Lagbanner
Frågor till Modoredaktionen
MODO HOCKEY SVENSKA MÄSTARE 2007

Frågor till Modoredaktionen

Modoredaktionens eldsjälar tycker till om guldet, den fantastiska Örnsköldsvikspubliken och den kommande säsongen.

• SM-guld till Modo, hur är känslorna?

Westerlund: Jag fattar det inte, jag fattar det inte!! Det är som en dröm, en underbar dröm, som är sann! Det kändes så härligt overkligt att se Modospelarna kyssa bucklan efter matchen. Jag vill se bilderna rulla på tv om och om igen!

Hägglund: Jag har försökt känna efter och till slut kommit fram till att jag är i chock. Jag upplever en ljuvlig variant av den där bedövande, avtrubbande känslan som folk drabbas av när det hänt något som är så hemskt att hjärnan inte kan ta in allt på en gång. Skillnaden är att nu har det hänt något som är så fullkomligt himla underbart att hjärnan inte klarar av att ta in all glädje på en gång. Den kommer litet i taget – och jag bara tackar och tar emot.

Nordstrand: Helt fantastiska måste jag säga. Känslorna sprudlar och jag har fortfarande några dagar efter själva guldet svårt att inse det faktum att Modo faktiskt är Svenska mästare i ishockey. Ofantligt stort och roligt för bygden som sådan. Efter kvartsfinalen kände jag mig faktiskt aldrig orolig och med det ”medflytet” Modo hade då, då var det som inte läge att oroa sig mot vare sig HV71 eller Linköping.

Söderlind: Ja vad ska man säga. Det har nu gått några dagar sedan guldet bärgades men jag vet inte om jag har fattat det ännu trots att jag har läst säkert 100 artiklar om bragdmatchen. Det här är riktigt stort för Modo Hockey och hela Ångermanland.

• 20 000 firande Örnsköldsviksbor efter matchen, hur går det till?
Westerlund: Vi lever för hockey i den här stan, klart att man vill vara med och fira våra hjältar! Hur kan man kalla oss för Sveriges sämsta publik?!

Hägglund: Jag har personligen väldigt svårt att tro att det verkligen handlade om 20000, eftersom det är ungefär vad hela staden rymmer och skulle innebära att varenda pensionär och vartenda spädbarn var ute och firade den natten. Men visst handlar det om en sagolik uppslutning utan like. Det är som jag sagt förr: I Ö-vik l-e-v-e-r man hockey. Som mest har folk väntat i 28 år på att få fira – som minst har de "bara" väntat hela sin livstid. Klart då att man offrar en natts sömn för att få fira med besked när drömmen äntligen slår in.

Nordstrand: Helt fantastiskt, vare sig det var 10 eller 20 000 människor i Örnsköldsvik som firade guldet så är den skaran av människor helt ofattbart stor i en stad som Ö-vik. Snacka om ”hockeytown of earth”. I Örnsköldsvik lever man för Modo och i varje gatuhörn pratas det hockey, även innan guldet.

Söderlind: Ja det bevisar ju bara att The Heart och Hockey verkligen finns i Ö-vik. Jag kan inte tänka mig att någon annan stad kan slå detta firande. Jag var för övrigt med när Hammarby (fotboll) firade sitt SM-guld på Medborgarplatsen i Stockolm 2001. Jämfört med detta kändes Hammarbys firande löjligt avslaget.

• Hur firade du segern?

Westerlund: Jag spelade Modo-låtar på datorn och runt midnatt for jag och en kompis in till stan och väntade på Modos buss! Stämningen var grymt bra, det var värt all väntan.

Hägglund: Skrek lite, skuttade omkring och gestikulerade vilt… som de flesta andra. Dessutom stack jag iväg till flygplatsen för att hälsa grabbarna välkomna hem. Väl hemma var det hög tid för lite artikelskrivande till SvenskaFans, så när jag väl kom i säng var klockan sju på morgonen. Sov i ett par timmar innan det bar av till Ö-vik för nya hyllningar i Banken och på torget. Köpte också en retrotröja för 800 spänn, för det hade jag lovat att göra om Modo skulle gå hela vägen och ta SM-guld.

