Hatstore Arena, 2024-10-02 19:00

Kalmar HC - Västerås

Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar

Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar

Västerås IK tar sig an Kalmar HC i en match där viktiga poäng står på spel. Efter en övertidsseger mot Nybro behöver VIK visa mer stabilitet över 60 minuter och undvika de misstag som präglade senaste matchen. Kalmar, med en stark backsida ledd av Ludvig Jardeskog och Carl-Johan Lerby, kommer att bjuda på hårt motstånd. För att säkra segern måste VIK förbättra sitt skytte och defensiva spel, samtidigt som fler spelare behöver kliva fram och leverera på isen.


Västerås IK kommer från en dramatisk övertidsseger mot Nybro där Konstantin Komarek blev matchvinnare och Jimmie Jansson kvitterade sent för att hålla VIK kvar i matchen. Trots segern finns det förbättringspotential, och nu ställs laget inför Kalmar HC – ett lag som visat styrka under säsongsinledningen och inte ska underskattas.

Nyckelspelare i fokus

Komarek fortsätter att lysa i VIK
offensiv, och hans avgörande insats mot Nybro är ytterligare ett exempel på hur viktig han är för laget. Rasmus Korhonen, som stod för flera matchavgörande räddningar, har också visat att han är en av VIKs mest pålitliga spelare i defensiven. För att säkra segern mot Kalmar behöver VIK bygga vidare på dessa starka individuella prestationer, samtidigt som laget hittar en bättre rytm genom alla tre perioder. Malte Sjögren, som imponerade stort i boxplay mot Nybro, är också en spelare att hålla ögonen på. Han har visat upp en arbetsmoral och spelförståelse som gör honom till en viktig del av VIK
defensiva spel. Även Noel Fransén, som varit dominant i två matcher i rad, ser ut att etablera sig som en ledande back för laget. VIKs defensiv kommer att vara en nyckel i mötet med Kalmar, särskilt mot deras snabba anfallsspel.

Kalmar HC: Ett lag att hålla ögonen på

Kalmar HC har blandat rutiner med unga talanger och ser ut att bli en utmaning för VIK. På backsidan hittar vi Ludvig Jardeskog, som återvänder efter två matchers avstängning, och Carl-Johan Lerby, nyförvärvet från Björklöven. Denna kombination ger Kalmar en solid defensiv grund. Forward-sidan är något mer tveksam och saknar riktig tyngd, men A.J. Vanderbeck har inlett säsongen starkt med 3 mål och 2 assist. Det blir viktigt att hålla koll på honom under matchen.
Kalmar vann dessutom borta mot Oskarshamn, vilket bekräftar att de är kapabla till överraskningar och därför inte får underskattas. För Västerås handlar det om att vara fokuserade och hålla ett tätt försvar.

VIK: behov av förbättring

Trots att VIK tog hem två poäng mot Nybro var det inte utan problem. Laget hade svårt att sätta trafiken framför mål och saknade skärpa i sitt skytte under stora delar av matchen. Dessutom var spelet stundtals odisciplinerat, med för många onödiga utvisningar och bjudningar som kunde ha straffat laget hårdare. En nyckel till framgång mot Kalmar blir att täppa till defensiven och minimera dessa enkla misstag.
En spelare som inte riktigt har fått chansen att visa vad han går för är Gian-Marco Hammerer. Värvad från Davos har han fått begränsad speltid även i VIK, vilket gör det svårt att bedöma hans potential. Det återstår att se om han kommer att få fler möjligheter framöver, men än så länge är han en spännande reserv som fortfarande måste bevisa att han platsar i laget.


Vägen framåt

Inför matchen mot Kalmar behöver Västerås hitta stabiliteten och prestera genom hela 60 minuter. Laget har visat glimtar av briljans, men för att klättra i tabellen och på allvar konkurrera i HockeyAllsvenskan krävs det att fler spelare steppar upp och bidrar, särskilt i offensiven. Komarek kan inte göra allt själv, och för att laget ska lyckas långsiktigt behövs en bredare produktion från fler av lagets offensiva kuggar.

Matchen mot Kalmar blir en bra chans för VIK att bygga vidare på vinsten i Nybro, men det kommer inte bli en lätt uppgift. Kalmar har visat att de kan överraska, och Västerås måste vara beredda att möta en hungrig motståndare som har mycket att bevisa.

 


Tippning: Kalmar HC 2-5 Västerås IK

Jonathan W2024-10-02 14:43:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Hockeyallsvenskan liknar mer och mer en farmarliga efter Östman sorti från Västerås...