Löfbergs Lila Arena
Har nya Löfbergs Lila Arena blivit det lyft som Färjestad hoppades på, har den stora satsningen lyckats?
En investering på runt 130 miljoner är ett svindlande belopp för alla elitserielag. Färjestad har dock haft de rätta förutsättningarna för att göra jättesatsningen.
-Föreningen har en riktigt stabil ekonomi, det har man haft under många år. Förra säsongen gjordes en rekordvinst och föreningen växer ekonomiskt så det knakar. För två år sedan var klubbens omsättning c:a 45 miljoner, förra året 65 miljoner och innevarande säsong budgeteras för enorma 100 miljoner, mer än en fördubbling på två säsonger, alltså.
-Man har en bred och kunnig organisation. Det är professionellt folk på alla nivåer. Klubbdirektör Glennert har det övergripande ekonomiska ansvaret och med sin bakgrund inom skatteväsendet så har FBK hållits utanför de skattetvister de flesta lag varit indragna i. Sportsligt finns en enorm erfarenhet och kunskap genom Håkan Loob och Thomas Rundqvist. Man har en väldigt platt organisation, alla får tycka till om allt. Men tro inte att de ansvariga tvekar att ta nödvändiga och svåra beslut, föreningen går alltid först!
-Färjestad har ett ishockeylag som är med på toppnivå varje säsong. Man har byggt ett lag som har kontinuitet och trygghet som grund. Ryggraden i laget är stark och förändringarna är inte särskilt stora från säsong till säsong. Centrarna har alltid prioriterats och det syns på dagens spelare. Jörgen Jönsson, Mathias Johansson och Ulf Söderström är alla landslagsmässiga och skulle platsa i vilket annat lag som helst. Tränarsidan fylls ständigt på från de egna leden, nuvarande trio har gedigen erfarenhet på sitt sätt. Bengt-Åke Gustafsson var en ledare redan på isen och verkar kunna omsätta dessa egenskaper även som coach. Tommy Samuelsson är en av elitserien bästa backar någonsin och är specialist på just back- och försvarsspelet. Bo ”Kulon” Lennartsson är teoretikern, analytikern och psykologen av de tre. Han har gått de flesta utbildningar som finns och är den som aktivt coachar laget under matcherna. Tillsammans bildar de ett mycket komplett team.
Rent ekonomiskt fick föreningen extremt fina villkor. Kommunen sålde den befintliga ishallen, värderad till c:a 25 miljoner, för en spottstyver, 1,5 miljoner. För att slippa sponsra några direkta pengar skrev kommunen istället ett 20-årigt kontrakt för att hyra tider för allmänheten och för de specialförbund som tidigare hade istider. Summan på drygt 6 miljoner per år motsvarar den driftskostnad kommunen tidigare hade som ishallsansvariga, totalt drygt 120 miljoner. Banken ställde upp med ett mycket fördelaktiga lån och sponsorerna stod på kö, man sålde reklampaket som aldrig förr. Alla 38 logerna i arena är uthyrda, flera av dem på 5-10 årskontrakt.
Arenan är i första hand byggd för ishockey och det genomsyrar hela bygget. Läktarna är mycket nära isen och alla åskådare ser mycket bra. Restaurang, barer och ny souvenirbutik ger ett brett utbud för publiken och man bjuder inte längre ”bara” på en hockeymatch, man bjuder på en hel upplevelse!
Hur har då Löfbergs Lila Arena mottagits av publiken? Färjestad har medvetet budgeterat med försiktiga publiksiffror, dryga 5.000 åskådare per match. Tillströmningen har dock överträffat alla förväntningar med råge. Efter 11 spelade hemmamatcher ligger snittet på fantastiska 7.343 åskådare per match. När det är fullt går det in 7.505 åskådare, det har varit fullsatt vid åtta av elva matcher!
Enligt siffror från biljettförsäljningen så kommer inte snittet att sjunka före nyår, det är nästan slutsålt till samtliga de matcher som kvartstår detta år. Och om laget fortsätter att ligga i topp och spela bra hockey så ser jag ingen större anledning att tro att snittet kommer att sjunka efter nyår heller.
OM detta höga publiksnitt håller i sig så kommer Färjestad att få in bortåt tio miljoner kronor extra jämfört med budget. Smaka på den enorma siffran: Tio miljoner extra!
Lagom till SM-slutspelet (och VM-matcherna) kommer arenan att få en ökad publikkapacitet och ta de från början planerade 8.000 åskådare man byggt arenan för. Brandmyndigheterna har tidigare sagt nej till åskådare på planet över läktarna men har nu gått med på att 200 extra åskådare får placeras där. Dessutom tar man bort den familjeläktare som finns och gör om den till ståplats, totalt 300 extra platser.
Just ståplats har varit ett problem i den nya arenan, eller snarare avsaknaden av en ståplatssektion för gästande supportrar. Man var nog lite naiva när man trodde att det skulle gå bra att blanda publiken som i t ex Globen. Tyvärr har det inte fungerat särskilt bra och man har haft vissa organisationsproblem när de gästande lagen haft större klackar i sällskap. Vakterna har fått flytta på vissa åskådare för att gästande klack ska få ett ”eget hörn” att vara i. FBK jobbar dock på att lösa problemet och det blir förhoppningsvis bättre i framtiden.
Ett annat problem är att trafikkaoset efter match är värre än någonsin. Föga förvånande för ingen av huvudvägarna från arenan har byggts ut. På sikt måste något göras, det är ohållbart för både bilister och kringboende att det ska köas i över en halvtimme innan sista bilen kommer iväg.
Självklart så är inte satsningen på något sätt i hamn efter bara några månaders spel men hittills har den nya arenan varit en braksuccé och som FBK-supporter känner jag mig mycket privilegierad att just mitt lag har byggt landets finaste hockeyarena. Jag hoppas därför att fler lag får möjlighet att bygga om eller bygga nytt så att fler supportrar får samma härliga upplevelse när de går på match som jag får!
Vi ska heller inte glömma de ypperliga möjligheter som finns att ha andra evenemang i arenan. Karlstad har fått ett betydligt bredare utbud då Roxette, Robert Wells och "toner för miljoner" redan haft konserter. Visst ser framtiden ljus ut!