Lagbanner
Rankning: JVM:s största stjärnor

Rankning: JVM:s största stjärnor

JVM står runt hörnet och det är hög tid att spana in mästerskapets största stjärnor.

Redan på juldagen vankas det JVM-hockey igen. Det blir ett minst sagt annorlunda mästerskap, men trots att flera stora namn inte medverkar av olika anledningar så finns det gott om stjärnglans över bubblan i Edmonton.

När vi nu närmar oss premiärmatcherna är det hög tid att börja titta på JVM:s största stjärnor. Det kan vara värt att notera att det här inte är någon lista över de bästa spelarna, utan snarare ett sätt att uppmärksamma sevärda och framträdande framtidsnamn.

###

JVM:S STÖRSTA STJÄRNOR:

10. Bowen Byram, Kanada

[D] [Född 2001] [Colorado Avalanche, NHL] [Draftades 1/4 2019]

Bowen Byram har alla förutsättningar att vara JVM:s främsta försvarare i år. Han var med redan i Tjeckien och var stabil utan att glänsa. Nu är det däremot dags att ta nästa steg och JVM blir sannolikt ett viktigt avstamp inför vad som mycket väl lär kunna bli en NHL-säsong med Colorado.

19-åringen är hela paketet från blålinjen, offensivt som defensivt. Han kommer sannolikt bilda ett högintressant backpar med Jamie Drysdale och den duon kan – med reservation för att de inte har spelat tävlingsmatcher sedan i våras – bli ett dominant inslag.

---

9. Anton Lundell, Finland

[C] [Född 2001] [SKA St. Petersburg, KHL] [Draftades 1/10 2019]

Finland har en härlig storhetstid bakom sig med tre guld mellan 2014 och 2019. Några allvarliga guldförhoppningar ska man nog inte ha den här gången, men man har ändå ett lag med flera intressanta inslag. Anton Lundell var med och vann guld 2019 och var till och med involverad i Kaapo Kakkos avgörande mål.

Förra året saknades han på grund av skada, men nu kommer han in i gott slag. 20 poäng, fördelat på tolv mål och åtta assist, på 17 matcher i Liiga är starkt – även om Liiga kan vara svår att relatera till ibland. Det ger honom dock det högsta poängsnittet bland alla U20-spelare de senaste tio åren.

Om Finland ska utmana om medaljerna igen lär det krävas en rejält formtoppad Lundell.

---

8. Lucas Raymond, Sverige

[RW] [Född 2002] [Frölunda, SHL] [Draftades 1/4 2020]

Det svenska centerdjupet oroar sannerligen efter förlusterna av Karl Henriksson och William Eklund, men några matchvinnartyper finns det allt kvar. Såväl Alexander Holtz som Lucas Raymond får ta på sig ett stort ansvar nu och nog finns det fog för att förvänta sig en hel del.

Det är framför allt i produktionen som Raymond väntas bidra. Nu är han givetvis ingen endimensionell spelare som bara försöker producera, men Sverige har gott om stabila tvåvägsspelare och checkare. När det kommer till extrem spets är det däremot upp till några få att leverera.

---

7. Dylan Cozens, Kanada

[C/RW] [Född 2001] [Lethbridge Hurricanes, WHL] [Draftades 1/7 2019]

Som förväntad kanadensisk förstacenter i ett hemma-JVM har man uppenbara krav på sig och Dylan Cozens har visat att han kan producera och leda tidigare. För ett år sedan gjorde han exempelvis 2+7 på sju matcher och han har varit framträdande i WHL. Nu kommer han däremot – som många andra kanadensare – utan tävlingsmatcher i kroppen den här säsongen.

Är det någon nation som man bara iskallt förväntar sig ska kunna rivstarta trots att man inte har spelat tävlingsmatcher sedan i våras är det givetvis Kanada. Här blir Buffalo-draftade Cozens viktig. Förstakedjan med han, Jack Quinn och Kirby Dach har alla förutsättningar för att bli en dominant kedja – och man måste visa varför redan från start.

---

6. Spencer Knight, USA

[G] [Född 2001] [Boston College, NCAA] [Draftades 1/13 2019]

Spencer Knight är en av världens finaste målvaktstalanger, så logiskt nog gick Florida ut och spenderade stora pengar på Sergei Bobrovsky bara någon vecka efter att man hade draftat Knight. Det bådar för en fin clash när Knight ska konkurrera med en – än så länge – underpresterande men dyr konkurrent.

Men där är vi inte än. Först ska Knight bära sitt USA i Edmonton-bubblan. Han var med som tredjeval redan 2019 och visade sin talang som förstamålvakt 2020. Men det är nu som han verkligen ska dominera. Knight har imponerat i NCAA och bör utgöra ryggraden i en trygg amerikansk defensiv. Frågan är bara om han får tillräcklig offensiv hjälp för att kunna ta sitt lag långt?

