Rankning: JVM:s största stjärnor
JVM kryllar av spännande namn och SvenskaFans listar de största stjärnorna.
I vanlig ordning får vi se en stor mängd framtidsnamn när JVM ska avgöras. Vi får inte se en generational talent i form av Connor McDavid, men det innebär inte att årets upplaga saknar stjärnor.
Framtidens stjärnor ska nu visa upp sig på en av hockeyns mest hypade scener. Karriärer kan ta fart – eller stanna upp – under JVM och när säsongens höjdpunkt nu står runt hörnet är det dags att börja känna av spelarna. SvenskaFans gör det genom att ranka JVM:s största stjärnor.
###
RANKNING: JVM:S STÖRSTA STJÄRNOR
10. Brett Leason, Kanada
[W] [Prince Albert Raiders, WHL] [Odraftad, tillgänglig 2019]
Medioker 17/18 – en av ligans bästa spelare 18/19. Det har svängt fort för Brett Leason. Efter att ha nobbats tidigare draftår börjar han nu sätta fina avtryck inför draften 2019. Leason ligger nämligen på andra plats i såväl skytte- som poängligan i WHL, där hans Prince Albert Raiders har spelat ihop flest poäng.
Högerskytten har redan fördubblat sin mål- och poängskörd från förra säsongen och kommer nu representera Kanada för första gången i karriären. Han är en fin playmaker som drar nytta av sin storlek och som dessutom har utvecklat sin skridskoåkning till den här säsongen – och just hans utvecklade kvickhet nämns som den stora anledningen till hans framsteg den här säsongen.
Leason får beskrivas som en doldis och för många är säkert det kommande mästerskapet första gången man hör talas om honom, men med tanke på säsongen i WHL är stjärnstatusen välförtjänad.
---
9. Aleksi Heponiemi, Finland
[C] [Kärpät, Liiga] [Florida Panthers, 2/40 2017]
Aleksi Heponiemi kan vara en dynamisk forward, men han var också en av nyckelspelarna som svek för ett år sedan. Då resulterade fem matcher i två poäng och ett stjärnspäckat finskt lag fick respass redan i kvartsfinalen. Nu kommer inte Finland med ett lika namnstarkt lag – några spelare imponerar i NHL och Kristian Vesalainen nobbade exempelvis JVM – men man har ändå någon form av revansch att utkräva.
Till den här säsongen valde Heponiemi att lämna juniorhockeyn i WHL – där han kom trea i poängligan – till förmån för Finland och Liiga. Med 26 poäng (8+18) på 29 matcher ligger han strax bakom toppskiktet i poängligan, men han är ligans poängbästa junior.
Finland har med sig några intressanta forwards, men det är Heponiemi – tillsammans med en annan hypad återvändare – som är katalysatorn och den stora nyckelspelaren.
---
8. Cody Glass, Kanada
[C] [Portland Winterhawks, WHL] [Vegas Golden Knights, 1/6 2017]
Det förväntas bli Cody Glass som får ta på sig rollen som Kanadas förstacenter. Det innebär stora krav och förväntningar, men Glass har absolut förmågan för det. Nu har han inte samma stjärnglans som många andra kanadensiska förstacentrar och de regerande mästarna kommer snarare med bredd än spets som sin största tillgång.
Glass är en skicklig playmaker som har varit framträdande i WHL sedan säsongen 16/17. Han har blivit uttagen i säsongens All Star-lag två år i rad och blev historisk som Vegas första draftval någonsin. Tempot nämns som ett frågetecken, men skickligheten och speluppfattningen kan mycket väl kompensera för det.
Försvarar Kanada guldet utan en formtoppad Glass?
---
7. Vitali Kravtsov, Ryssland
[C/W] [Traktor Chelyabinsk, KHL] [New York Rangers, 1/9 2018]
17 poäng (6+11) på 33 matcher framstår kanske inte som något särskilt, men faktum är att Vitali Kravtsov gör en mycket bra säsong i KHL. Han är ligans överlägset bästa junior och poängsnittet (0,52) ligger på samma nivå som Kirill Kaprizov, Vladimir Tarasenko och Pavel Buchnevich hade i samma ålder.
Kravtsov är en intressant forward som kombinerar skicklighet med storlek. Ryssland lär förlita sig en hel del på honom i produktionen och med exempelvis Klim Kostin som sin radarpartner kan Kravtsov bli en fröjd att följa för New York Rangers-fansen – i synnerhet som han redan har öppnat för att avsluta säsongen i NHL om hans Traktor missar slutspelet.
---
6. Henri Jokiharju, Finland
[D] [Chicago Blackhawks, NHL] [Chicago Blackhawks, 1/29 2017]
Finland går miste om flera högklassiga spelare som redan har slagit sig in i NHL, men man får i alla fall en efterlängtad förstärkning i form av Henri Jokiharju. I honom får man en försvarsgeneral som mycket väl kan vara mästerskapets främsta back.
Jokiharju var en av få finska stjärnor som inte svek för ett år sedan och Finland behöver återigen maxprestationer från honom, men nu i en ännu större roll. Det är en skicklig och intelligent försvarare som har snittat 20 minuter per match för Chicago.
---
5. Nick Suzuki, Kanada
[C] [Owen Sound Attack, OHL] [Vegas Golden Knights, 1/13 2017]
Nick Suzuki har två framträdande säsonger i OHL bakom sig och fortsätter på den inslagna vägen även 18/19. När det nu vankas JVM förväntas han bli en av Kanadas ledande spelare och som hypad Montreal-talang – han var en del av Max Pacioretty-traden i somras – har han givetvis många ögon på sig.
Högerskytten kan agera såväl målskytt som framspelare och är framför allt giftig i powerplay. Han är relativt liten – vilket tyvärr kan påverka hans genomslag i NHL – men det borde inte hindra honom i JVM.
