Krönika: Hur låter kritiken mot Mårts nu?
Guldet kan ingen ta ifrån dig, Mårts.

Krönika: Hur låter kritiken mot Mårts nu?

Det var ingen glänsande Tre Kronor vi fick se under stora delar av VM-turneringen, men något som glänser desto mer är guldet. Kritiken stormade mot Pär Mårts, men nu står han där som förbundskapten för världsmästarna.

Kritiken mot förbundskaptenen Pär Mårts har varit skarp det senaste året. Även om han påstår att han inte läser vad som skrivs, så får han säkert höra en del ryktesvägen. Det misslyckade världsmästerskapet i fjol, risiga Euro Hockey Tour-turneringar i höstas och en taktik som få varit nöjda med, har varit den stora anledningen till den växande kritiken.

I går kväll blev han VM-guldcoach. Jag väntade mig att Pär Mårts likt OS-silvermedaljören i skytte, Håkan Dahlby, skulle skicka en rejäl passning genom TV-apparaten med ett rungande "Fuck you". 

Nu blev det ett diplomatiskt och ödmjukt svar, men han hade haft all anledning att skicka en hård passning till större delen av media- och hockey-Sverige.

Men kritiken mot honom har varit befogad. Tre Kronors insats under inledningen av det här mästerskapet var under all kritik. Förlusten mot Schweiz i premiären visade sig inte vara ett så stort bottennapp som man just då trodde, men Tre Kronor stod egentligen inte för en enda fullt godkänd match förrän Kanada besegrades i kvartsfinalen.

Då smällde Nicklas Danielsson in två puckar från blålinjen i numerärt överläge. En spelare som få förstod varför Mårts & Co envisades med att ha kvar i powerplay-uppställningen.

Just det säger så mycket om den envise Pär Mårts, som inte låter sig påverkas av någon annan utan kör sitt race, om det så skulle kosta hans jobb. 

En kvartsfinalförlust i hemma-VM för andra året på rad - skulle det inneburit att Mårts tid som förbundskapten var över? Ja, kanske och det skulle helt klart funnits underlag för ett sådant beslut. 

Det finns till och med de som fortfarande hävdar att Mårts bör bytas ut. Visst har Henrik Sedin, Daniel Sedin och Jhonas Enroth utan tvekan varit de tre kronorna som smält ihop till detta guldet, men ingenting ska tas ifrån den övriga truppen elller ledningen för den delen.

Det finns inte något annat på kartan än att Mårts får förtroendet att leda detta laget till och i OS i Sotj.

Oavsett vad, vem eller vilka som är den stora anledningen till det här guldet, så ledde Pär Mårts som förbundskapten Tre Kronor till ett VM-guld.

Det kan ingen ta ifrån honom.
Vi fick vårt guld i hemma-VM.

Andreas Holmandyholm2013-05-20 14:00:00
Author

Fler artiklar om Tre Kronor