Nordstrand: De sista tio minuterarna av matchen stod jag upp och hoppade upp och ner, mellan hopp och förtvivlan och när sekunden var slagen sprutade känslorna ut ur mig. Jag skrek, hoppade återigen (denna gång av glädje) därefter ringde min mobiltelefon konstant under en timma och alla ville visa sin glädje med mig. Därefter begav jag mig ner till torget i Örnsköldsvik för att fira med alla andra fans. Någon timma efter midnatt fick vi veta att spelarbussen skulle anlända kring 02.00 till arenan. Mot arenan gick jag och möttes där av en ännu större folkmassa.

Söderlind: Strax innan slutsignalen höll jag på att svimma av glädje, men sedan firade jag genom att krama allt och alla. Eftersom jag såg matchen inne i Ö-vik sprang jag sedan iväg och hoppade lite på torget för att några timmar senare ta emot spelarna nere vid arenan. Det var en helt igenom mäktig upplevelse. Tyvärr hann jag inte med att dricka någon segerchampagne vilket annars var inplanerat.

• Den viktigaste spelaren under året?

Westerlund: Måste nog säga Karol Krizan.

Hägglund: Niklas Sundström har på något vis varit den där avgörande skillnaden mellan fjolårets Modo Hockey och årets. Modo har haft både bredd och topp, men med Susse vid Svartvadets sida fick man för första gången också bredd på toppen, om man säger så.

Nordstrand: Karol Krizan helt klart, utan honom har inte Modo stått som SM-guldvinnare i år, matchvinnare match efter match.

Söderlind: Tveklöst Svartvadet eftersom han är en så bra ledare. Det känns som att det är han som har lyft fram alla positiva egenskaper hos spelarna.

• Vem har överraskat mest?

Westerlund: Miloslav Horava, tyvärr på ett negativt sätt. Jag hade förväntat mig mer av honom!

Hägglund: Tobias Enström, helt klart. Tyckte att han fick ett genombrott redan när han slog igenom i elitserien 2002/2003, och hade verkligen inte väntat mig att han skulle gå och få ett till. Helt oersättlig, känns det som.

Nordstrand: Tobias Enström har under säsongen gått från klarhet till klarhet och har utvecklats från en ifyllnadsspelare till lagets bäste back i jämn kamp med Mattias Timander.

Söderlind: Tobias Enström är den största positiva överraskningen. Vem trodde att han kunde åka skridskor på det sätt han gjorde under den senare delen av säsongen? Karln kan dessutom skjuta!

• Säsongens ögonblick?

Westerlund: När Kristian Kuusela gjorde 2-1 i den 5:e finalmatchen. Det var nästan magiskt!

Hägglund: Vore för enkelt att säga "när guldet var klart" och faktum är att själva live-upplevelsen när Svartvadet smällde in 2-1 i förlängningen i den sjunde och avgörande SM-kvartsfinalen mot Timrå nästan var ännu mäktigare att uppleva. Ovationerna från publiken efteråt höll SM-guldklass.

Nordstrand: Jag har faktiskt tre ögonblick som jag skulle vilja framhäva. 1. När Per Svartvadet under förlängningen sänkte Timrå i den sjunde och avgörande kvartsfinalen. 2. När Kristian Kuusela sköt in 2-1 för Modo i den femte finalmatchen. 3. När SM-guldet var säkrat, obeskrivliga ögonblick allihopa.

Söderlind: Bortsett från den sista finalmatchen var det helt klart den sista matchen mot Timrå. När Modo avgjorde i förlängningen kändes det redan då som att vi vunnit guld.

• Ett stundande VM väntar, Modoiter i Tre Kronor?

Westerlund: Ja! Tobias Enström är ett hett tips, och Timander, om han är sugen. "Perra" och "Susse" borde även de vara självklara.

Hägglund: Enström är given - där var tydligen jag och Bengt-Åke överens. Både Timander och Svartvadet måste övertalas. Vill Bengt Åke vinna guld i Moskva borde han sätta Svarten i förstakedjan och göra honom till kapten.

Nordstrand: Jag skulle vilja nominera en hel formation till årets VM, synd bara att vissa av dem är skadade. Men visst skulle det vara roligt att se Andreas Salomonsson, Per Svartvadet och Niklas Sundström i truppen tillsammans med backarna Enström och Timander. Som det ser ut har dock den rutinerade kvartetten redan tackat nej. Ack så synd.
Söderlind: Det finns många att välja på, men Enström, Sundström, Timander och Svartvadet platsar ju helt klart i truppen. Tyvärr verkar ju Sundström inte vilja spela, och just nu så råder det kommunikationsproblem mellan Bengt-Åke Gustafsson och herrarna Timander och Svartvadet, så hur det blir med dem vet man inte.