Suzuki kommer förmodligen inte vara JVM:s bästa spelare, men stjärnglans finns det gott om.
---
4. Filip Zadina, Tjeckien
[W] [Grand Rapids Griffins, AHL] [Detroit Red Wings, 1/6 2018]
Många förväntade sig att Filip Zadina skulle gå topp-3 i sommarens draft, men i slutändan föll han hela vägen till Detroit med sjättevalet. Red Wings lär ha jublat och tjecken var inte långt borta från att ta en NHL-plats direkt. Säsongen fick däremot inledas i AHL där det har blivit 17 poäng (8+9) på 26 matcher.
Zadina var en väldigt framträdande spelare redan i JVM i Buffalo och blev det mästerskapets näst bästa målskytt med sina sju fullträffar. Nu är han än en gång en av nyckelspelarna i ett tjeckiskt lag som ser ut att få en väldigt intressant offensiv.
---
3. Jack Hughes, USA
[C] [US National U18 Team, USDP] [Odraftad, tillgänglig 2019]
Jack Hughes förväntas gå som etta i sommarens draft, även om Finlands Kaapo Kakko så smått har börjat utmana honom på slutet. Han får sällskap av brorsan Quinn Hughes och de två bröderna är definitivt en publikfriande duo.
Även om Hughes är underårig är hypen värd att ta på allvar inför JVM och han kan mycket väl bli en av mästerskapets mest framträdande spelare. Det blir fascinerande att följa honom med tanke på sommarens draft och att 17-åringen kommer med star power råder det ingen tvekan om.
USA har ett slagkraftigt lag på plats och skulle Hughes leva upp till hypen är det en stor guldkandidat.
---
2. Martin Necas, Tjeckien
[C] [Charlotte Checkers, AHL] [Carolina Hurricanes, 1/12 2017]
Martin Necas var en av JVM:s mest dominanta spelare förra året och delade på poängligasegern med Casey Mittelstadt. Den här säsongen fick han inleda i NHL och hann spela sju matcher innan Carolina skickade honom till Charlotte Checkers i AHL. Där har det blivit 22 poäng (7+15) på 26 matcher.
Nu ska Necas leda sitt Tjeckien mot stordåd och han gör det tillsammans med en stor del av stommen från Buffalo. Martin Kaut och Filip Zadina bildar en finfin trio tillsammans med Necas och Tjeckien har en offensiv som kan sänka vilket motstånd som helst i en enskild match.
Necas är explosiv och rörlig med en härlig puckkontroll. Han kan mycket väl bli en av JVM:s mest sevärda spelare och lär återfinnas högt upp i poängligan.
---
1. Eeli Tolvanen, Finland
[W] [Milwaukee Admirals, AHL] [Nashville Predators, 1/30 2017]
Finland fick loss sin drömförstärkning – och den är välbehövlig. I Eeli Tolvanen får man in den där extrema spetskompetensen som en utpräglad och, på den här nivån, etablerad målskytt ger. Det finns gott om skickliga och intressanta forwards i det finska lagbygget, men det går inte att blunda för att Tolvanen ger ytterligare en dimension.
Tolvanen har varit hypad i flera år, men föll hela vägen till val 30 i draften 2017. Han svarade på det genom att stå för tidernas bästa U19-säsong i KHL, där han överglänste namn som Evgeny Kuznetsov och Vladimir Tarasenko. Den gångna säsongen var också full av landskampsspel, där Tolvanen medverkade i såväl JVM som OS och VM. Kanske blev det för mycket, för när säsongen skulle avslutas i Nashville lyckades han inte göra några avtryck.
Många förväntade sig också att Tolvanen skulle ta en NHL-plats i höstas, men så blev inte fallet och kanske har omställningen till seniorhockeyn i Nordamerika varit större än vad man trodde. I JVM är däremot Tolvanen beprövad och han kommer nu göra sitt tredje mästerskap. För ett år sedan gjorde han sex poäng på fem matcher – men det blev enbart ett mål.
Finland har goda möjligheter att gå långt i det här mästerskapet och skulle Tolvanen pricka in en formtopp kan han mycket väl vara JVM:s främsta spelare.
---
Dark horse
Alexis Lafreniere, Kanada
[W] [Rimouski Oceanic, QMJHL] [Odraftad, tillgänglig 2020]
Vid 17 års ålder dominerar redan Alexis Lafreniere i QMJHL – för andra året i rad. Han är hypad som få, men är inte tillgänglig för draften förrän 2020. Det förefaller som att han knep den sista platsen i Kanadas lag – tack vare skadan på Gabriel Vilardi – så det återstår väl att se hur mycket han faktiskt får spela.
Hypen kring Lafreniere är värd att ta på allvar.
---
Bubblare
Evan Bouchard, Kanada
[D] [London Knights, OHL] [Edmonton Oilers, 1/10 2018]
Evan Bouchard är en allround försvarare som fick smaka på NHL-spel redan den här säsongen. 19-åringen är förmodligen den stora nyckelspelaren i Kanadas försvar.
Ryan Poehling, USA
[C] [St. Cloud State University, NCAA] [Montreal Canadiens, 1/25 2017]
En komplett tvåvägscenter som var med och tog brons för ett år sedan. Det är Jack Hughes som drar rubrikerna på förhand, men Ryan Poehling är en lika viktig ingrediens i USA:s lagbygge.
Erik Brännström, Sverige
[D] [Chicago Wolves, AHL] [Vegas Golden Knights, 1/15 2017]
Erik Brännström blir Sveriges viktigaste försvarare nu när Timothy Liljegren har försvunnit på grund av skada. Han är en spelskicklig och skridskostark försvarare som satte avtryck redan i Buffalo.