Lagbanner
Vinst borta mot Västerås
Thoresen skrev in sig i målprotokollet efter en balja i boxplay.

Vinst borta mot Västerås

Spelarbussen styrde under fredagen västerut mot gurkornas stad - Västerås - som slutdestination och med ambitionen att spela hem säsongens första trepoängare. Väl där väntade ett svart-gult lag stärkta av en imponerande hemmapremiär efter en övertygande 5-0 seger över Östersund.


Målvaktsbyte
Matcherna duggar just nu tätt i säsongsinledningen, som sig bör. När laguppställningen släpptes stod det klart att Hugo Hävelid skulle få göra säsongsdebut i årets upplaga av Hockeyallsvenskan. VIK rivstartade och fick tidigt ett 3 mot 1 läge. Burväktaren stod för en fin parad och motade en tidig hemmaledning. Det som följde Hävelid resterande del av matchen var dessvärre inget som höjde aktierna för att ta över förstaspaden från Viktor Andrén. Täby-sonen släppte flera returer som skapade osäkerhet och oreda i DIF försvaret. Samtidigt passerade en, eller till och med två, puckar förbi något för enkelt. En inte alltför vild gissning är att Wikegård och Josefsson troligtvis håller åtminstone ett öga på målvaktsmarknaden framöver.
  
Andra perioden
DIF gick in med en 1-0 ledning efter första perioden. Man stod emot hemmalagets tidiga anstormning för att därefter arbeta sig in i matchen. Axelsson kunde snyggt styra in ledningsmålet och den spelmässiga pendeln hade vänt till de vitkläddas favör. Perioden som följde startade på bästa sätt genom att Thoresen kunde trampa ifrån och kliniskt sätta sin första balja för året, i boxplay dessutom, efter fint förarbete av kapten Krüger. Därefter väntade en ryckig period med flera utvisningar, vilket begränsade speltiden på ett gäng offensiva spelare i DIF. VIK hämtade upp 0-2 till 2-2 genom att visa upp ett snabbt pucktempo och stor skottvillighet i power-play, se och lär Djurgården.

Disciplinen och boxplay
Visserligen lyckades mesta mästarna kapitalisera på ett VIK-misstag vid blålinjen när Thoresen satte 2-0 tidigt i andra perioden. Hemmalaget tog sig tillbaka in i matchen, mycket tack vare ett starkt powerplay. Djurgårdens brist på disciplin kunde ha kostat stockholmarna poäng då boxplayspelet, målvakt inräknat, lämnade en hel del att önska. I möten mot lag med ännu vassare offensiv kommer utvisningarna orsaka poängtapp. Onödiga misstag som leder till utvisningar måste slipas bort.

Målskyttet och effektiviteten
Matchen mot BIK blev en målsnål historia, mycket på grund av ett defensivt väldisciplinerat gäng från Värmland. Ökad effektivitet på chanserna önskades efter hemmapremiären. Västerås var mer generösa med att bjuda på ytor framför eget mål. Det kom i slutändan att kosta hemmalaget tre poäng. Firma Weigel-Axelsson-Klasen kunde ta betalt genom ett par fina aktioner i offensiv zon. Axelsson stod för två mål, vilken start puckmagikern fått! Spelsinnet som nummer 48 besitter är det inget fel på, varken offensivt eller defensivt. Thoresen fick kröna kvällen med att stänka in ett distinkt skott i boxplay. Weigel skrev in sig i assistligan med två passningspoäng och Klasen spräckte ”spelmålnollan”. Äntligen utnyttjade man motståndarnas misstag och tog inga fångar. De ledande spelarna klev fram och bidrog med det dem är avlönade och ämnade att göra.

Vart är stjärnvärvningen?
Tyler Kelleher har på förhand målats upp som en av Djurgårdens främsta offensiva värvning. Med all rätt då amerikanen röstades fram till förra årets MVP i slutspelet. Nio poäng, varav tre mål, under försäsongen minskade inte förväntningarna på nyförvärvet. Amerikanen har dock gått poänglös i de tre inledande matcherna. Spelet i powerplay har hackat samtidigt som spelet i fem mot fem lämnar en del att önska från nummer 91. Den högerfattade forwarden, med en sticka likt en polkagris, har spelat omständigt med en hel del felpass och beslut som resultat. Samtidigt hade nollan i målprotokollet kunnat spräckas om någon av de ramträffar resulterat i mål, istället för ett klingande ljud från virekt. Kanske är en ketchupeffekt att vänta inom snar framtid?

Flaggan som DIF-klacken höll upp efter 5-3 målet anspelade på ett visst land från östra Asien där planekonomi utgör den ekonomiska ideologin. Djurgården motsatte sig dock teorin om att dela lika och roffade till slut, efter extra vila, åt sig alla tre poäng - säsongens första trea! På måndag väntar åter en ny batalj, då mot jämtarna från Östersund. 

Marcus Skogström2024-09-27 23:54:00
Author

Fler artiklar om Djurgården

Endast en poäng efter en fin inledning - igen