Lagbanner
Motståndarna om Modos guld
Värdiga mästare - enligt de flesta.

Motståndarna om Modos guld

Med ett SM-guld i bagaget har det blivit dags att summera säsongen. Vi har låtit våra slutspelsmotståndares redaktioner ge sin syn på Modos succé. Timråredaktionens Tobias Jonsson, HV-redaktionens Stéphanie Thörn och LHC-redaktionens Tobias Josefsson bjuder här på sina tankar om värdiga vinnare, matchserierna mot Modo och gyllne framtidsplaner... med mera.

1. Tycker du att Modo är värdiga svenska mästare?

Tobias Jonsson, Timrå:
- Ja, definitivt. MODO har haft problem med powerplay de senaste åren, så även i år. Att ändå stå där som svenska mästare är oerhört starkt gjort. Man har visat upp en otrolig vilja och kämpaglöd genom hela slutspelet, och ett bra lag har tur. Det har MODO haft, många gånger om i slutspelet. Dom är helt klart värdiga svenska mästare.

Stéphanie Thörn, HV 71:
- Både ja och nej. Eftersom årets serie var så otroligt jämn så är det lite svårare att säga att Modo är värdiga mästare. Det var nära att man åkte ut mot Timrå i kvarten och mot HV i semin så det känns som om laget med mest tur vann. Men samtidigt så hade de ett bra flyt under hela säsongen och då är man kanske värd ett SM-guld.

Tobias Josefsson, Linköping:
- Givetvis är Modo värdiga mästare. Det sätt som laget har genomfört slutspelet på imponerar, för även om laget kanske inte har spelat den bästa hockeyn objektivt sätt har man varit det smartaste laget och haft det där lilla extra flytet. Tur förtjänar man... men det är givetvis surt som LHC-supporter att förlora på det sättet, efter att ha varit så enormt nära att vinna i förlängningen i Övik

2. Hur ser du på Modos säsong?

Tobias Jonsson, Timrå:
- MODO har gått stabilt och bra genom hela säsongen. Dom hade en period när dom körde över allt och alla, så som även fler lag haft. Sedan höjde man sig ett snäpp i slutspelet a´la Färjestad, och som jag tidigare nämnde, med en hel del tur och hungriga, griniga spelare med MODO-hjärtan så fixade man hem guldet till Ö-vik.

Stéphanie Thörn, HV 71:
- Med tanke på SM-guldet så måste man väl säga att den var mycket bra. Jag trodde inte på förhand att Modo skulle gå hela vägen, så det var en överaskning tycker jag. Men Modo har många starka profiler i laget som utgör en stabil grund vilket gör dem till ett slagkraftigt lag.

Tobias Josefsson, Linköping:
- Den kan väl inte beskrivas med annat än succé. En ny arena som blev guld värd direkt, återvändare som fick ett efterlängtat guld och nya spelare som klivit fram. En oslagbar mix, uppenbarligen. Grundserien var kanske lite "tråkig", men slutspelet desto värre...

3. Hur ser du på er egen säsong och er slutspelsserie mot Modo?

Tobias Jonsson, Timrå:
- Timrå var Sveriges bästa ishockeylag under de 15-20 första omgångarna. Sedan gick det troll i maskineriet p.g.a. oändligt massa skador, men det där är uttjatat. Vi kom tillbaka med nästintill full trupp lagom till slutspelet, sånär som på Riku Hahl som var med i den sjunde avgörande.
Sakta men säkert började Timrå hitta tillbaka till sitt spel tidigare under säsongen, men det räckte inte hela vägen. Timrå bjöd dock MODO på en riktig jäkla kamp i sju tuffa matcher, kanske de tuffaste i slutspelet. Timrå föll på mållinjen, samtidigt som MODO kunde njuta av total eufori när Svartvadet satte 2-1 i sjunde avgörande, det kunde likväl ha varit Regin som avgjort detta för Timrå. Det var hugget som stucket, och det lag som gick vidare gick också hela vägen.
Som jag ser det var det MODO & Timrå som var de bästa lagen i slutspelet, och de borde egentligen ha fått gjort upp i en final. Men det blir inte alltid som man hoppas!
MODO fick ett ruskigt övertag när dom vann och tog ledningen med 2-1 i matcher här nere i Timrå, och vågskålen vägde över till er fördel. Sen chockade vi alla genom att ta två raka i er bank, och plötsligt skulle vi bara hem till e.on och avgöra.
Det svängde hela tiden och innan det var färdigt så hade vi en fjärde period uppe i banken igen, som skulle avgöra allt.

Stéphanie Thörn, HV 71:
- Jag tycker att HV71 har gjort en bra säsong. Visserligen var det surt att de åkte ut i semifinalen, för det var verkligen så nära att man gick till final, som ni i Modo vet.
När det gäller själva semifinalserien mot Modo så tror jag att det kanske hade gått bättre om Kimmo Kapanen hade spelat någon match och låtit Erik Ersberg vila någon match. Men så blev Kapanen skadad och Ersberg fick ta ett stort ansvar själv. Samtidigt tycker jag inte att alla HV-spelare kom upp i den klass som ni borde hålla i slutspelet.

