Lagbanner

Matchanalys J18: Det känns bara tråkigt just nu

Ännu en vinst för ett talangfullt J18-lag som har alla förutsättningar att bli riktigt bra hockeyspelare, men sannolikheten att den "utbildning" dem får nu kommer bidra till det känns föga trolig.

Efter att ha sett Mjölby Hockeys J18 spela mot Motalas dito i VMP-Group Arena så är jag mycket fundersam över framtiden.
Jag älskar juniorhockey när den visar i sitt esse, med mycket fysik, med mycket känslor, hårt jobb och framför allt en vilja av stål som man inte kan mäta i något annat än i vinst och förlust, och när den visar sig på det sättet så föredrar jag J-hockey framför seniorhockeyn. Sen finns det situationer där juniorhockey blir tråkigt, förutsägbart och fullständigt värdelöst och det precis vad stora delar av den försäsongen erbjudit, och det är inte bara tragiskt utan helt  och fullt oacceptabelt.

Det här är inget som killarna på isen rår för, dem gör bara vad dem blir tillsagda och det dem gör, gör dem förbaskat bra. Det här handlar om föreningen, det handlar om ledarna i och kring laget och det här handlar specifikt om vart man vill som klubb. Upp t.o.m att man blir senior handlar hockey om utbildning, om att lära killarna att spela hockey, lära dem allt dem ska kunna som juniorer, speciellt i en situation som den som man som klubb lever i, att man är breddförening och inte en elitförening.

Det jag har sett på försäsongen handlar inte om utbildning i mina ögon. Jag har ytterst svårt att se vad matchning mot betydligt sämre motstånd ger för fördel, det enda man bidrar till är en inställning som kommer bli extremt svår att tvätta bort, samma inställning som höll på att fälla klubben förra säsongen i kvalspelet. Om målet med J-lagen är att vinna och bara spela för vinnandets skull, då gör man helt rätt i nuläget. Om syftet är att göra killarna till fullfjädrade hockeyspelare när dem lämnar J-verksamheten så ligger hela klubben väldigt risigt till.

Bristen på klara direktiv när det gäller yngre spelare som ska upp för att testa på J-hockeyn och planen för vad som är bäst för deras utveckling måste vara glasklara för alla inblandade, och vad jag hör från föräldrar och andra insatta, både från ledar - och spelarhåll, så är organisationen fullständigt kaotisk. Jag har bara ett råd, gör om och gör det ordentligt.

Det finns ingen mening att göra en matchanalys på en match som hade mindre intensitet spelmässigt än vad jag ser dagligen på A-pojkarnas träningar. Det finns ingen mening att försöka bedöma killarna på isen eftersom inställningen till matchen saknar tanke, från alla håll. Och det finns ingen anledning att fortsätta följa juniorlagen så länge verksamheten saknar allt som man själva skrivit under på alla policydokument från Svenska Hockeyförbundet.

Det faller noll skugga över killarna, och det är tråkigt att dem inte kommer få den uppmärksamhet som dem förtjänar, för det är bra killar som har stor potential.

Toni Lappalainen Samuelssontoni@hockeydirekt.nu2010-09-12 15:34:00
Author

Fler artiklar om Mjölby