• Tankar inför nästa säsong?

Westerlund: Underbart att Wernblom kommer hem igen. Modo kommer fortsätta att ligga i toppen och kanske blir det en ny final. Synd att Zacke kanske lämnar oss, hade velat se mycket mer av honom. Men med Karol Krizan mellan stolparna verkar det inte finnas plats för någon annan. Hoppas på att Weinhandl kommer hem också.

Hägglund: Det ser riktigt, riktigt ljust ut. Det känns ju nästan lite snopet att vi kammade hem guldet redan i år, med tanke på att den här säsongen liksom bara var början på Modos mobilisering till storklubb. Föreningen hymlar ju heller inte med att man siktar på att kunna ställa ut ett ännu starkare lag på isen nästa säsong.

Nordstrand: Det känns nästan för bra, ja menar spelare som Warg, Hållberg och Magnus Wernblom har anslutet till truppen. Dessutom sägs Mattias Weinhandl och Peter Forsberg vara på ingång. Kittlande att bolla med nästa års laguppställning, inte sant?

Söderlind: Om Modo bara får in en eller ett par vassa backar så kan det gå bra även nästa säsong. Det man ska komma ihåg är att laget hade en hel del tur under årets slutspel, så man ska inte tro att det per automatik blir guld även 2008.

• Vilka spelare får lämna Modos trupp?

Westerlund: Micke P ska till Skellefteå och Enström drar till NHL. Kuusela lämnar laget, precis som Zacke (tyvärr...) och så tror jag Blatny och Morrison (NEJNEJNEJ!) försvinner också.

Hägglund: Horava och Blatny ligger lite risigt till. Kuusela och Morrison riskerar vi nog att tappa, och Enström är väl redan halvvägs över Atlanten vid det här laget. Viklund har redan ritat på för Skellefteå. Andersson och Zajkowski ryktas ju vara på väg bort, men där skulle jag tippa att vi åtminstone får behålla Zacke. Hoppas också på att uppsägningen av Petterssons kontrakt bara var en "inbjudan" till nya förhandlingar.

Nordstrand: Som det ser ut nu tror jag att alla som inte har kontrakt utom Peter Öberg kommer att lämna truppen. Dessvärre skulle jag inte klaga om Kuusela och Morrison stannade men vi har ju som sagt några fina nyförvärv på gång.

Söderlind: Kuusela ser ut att försvinna och sedan rapporterades det ju alldeles nyligen om att Micke Pettersson har fått sparken. I övrigt så är det lite svårt att spekulera eftersom Ecke knappt har yppat ett ord om saken.

• Fri fundering

Westerlund: Första året i ny arena slutar med SM-guld, ja, Swedbank har verkligen blivit en guldgruva! Snyggaste skylten i klacken: "Enögd och stolt" (den är klockren!)

Hägglund: Hur föddes Niklas Wikegårds brinnande hat gentemot Modo? Kan det vara någon slags allergi? Är det möjligt att han helt enkelt får utslag av att säga någonting positivt om laget? Det verkar ju nästan göra ont i karln varje gång Modo lyckas med någonting. Kanske sitter han i detta nu och har en förfärlig guldklåda…

Nordstrand: Jag sitter fortfarande och funderar på guldet men samtidigt är det fruktansvärt roligt att leka med nästa års laguppställning. Vad tror ni om denna konstellation?

Första femman
Niklas Sundström – Peter Forsberg – Mattias Weinhandl
Per Hållberg – Pierre Hedin
Andra femman
Andreas Salomonsson – Per Svartvadet – Robert Döme
Hans Jonsson – Oscar Hedman
Tredje femman
Magnus Wernblom – Fredrik Warg – Per-Åge Skröder
Mattias Timander - Adam Andersson
Fjärde kedja
Peter Öberg – Oscar Steen – Andreas Molinder

Söderlind: Jag är inne på lite samma spår som Torbjörn och funderar också över vad Wikegård egentligen lider av. Det som är allra mest skrämmande är ju att SVT fortsätter att använda sig av honom. Man kan ju rimligtvis inte bara få synas i rutan för att man är en rubrikmaskin. Ska man kommentera hockey är de ju bra om man har lite analytiska kunskaper också.

Mikael Nordstrand2007-04-17 17:17:00
Author

Fler artiklar om MoDo