Tobias Josefsson, Linköping:
- Med tanke på hur nära fiaskot var i januari måste jag så klart vara oerhört nöjd med säsongen. En SM-final, föreningens första genom tiderna, kan man inte vara missnöjd med när man fått lite distans till det. Även om det som sagt svider att förlora... Serien mot Modo blev inte riktigt som jag hoppats, eftersom Modos styrspel och defensiv blev för svår att bemästra. Ungefär som LHC spelade mot Färjestad i semifinalen - smart.

4. Vad trodde du på förhand om ditt lags matchserie mot Modo?

Tobias Jonsson, Timrå:
- Att det skulle gå till sju matcher, tveklöst. Jag trodde att det skulle bli så pass jämt och tufft som det blev, och jag hade ingen egentlig feeling för vilket lag som skulle dra det längsta strået. Att det skulle bli en matchserie vi norrlänningar sent skulle glömma, det förstod jag så fort Lückner tog "lillkentas" hand.

Stéphanie Thörn, HV 71:
- Jag trodde att den skulle bli jämn. Det var ju ändå tvåan och trean efter grundserien som skulle mötas. Men jag hade gärna sett att det var HV71 som gått vidare till final. Sedan tycker jag att faktumet att HV71 aldrig lyckades göra första målet mot Modo är talande. Man var inte tillräckligt effektiva och saknade fart och fläkt.

Tobias Josefsson, Linköping:
- Jag trodde att Modo skulle visa sig mer sårbart, men någon garanterad seger var det aldrig frågan om att tro. Det kändes som en öppen final och det blev det också - spännande väldigt länge. Karol Krizan visade sig också från sin bästa sida och blev ju därmed avgörande till sist.

5. Vilka tre Modospelare skulle du vilja se i ditt lag?

Tobias Jonsson, Timrå:
- Karol Krizan, Per Svartvadet samt Oscar Steen.

Stéphanie Thörn, HV 71:
- Per Svartvadet, en stor profil i elitserien.
- Niklas Sundström, kan bidra med mycket med all sin erfarenhet.
- Per-Åge Skröder, har redan sett honom i HV71 och gör det gärna igen.

Tobias Josefsson, Linköping:
- Inte helt lätt att välja ut, men om jag ska plocka några från guldlaget vore det Tobias Enström, Kristian Kuusela och Karol Krizan. Smaka på målvaktsparet Stana och Krizan... i teorin vore det drömmen, även om det så klart aldrig skulle ske.

6. Vad tror du om Modos och ditt eget lags utsikter i grundserie och slutspel nästa säsong? Vilket av lagen tycker du har fördel i dagsläget?

Tobias Jonsson, Timrå:
-Vi har två helt färska tränare samt många riktigt intressanta nyförvärv i Pyörälä, Hynning, Marttinen. Vi har samtidigt fått behålla stommen med Backlund, Styf, Lindström, Regin, Carlsson, Andersson, Pärssinen, Hahl och Hedström. Känns som Timrå kan göra en minst lika bra säsong nästa år. Förhoppningsvis kan vi ta minst ett steg längre i slutspelet. MODO får en del press på sig nästa år.
En del "experter" kommer tippa MODO som mästare även nästa säsong. Ja, dom har en tendens att favorisera fjolårsmästarna, just för att ett visst lag blev mästare. Visst kan MODO gå långt även nästa år, Werner kommer ju hem och ni försöker ju locka hem Foppa med.
Jag tror dock att det kommer bli en lika jämn serie nästa säsong, det kommer bli oerhört tajt där uppe i toppen. Frölunda kommer vara grymt revanschsugna och Linköping utvecklas ju från år till år. Timrå, MODO, Färjestad & HV är givna topplag. Sedan i slutspelet kan ju allt hända. Förhoppningsvis kan Timrå & MODO ta sig till final!

Stéphanie Thörn, HV 71:
- Vad tror du om Modos och HV71:s utsikter i grundserie och slutspel nästa säsong? Vilket av lagen tycker du har fördel i dagsläget? - Svårt att säga, beror mycket på vilka spelare som förstärker lagen till nästa säsong. Men jag tror att Modo även nästa säsong har ett slagkraftigt lag men jag tror också att HV71 kommer att ha en starkare trupp nästa säsong. Jag hoppas att HV71 vinner serien och SM-guld nästa säsong. Kanske en final mot Modo?!

Tobias Josefsson, Linköping:
- Båda känns väl rustade inför hösten. Målvakterna finns kvar, om nu inte NHL kommer in i bilden, backsidorna ser minst sagt stabila ut om saker faller på plats och även framåt är det tunga pjäser som Wernblom och Weinhandl som tillkommit. Jag är övertygad om att både Linköping och Modo kommer att vara med även i nästa slutspel, väl där kan det gå långt igen.
I dagsläget är det liten fördel Modo, beroende på att Linköpings backsida har ett frågetecken kvar att lösa i den eventuella värvningen av Fernholm. Men som sagt, båda trupperna ser riktigt bra ut i stora drag.

Torbjörn Hägglund2007-04-26 00:02:00
Author

Fler artiklar om MoDo