minst sagt frustrerande att det aldrig kan lugna ner sig på skadefronten den här säsongen.
 
Den bleka insatsen mot Brynäs
Under de fyra senaste mötena har Djurgården åkt på tre förluster. Visserligen plockade laget, förutom segern mot Timrå, en poäng extra eftersom det blev strafförlust mot Frölunda, men då får vi inte glömma att laget tappade en 2–0-ledning. Visst måste vi kunna skylla den sviktande formen på avsaknaden av nyckelspelarna – men den svidande förlusten mot Brynäs är inte acceptabel. Det märks att Djurgården har förtvivlat svårt mot Gävlelaget, som har spelat smart och disciplinerat de senaste två mötena mellan lagen. Det är som att DIF blir totalt oförmögna att hitta nätmaskorna när Brynäs står för motståndet. Ja, det var även en del otur inblandat eftersom pucken satt i ramverket vid ett par tillfällen. Men att vara så iskall som Djurgården var under lördagen skaver verkligen. Till nästa gång krävs en betydligt tydligare plan för att dyrka upp Brynäs försvar. Laget måste hitta en effektivare väg när de ställs mot motståndare som gärna drar ner tempot.
 
De gamla straffsynderna är tillbaka
Under förra säsongens grundserie vann Djurgården bara tre av elva straffläggningar, vilket självklart inte var godkänt. Den här säsongen har det blivit totalt tre straffavgörande, och DIF har torskat två av dessa. I torsdagens möte med Frölunda missade Djurgården alla sina straffar – och tyvärr har de negativa vindarna från förra säsongen blåst upp igen. Ni har väl sett hur jämn tabellen är? Just nu skiljer det fyra poäng mellan förstaplatsen och sjundeplatsen. Att då fortsätta läcka poäng i viktiga straffavgörande är inte ett alternativ om man ska tillhöra toppen av tabellen. Djurgården måste fortsätta nöta på det här avgörande momentet så att inte förra säsongens skräcksiffror upprepar sig.

Anton Högsander2018-11-19 08:30:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen