ABB Arena Nord, 2024-10-25 18:00

Västerås - AIK

Inför hemmamatchen mot AIK: Nytt test för nya huvudtränaren

Inför hemmamatchen mot AIK: Nytt test för nya huvudtränaren

Ikväll möter Västerås IK AIK på hemmaplan i en match som blir ett nytt test för den nygamle huvudtränaren Eric Karlsson. Med viktiga spelare som behöver återfå sin form och förbättra lagets prestationer i special teams, står mycket på spel när Västerås siktar på att ta poäng mot ett starkt motstånd.


Västerås IK går in i kvällens match mot AIK med flera spelare som behöver kliva fram för att laget ska lyckas. Kaptenen Konstantin Komarek har haft en avslagen prestation de senaste två matcherna, vilket tydligt påverkat laget. Som en viktig del av powerplay är det avgörande att Komarek hittar tillbaka till sin form för att Västerås ska ha en chans att ta poäng. På backsidan kör PP1 med Albert Lyckåsen och Noel Fransén, en duo som visat potential. Lyckåsen har fått fler skottmöjligheter tack vare Franséns spelstil, något Västerås bör fortsätta utnyttja.

I övrigt saknas backen Floods form från föregående säsong, och ett lyft från honom skulle betyda mycket för laget. Bland forwards har Joel Kant visat upp sin beslutsamhet, som när han kastade sig för att täcka ett skott i sista sekunderna mot Vimmerby.

Jacob Hayhurst bjuder ofta på snabb skridskoåkning, men för att Västerås ska lyckas måste även målproduktionen öka, särskilt när Kim Rosdahl har haft svårt att hitta nätet. Eric Engstrand, trots sin starka spelöversikt, har haft svårigheter med avslut och placerar ofta pucken i målvaktens mage – en förbättring som skulle höja hela lagets prestation.

Rasmus Korhonen gör en jättefin match mot Vimmerby med 96% räddade skott. Han visar ännu en gång på vilken kapacitet han besitter. Får han rätt hjälp av laget så är jag övertygad om att han är en av ligans absolut främsta målvakter.

AIK

formstarka spelare och special teams-fördelarAIK har imponerat i säsongsinledningen med fyra segrar på sina fem senaste matcher, inklusive en stark 4–2-vinst mot Djurgården. Nyförvärvet och målvakten Jonathan Stålberg, tidigare från Kalmar HC, har haft en stabil start med en räddningsprocent på 93,39 och ett snitt på 1,88 insläppta mål. Brattström, som även Västerås var intresserade av inför säsongen, har fått mindre speltid med endast två starter hittills.

I AIKs anfall är Scott Pooley en spelare att hålla koll på med sina sju poäng (3+4) på sex matcher, och den före detta Västerås-spelaren Simon Åkerström har också gjort avtryck i poängprotokollet med 12 poäng på 11 matcher (6+6).Special teams avgörande för kvällens match
Special teams förväntas spela en stor roll i kvällens match. Västerås har ett starkt powerplay med 25,64% effektivitet, vilket placerar dem på femte plats i ligan, men de har fortfarande ett sårbart boxplay på 64,86%.

AIKs powerplay ligger på 17,86% och deras boxplay på 80,95%, vilket gör att Västerås måste förbättra sitt defensiva spel i numerärt underläge för att minska risken för baklängesmål.En betydelsefull hemmamatch för Västerås.

Matchen mot AIK är en viktig chans för Västerås IK att sätta en ny standard på hemmaplan och visa att laget är redo att hitta tillbaka till vinnarspåret. Spela på hemmais har i säsongsinledningen varit en tuff uppgift. Detta blir det riktiga testet för Eric Karlsson. En vinst mot Vimmerby är inget att skryta om, upp till bevis nu. Spelet mot Vimmerby var inte vackert trots poäng, många saker behöver bli bättre ikväll!

Vad: Västerås IK - AIK, omgång 12
Var: ABB Arena Nord
När: 18:00 (sändning: 17:55, TV4 Hockey)

 

Jonathan W2024-10-25 08:03:26
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför kvällens bortamatch mot Vimmerby: Nyckelfaktorer för Västerås IK
Patrik Berglund tillbaka i Västerås IK
Vart står Västerås IK? - Införrapport: Västerås IK - BIK Karlskoga
Inför matchen mot Almtuna – Västerås i behov av en uppryckning