Hovet, Johanneshov, 2024-01-24 19:00

AIK - Kalmar HC

Inför AIK-Kalmar

Inför AIK-Kalmar

AIK slog Djurgårdens IF utan deras supporter-stöd, då läktaren endast bestod av DIF:are, men kommer de lyckas få en till vinst med fulla läktare när Kalmar HC står för motståndet? Det är 3 viktiga poäng för KHC som har slutspel i tankarna men AIK kommer de göra allt de kan för att få tänderna i de 3p som står på spel.

Kalmar HC har haft en hittills svajig säsong med lite övervägande förluster, men KHC tog hem en 3p på deras senaste match mot Östersunds IK. Hemmalaget hade matchen och det var tydligt redan i andra perioden att Kalmar skulle lyckas ta hem 3p under fredagskvällen. Kalmar gjorde en bra insats, de såg varandra och hade fint passningsspel och lyckades vinna över gästerna. 

Kalmar ligger i och med vinsten kvar på en elfte plats i tabellen med endast en poängs skillnad till Almtuna IS som ligger på tionde plats. För att få spela slutspel kräver det att man är ett av lagen i topp 10 vilket för Kalmars del endast är en poäng bort. För Kalmar är alltså alla poäng de kan få viktiga ifall de vill komma till slutspel. Går Kalmar HC hem med en vinst på onsdag betyder det att de går om Almtuna och därför är i slutspels-zonen så som tabellen ser ut just nu. 

Ett annat lag som lyckades i helgen var AIK, som lyckades slå Djurgården med 3-0 i helgens Stockholmsderby. AIK klättrade efter segern upp i tabellen och är just nu på en femte plats och även de har en poäng upp till laget som ligger över dem som är IF Björklöven. Skulle AIK gå ut som vinnare på onsdag så innebär det att de klättrar upp på en andra plats i tabellen så som den ser ut just nu. 

Skadeläget i AIK har dock försämrats sedan derbyt i söndags, såhär säger Anton Blomqvist om det: "Mathew Maione är borta en tid framöver. Vi pratar veckor där. Egentligen samma status Antoine Bibeau. Lite mer oklart där, men han är inte aktuell för spel på onsdag i alla fall. Kristoff Kontos klev av igår. Första rapporten är inte jätteljus, men jag avvaktar den till det att jag har ett mer definitivt besked. Han spelar definitivt inte på onsdag. Tom Hedberg klev av igår efter försa perioden, men det ska inte vara någon fara till onsdag."
Kontos klev av i den andra perioden av derbyt efter en smäll i egen zon medan Antoine Bibeau varken kom till spel eller ombytt. Mathew Maione har inte spelat sedan 12 januari efter att fotleden vikt sig under honom i matchen mot Brynäs. 

AIK och Kalmar har haft två möten under säsongen som har resulterat i en vinst vardera. Första mötet slutade 6-3 till AIK medans andra mötet slutade 1-0 till Kalmar. Kommande möte spelas på Hovet på AIK:s hemmaplan, enligt statistiken så har hemmalaget tagit hem segern i samtliga möten mellan AIK och Kalmar HC. Det är 3 viktiga poäng som står på spel för KHC som troligtvis ställer upp med den starkaste truppen som möjligt inför mötet i huvudstaden mot ett något skadedrabbat AIK.

Veckans powerranking från Hockeyallsvenskan för lagen låter följande:
Kalmar HC - "Efter fem rakaförluster har man nu tagit 10 poäng på de fem senaste matcherna. Ligger en poäng från slutspel".

AIK - "Sedan ett par förluster, förvisso mot tufft motstånd, har man nu visat högklassigt spel med vinst mot SSK och DIF".

För första gången på 10 år spelades ett Stockholmsderby på Hovet istället för Globen och publiken bestod av nästan bara Djurgårdare. Ändå lyckades AIK tysta djurgårdarna och ta hem vinsten i derbyt. Kalmar kommer bli nästa möte för AIK på hemmaplan efter derbyt så AIK-supportarna och spelarna kommer starta matchen med överflödig mängd självförtroende från i söndags.
Kalmar har dock överraskat motståndare förr och kan göra det igen. KHC har ett starkt lag och ser de till att ha ett vasst passningsspel och rör sig i anfallszon så har de chans att ta hem det. 

Matchen är viktig för båda lagen och båda vill ha poäng. Med hänsyn till AIK:s derby-seger i helgen och deras troligtvis starka stöd från läkarna så har de en markant fördel, men den röda glöden i Kalmar-supportarnas hjärtan och KHC:s starka trupp ger dem hopp. Hur det går vet vi framåt 22.30 på onsdagskvällen!

Filippa Fredhøjf.fredhoj@icloud.comTwitter: filippafredhoj2024-01-23 11:20:00
Author

Fler artiklar om Kalmar HC