Inför Kanada-Ryssland: Stormakterna gör upp i finalen
Kanada och Ryssland lekte sig vidare från sina respektive semifinaler. Nu drabbar stormakterna samman i JVM-finalen.
Om man bortser från bitterheten i att det inte är Sverige som står i JVM-finalen får man nog ändå konstatera att vi får se en drömfinal. Rivaliteten mellan Kanada och Ryssland går tillbaka många år och återfinns på alla nivåer. Det brukar bli speciella matcher – och förhoppningsvis bjuds vi på en ny klassiker när JVM-finalen ska avgöras.
Såväl Kanada som Ryssland fick förhållandevis bekväma semifinaler. Ryssarna tog sig som bekant förbi Sverige med 4-1 medan Kanada som väntat kastade Slovakien åt sidan med 5-1. Det är två kompetenta målvakter, gedigna försvarsbesättningar och mängder med forwardsstjärnor som drabbar samman nu.
Kanada går för sitt första JVM-guld sedan 2009 och är i final för första gången sedan 2011. Just 2011 var det Ryssland som tog hem guldet, vilket också är deras senaste guld. De båda stormakterna har alltså gått oproportionerligt länge utan ett guld.
Vi kan således räkna med två toktaggade rivaler som drabbar samman under måndagsnatten.
Kanada lika mäktiga som vi förväntade oss
I vanlig ordning var Kanada en av förhandsfavoriterna. Det hör till vanligheterna, oavsett vilken nivå vi snackar. Det kanadensiska landslaget har alltid guldkrav på sig – och här är det viktigt att särskilja på förhoppningar och krav. I Kanada är det guld eller misslyckande som gäller.
Hittills har man definitivt levt upp till förväntningarna. Bortsett från en jämn – och väldigt underhållande – match mot USA i gruppspelet har man krossat sitt motstånd. Likt Sverige gick man rent genom gruppspelet och med totalt 34 gjorda mål under turneringen har man den överlägset bästa offensiven.
I semifinalen hade Slovakien inte mycket att säga till om, och även om matchen kändes avgjord redan på förhand blev det definitivt med två mål på en och en halv minut mot slutet av den andra perioden. Kanada triumferade sig till final framför hemmapubliken och man gjorde det efter tre poäng vardera från Curtis Lazar, Nic Petan och en viss Connor McDavid.
McDavid – frälsaren?
Sällan har en spelare varit så upphypad som just Connor McDavid. Han förväntas gå först i sommarens draft, han är framtidens superstjärna och redan nu – två år ”för ung” – förväntas han bära det kanadensiska laget. Han kallas för en ”generational talent”, som Sidney Crosby och Mario Lemieux har gjorts tidigare.
Somliga skulle kalla det orimliga förväntningar, det finns säkert några som tycker att det i allra högsta grad är berättigat. Men har han, oavsett vad man tycker om förväntningarna och kraven, lyckats leva upp till dem? Där kan vi slänga ur oss ett rungande ja. Visst måste man avvakta finalen innan man ger en slutbedömning på hans JVM – men finalen är också en chans för honom att skriva in sig i historieböckerna.
I semifinalen gjorde McDavid tre nya poäng och har nu gjort tio poäng på sex matcher. Det är, tillsammans med just legendaren Lemieux, tidernas bästa notering för en 17-åring. Och McDavid har alltså en match till på sig.
Ryssland vaknade sent
Ryssland gick inte riktigt att känna igen under gruppspelet – eller, om man vill vara fördomsfull, så gick ryssarna definitivt att känna igen under gruppspelet. Man pressades rejält av Danmark, blixtrade till mot Schweiz och glänste här och där mot Sverige innan man förlorade mot Tjeckien.
I och med den avslutande förlusten mot Tjeckien tappade Ryssland andraplatsen bakom Sverige och istället för Slovakien fick man USA i kvartsfinalen. De flesta skulle så klart hellre ställas mot Slovakien än USA sett till chansen att avancera – men kanske var en tuff kvartsfinal precis vad ryssarna behövde?
Visst fick man lite hjälp av domarna och odisciplinerade amerikaner, men det ska inte ta någon ära från Rysslands prestation. I semifinalen mot Sverige lyfte man sig sedan ytterligare en nivå och under långa stunder var inte ens Sverige i närheten av att kunna hävda sig. Till och från var det lekstuga i den svenska zonen.
När Kanada har lekt sig vidare till final via Danmark och Slovakien har Ryssland avverkat USA och Sverige. Man kan föra argument för att kanadensarna inte har testats på allvar mer än i gruppmatchen mot USA, medan Ryssland har fått ta sig förbi betydligt tuffare motstånd. Man kan också vrida och vända på resonemanget om vad som är att föredra – en enkel väg till final eller självförtroendet som tunga segrar medför?
Buchnevich – en framtida stjärna
Den där stora självklara stjärnan saknas i det ryska laget. Det finns ingen Mikhail Grigorenko, Nikita Kucherov, Yevgeni Kuznetsov, Vladimir Tarasenko eller Nikita Filatov. Ryssland har inte den där poängmaskinen den här gången, utan istället är det en handfull spelare som klivit fram som bärande spelare.
Trots att man inte har en enda spelare som har gjort en poäng per match är det flera namn som imponerat. Nikolai Goldobin, Maxim Mamin, Ivan Barbashyov, Alexander Sharov, Vyacheslav Leshenko och Sergei Tolchinski har alla klivit fram för Valeri Bragin och hans stab. Men kanske är det Pavel Buchnevich som har stått ut allra mest.
Han uppmärksammades redan för ett år sedan när han, lite osportsligt, firade vilt framför USA:s bås i kvartsfinalen, men redan då imponerade han. Det är en kvick spelare med fantastisk offensiv som definitivt kommer sätta sina avtryck hos New York Rangers inom kort. Det har bara blivit ett mål hittills, men Buchnevich har konstant varit ett hot och Kanada lär få fullt upp med honom i finalen.
Inför turneringen pratades det en hel del om Rysslands starka målvaktsduo i Ilya Sorokin och Igor Shestyorkin. Det blev det sistnämnde som i slutändan blev Bragins förstaval – och tillsammans med Kanadas Zachary Fucale har han varit turneringens bästa målvakt. Vi kan alltså även räkna med en intressant målvaktsduell i nattens final.
---
Håll ögonen på:
Connor McDavid, Kanada
Hypad som få och förväntas, trots att han är två år yngre, slänga upp Kanada på sina axlar. Med en poäng i finalen skriver han in sig i historieböckerna – så han har inte bara drivkraften av guld att gå på. Njut av McDavid i JVM så länge det går – om ett år kan han mycket väl vara upptagen i NHL.
Sergei Tolchinski, Ryssland
Sergei Tolchinski var inte lika namnstark på förhand som vissa av hans lagkamrater, men han tillhör kategorin av spelare som har klivit fram för Ryssland. Två av hans tre mål har varit matchvinnande och Tolchinski har visat varför Carolina signade upp honom trots att han gick odraftad.
---
KANADA-RYSSLAND
Vad: JVM, final
Var: Air Canada Centre, Toronto
När: 5/1 02:00
Hur: SVT