Lagbanner
JVM-krönika: Ett tacksamt huvudbry

JVM-krönika: Ett tacksamt huvudbry

Hur väljer Tomas Montén att formera sina toppkedjor?

Tomas Montén och hans stab har presenterats årets JVM-bruttotrupp. 34 namn – fördelat på fyra målvakter, tolv backar och 18 forwards – listades på den digitala presskonferensen och med tanke på mängden spelare kan vi inte gnugga händerna över någon bomb.

Truppen saknar kort och gott rejäla överraskningar – inkluderingar såväl som petningar. Visst kan man hitta några namn som kanske kunde ha tagits ut, men knappast några uppseendeväckande spelare.

Att raljera över en petad finlirare eller uttagen brunkare är alltså inget vi lägger något fokus på nu. Det sparar vi till bruttotruppen har kapats ner till den slutliga truppen som åker till Kanada…

---

Istället blickar vi mot toppskiktet av spelarna – och här har Tomas Montén ett intressant dilemma.

Alexander Holtz, Lucas Raymond och Karl Henriksson har tidigare bildat en giftig trio tillsammans. Säsongen 18/19 resulterade det exempelvis i guld i J18-VM på hemmaplan. Henriksson blev poängbäst i det svenska laget, medan Holtz och Raymond delade på den interna skytteligatiteln.

De har följts åt i de olika landslagen och kamperade även ihop under JVM för ett år sedan. Det är enkelt att landa i slutsatsen att de ska fortsätta ihop. Logiken är uppenbar och det är svårt att argumentera mot ett sådant beslut allt för våldsamt.

Om det inte vore för William Eklund.

Holtz och Eklund har imponerat tillsammans i Djurgården och duon har gjort stora avtryck i SHL. Eklund står på 7+5 efter 16 matcher medan Holtz har gjort 6+7 på 17 matcher.

Det måste vara lockande att bibehålla Holtz/Eklund-duon intakt och hoppas att kemin från Djurgården följer med in i Juniorkronorna. Dessutom vet man att man då har ännu en pålitlig duo i Raymond/Henriksson, även om de inte har någon kemi från just Frölunda. Plötsligt borde det i alla fall inte råda någon tvekan om att Sverige kan mönstra en slagkraftig topp-6, byggd kring två fantastiska par.

En sådan one-two punch kan helt klart ge slagläge. Men det finns också åtskilliga exempel på där en topptung, inkörd och formtoppad förstakedja är värt allt och lite till.

Det borde inte finnas något självklart förhandssvar på det här dilemmat och nog bör Montén få en del huvudbry under uppladdningen – men det är sannerligen ett tacksamt huvudbry att ha.

---

I april 2019 tog alltså Sverige hem J18-VM. Vi har redan lyft Alexander Holtz, Lucas Raymond och Karl Henriksson – men de är bara en liten del från den truppen som nu ska ta ledande roller i JVM.

Hugo Alnefelt, Calle Clang och Jesper Wallstedt var de tre målvakterna 2019 – och alla tre är uttagna nu. Alnefelt var en toppmålvakt redan i JVM 2020 och Wallstedt ser oerhört spännande ut i Luleå. Här står Juniorkronorna väl rustade.

I försvaret var Tobias Björnfot, Philip Broberg och Victor Söderström med om att vinna J18-guld. De var även med i JVM för ett år sedan och alla tre har potential för att vara toppbackar borta i Edmonton-bubblan. Krydda det med en Albert Johansson som imponerar i Färjestad och även den svenska backsidan ser stark ut.

Det finns gott om offensiv potential i laget. Betydelsen av Holtz och Raymond, i första hand, är kanske aningen stor – men man ska sannerligen inte beklaga sig över att det är viktig att så framträdande spelare behöver kliva fram.

---

Den här kullen har varit framgångsrik tidigare. Man vann som sagt guld under J18-VM 2019 och flera spelare var med om att spela hem bronspengen i JVM 2020, som ju för övrigt var det första mästerskapet sedan guldet 2012 som Juniorkronorna avslutade med en seger.

Är man bara förskonade från smittspridning – ett positivt test under förberedelserna innebär att spelaren plockas bort helt och hållet – och faktiskt klarar av att bo i en mentalt krävande bubbla ska det här svenska laget helt klart kunna utmana på allvar.

---

Läs även:
JVM-truppen presenterad – 34 spelare uttagna
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2020-12-03 15:40:00
Author

Fler artiklar om JVM 2021