---

5. Vasili Podkolzin, Ryssland

[RW] [Född 2001] [SKA St. Petersburg, KHL] [Draftades 1/10 2019]

Studerar man bara Vasili Podkolzins statistikrader genom åren får man inte riktigt intrycket av en jättetalang. Vare sig i KHL eller på juniornivå har han vräkt in poäng, men ibland kan skenet bedra. När han draftades 2019 pekades det på vissa frågetecken över att han kanske skulle ta lite tid på sig i sin utveckling – och så kan det absolut vara för powerforwards.

Podkolzin var med för ett år sedan och visade absolut framfötterna här och där, men nu lär det krävas en mer dominant insats. 2020 hade ryssarna flera potentiella matchvinnare och riktigt den lyxen har man kanske inte tillgång till nu. Yaroslav Askarov måste bära lagets defensiv och en stor del av det offensiva ansvaret vilar på Podkolzins axlar.

---

4. Tim Stützle, Tyskland

[C] [Född 2002] [Adler Mannheim, DEL] [Draftades 1/3 2020]

Den så sevärda tysken Tim Stützle tillåts glädjande nog att medverka i JVM. Trots en skada under vintern har Ottawa släppt honom till mästerskapet och han väntas vara i fullt speldugligt skick när vi drar igång efter jul. För Tysklands och alla hockeyälskares skull hoppas vi att skadan inte håller tillbaka honom.

Stützle skulle ha varit ett mycket viktigt tyskt inslag oavsett förutsättningar, men efter några tunga återbud – Detroit släpper inte Moritz Seider och Lukas Reichel missar JVM på grund av Covid-19 – är ansvaret enormt. Tyskarna ger inte riktigt samma skrällvarning som för ett år sedan, men den spelskicklige och skridskostarka Stützle borde kunna ta sitt Tyskland till kvartsfinal.

---

3. Quinton Byfield, Kanada

[C] [Född 2002] [Los Angeles Kings, NHL] [Draftades 1/2 2020]

Drafttvåan från tidigare i höstas är ett av namnen som väntas kunna kliva fram i Kanada. Vid 18 års ålder är han redan upp mot två meter lång och hundratalet kilo tung, så det finns onekligen kraft att ta tillvara på. Många förväntar sig att han får lira NHL-hockey redan den här säsongen och hans JVM-avtryck kan mycket väl avgöra om det blir direkt eller senare under säsongen.

Det ser ut som att Byfield går in som andracenter i Kanada, bakom Dylan Cozens, och det är kanske inte helt oväntat med tanke på åldersskillnaden. Men ska vi ta hänsyn till den eventuellt något diffusa stjärnstatusen och utvecklingspotentialen så är Byfield utan tvekan en av absolut mest intressanta spelarna att följa i JVM.

---

2. Yaroslav Askarov, Ryssland

[G] [Född 2002] [SKA St. Petersburg, KHL] [Draftades 1/11 2020]

Världens kanske största målvaktstalang ska nu visa upp sig för världen på allvar. Han har redan tagit KHL med storm och för den som följde Karjala Tournament fick man en försmak av honom. I JVM för ett år sedan såg han visserligen lite fladdrig ut, men då var han två år yngre än de äldsta spelarna och det kan trots allt göra skillnad.

Med Askarov i kassen ska Ryssland ha chans att vinna varje match och han har definitivt talangen för att bära sitt lag till guld – om han bara får lite uppbackning av sina offensiva lagkamrater. Nashville-fansen lär ha något speciellt att se fram emot.

---

1. Kirby Dach, Kanada

[C/RW] [Född 2001] [Chicago Blackhawks, NHL] [Draftades 1/3 2019]

När det kommer till NHL-erfarenhet är Kirby Dachs status ohotad i det här mästerskapet. Det är bara en handfull spelare i JVM som faktiskt har gjort NHL-matcher, men ingen annan kommer i närheten av Dachs 64 grundseriematcher och nio slutspelsmatcher.

Nu är han en av de mest solklara ledarna i ett favorittippat Kanada och då är givetvis stjärnstatusen uppenbar. Dach kommer med båda finess och kraft i sin repertoar och när han nu gör sitt första och sista JVM bör man ha stora förväntningar på honom. Han ger helt klart potentiella MVP- och poängkungsvibbar.

---

Bubblare:

Trevor Zegras, USA

Trollgubben och passningsgeniet som stod för så många höjdpunkter i JVM 2020 är väl värd att följa även den här gången.

Marco Rossi, Österrike

Det är inte direkt varje år som en österrikare är aktuell för en sådan här lista, men Marco Rossi är inte heller vilken österrikare som helst. Han platsar i vilket lag som helst i det här mästerskapet.

Cole Caufield, USA

Lille Cole Caufield har potential att bli JVM:s skyttekung, men är kanske än så länge lite väl beroende av att lagkamraterna sätter honom i läge?

---

Dark horse:

Brad Lambert, Finland

Brad Lambert ska inte draftas förrän 2022, men det har redan pratats om finländaren med de kanadensiska rötterna en tid. Han fyllde 17 år för bara någon dag sedan och är redan ordinarie i Liiga. Kanske gör åldersskillnaden att han inte riktigt kan göra stora avtryck, men det är en fantastisk talang som är värd att följa under de kommande åren.
 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2020-12-21 12:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2021